• 瀏覽: 1,459
  • 回覆: 20
港區國安法正式生效後,中英角力升級,英國首相約翰遜計劃為BNO擴權,讓持BNO港人最快居英6年後成為英國公民。中國官媒連日力陳居英之弊,繼央視日前指港人或只做搬磚、摘生果等低端工作後,人民日報亦發文稱

點解有中國人唔做係都要做英國狗?

新聞來源連結:
https://china.hket.com/article/2689142/【BNO】移民英國做低端人口?人民日報:為何不堂正做中國人?mtc=20023

人各有志。比多個選擇香港人,無壞。

有人鍾意犯賤你阻得到嗎?

我都唔知中媒仲乜要咁緊張 

之前有條「屌拿星」話細 TOWN 都可以個個月搵 8、9000 英鎊。
「本地英國純血人」反而只係得 3000 度一個月。

曱甴話過情願做一隻狗柯出來嗰舊屎上面嘅烏蠅都唔願做中國人,由他去吧!

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-7-8 08:21 AM 發表
之前有條「屌拿星」話細 TOWN 都可以個個月搵 8、9000 英鎊。
「本地英國純血人」反而只係得 3000 度一個月。 ...
呢個世界咩人都有,賺錢能力與種族無必然關係。

睇430穿梭機大嘅港,人童話故事豐富

中國人心態係想人做返人類,係呢個正常人的心態。

係英國,做藍領可能好過做白領。
唔好用中國嗰套放係英國。

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-7-8 07:54 AM 發表
我都唔知中媒仲乜要咁緊張
人民日報報出嚟唔係要講畀香港人聽,而係講畀全世界華人。
人哋講嘅係事實,啱唔啱聽悉隨尊便。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2020-7-8 10:12 AM 發表
係英國,做藍領可能好過做白領。
唔好用中國嗰套放係英國。
你講得啱,所以唔好將自己嘅一套放落別人度

引用:
原帖由 JamesPong_007 於 2020-7-8 07:47 AM 發表
港區國安法正式生效後,中英角力升級,英國首相約翰遜計劃為BNO擴權,讓持BNO港人最快居英6年後成為英國公民。中國官媒連日力陳居英之弊,繼央視日前指港人或只做搬磚、摘生果等低端工作後,人民日報亦發文稱

點解有中國人唔做係都要做英國 ...
黃蟲就是喜歡低端,有空姐唔做,去拿雷射筆傷警入獄..

有工程師唔做,去罷工被炒做幫廚..拿刀仔搵食..

在香港掉磚,去到英國搬磚算升級左了..

唔去英國都係在港幫鄺仔買磚..

人買磚保值,佢地掉磚攬炒...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]