• 瀏覽: 2,539
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
+2

http://slide.mil.news.sina.com.cn/l/slide_8_87721_76999.html#p=4

印度軍搭帳建篷,我看印度大概有意長期駐紮,甚至可能想打持久戰。

搭帳篷 落大雪點算 夏天都凍到飛起 冬天即係叫佢去死

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-7 11:44 PM 發表
搭帳篷 落大雪點算 夏天都凍到飛起 冬天即係叫佢去死
好多專家都講,尼D地方你爭來無咩用,一到冬天大家就散,之系大家再來過,取非印度一下子打下西藏

還被 河水上漲 衝毀了
阿三的東西
水一沖就完蛋 

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-8 12:27 AM 發表

好多專家都講,尼D地方你爭來無咩用,一到冬天大家就散,之系大家再來過,取非印度一下子打下西藏
呢個地方唔係冇用㗎 係戰略據點 居高臨下 300公里就到新德里 火箭軍都可以做到 印度就好似俾人影住條頸咁

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-8 01:01 AM 發表

呢個地方唔係冇用㗎 係戰略據點 居高臨下 300公里就到新德里 火箭軍都可以做到 印度就好似俾人影住條頸咁
唔系話個地方無用,一系印度把成個西藏佔領,如果唔系你根本守唔到,其實解放軍一樣,可以輕易攻落山,但除非你打到列城同新德里,如果唔系你又守唔到

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-8 01:22 AM 發表

唔系話個地方無用,一系印度把成個西藏佔領,如果唔系你根本守唔到,其實解放軍一樣,可以輕易攻落山,但除非你打到列城同新德里,如果唔系你又守唔到 ...
你講得相當無錯 除非解放軍侵佔印度 否則解放軍就算打到落山 一旦封山 解放軍就會成為孤軍 任人宰割 其實形勢都相當清楚 根本就唔需要爭 只不過印度輸過比中國 中國喺邊境嗰度建設道路 佢覺得咁樣形勢對佢相當不利 希望搞兩搞 能夠所萬中國建設道路

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-7-8 01:27 AM 發表

你講得相當無錯 除非解放軍侵佔印度 否則解放軍就算打到落山 一旦封山 解放軍就會成為孤軍 任人宰割 其實形勢都相當清楚 根本就唔需要爭 只不過印度輸過比中國 中國喺邊境嗰度建設道路 佢覺得咁樣形勢對佢相當不利 希望搞兩搞 能夠所萬中國建設道路 ...
這次中印衝突的關鍵點是:印度修了一條從列城到克什米爾戰略要地錫亞察冰川的戰略公路,那裡有印度一個大型軍事基地-斗特拉基地。印度能更加的穩固對錫亞察冰川的控制,進而對巴基斯坦形成巨大戰略優勢。
然而這條公路必須經過加勒萬河谷爭議地帶,中方不能允許這條公路穿過中方控制區。這不僅關乎中國領土,也關乎整個克什米爾的戰略態勢。印度如果拿下克什米爾,那么必然會進一步對中國西藏和新疆有領土索求。
所以這裡的爭端中國無路可退。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-7-8 10:24 AM 發表

這次中印衝突的關鍵點是:印度修了一條從列城到克什米爾戰略要地錫亞察冰川的戰略公路,那裡有印度一個大型軍事基地-斗特拉基地。印度能更加的穩固對錫亞察冰川的控制,進而對巴基斯坦形成巨大戰略優勢。
然而這條公路必須經過加勒萬河谷爭議地帶,中方不能允許這條公路穿過中方控制區。這不僅關乎中國領土,也關乎整個克什米爾的戰略態勢。印度如果拿下克什米爾,那么必然會進一步對中國西藏和新疆有領土索求。
...
你所講既戰略地方,只系大家不全面開戰下才有用

[quote]原帖由 ilovenikita 於 2020-7-8 10:34 AM 發表

你所講既戰略地方,只系大家不全面開戰下才有用 [/quote

中國和印度,雙方都沒理由全面開戰,
即便是印度和巴基斯坦,打了70年也沒有全面開戰,都只是在邊境作戰,還基本是陸地的戰略要地爭奪,連飛機越線都很少,
印巴是死對頭,都能這么克制,中印當然不會大打。印度一直採取的就是蠶食推進,中國忍讓他就推進,中國反擊他就停止一段時間。就是這樣噁心人。

中國的策略,中印邊境就這么耗着,
中國首先是繼續發展自己,第二是統一台灣。
印度不是中國考慮的優先問題,印度自身內部問題很多很棘手,分裂誘因很大,
中國真想搞印度,滲透和煽動印度分裂勢力,才是好辦法。

引用:
原帖由 robin09 於 2020-7-8 10:24 AM 發表

...
中國一定唔會畀印度喺中國境內開出重要道路 印度應該都知 中國嘅國策 就係有本事你喺自己境內 做到一條道路 咁就冇你辦法 但係如果想進入中國境內 諗都唔使諗 就算換領土相信都唔可能

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-8 12:27 AM 發表

夏天不爭,冬天不能爭,等於放棄

引用:

你唔趕, 佢咪建哨所囉, 你又覺得冬天佢會自己走所以不趕不拆, 一到夏天佢馬上又派人守, 咁你又話唔需要拆啦, 因為又可以等下一個冬天等佢自己走?

年復年, 人地駐守耐左咪變左人地實控線? 一步一步推上來, 條實控線咪愈推愈後, 成個河谷都無埋?

照這道理, 上面個高原平原冬天都難捱架, 那又可以唔守?

據了解兩方都在加勒萬河谷完成後撤2公里,並設立緩衝區避免前線士兵巡邏航線交接.事件應該會在短期內平和,之後就難預料,特別是在中國對台戰略加強期間.

中方已經在最初對峙點移除了部分工事(印度提供的衛星圖片)

一個空襲就冚家剷啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]