• 瀏覽: 4,278
  • 回覆: 3
引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-7-7 10:31 發表

有乜好處理?
袁教授都話好多病民間都使用簡稱
猿教援講完呢句說話後即晚收皮話要收返喎!

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-7-8 10:50 發表

佢解釋咗係因為你班友政治上腦
唔係因為佢觀點技術問題
係?比條Link嚟睇下?

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-7-8 13:24 發表

咁你自己邊度聽返嚟?
肺炎疫情:香港傳染病專家袁國勇撤回《大流行緣起武漢》文章引發爭議

香港大學醫學院教授袁國勇及龍振邦周三(3月18日)在香港《明報》發表題為《大流行緣起武漢,十七年教訓盡忘》的評論文章引發爭議並在當天晚間宣佈撤稿。

兩人的文章說,坊間用「武漢肺炎」稱呼新冠肺炎「簡單易明」,網傳病毒源自美國之說「毫無實證、自欺欺人」,並指「中國人陋習劣根才是病毒之源」,當年沒有雷厲風行關閉所有野味市場是大錯,如果要戰勝疫症,必須面對真相,並警告繼續食野味會出現「沙士3.0(SARS,非典型肺炎)」。
但《明報》同日晚間報導,兩人決定撤稿,其聲明稱他們只是科學家,終身追求科學真理,不了解政治,從來無意捲入政治,「文章表達不適當,用詞甚至有錯誤,並非原意,希望外界不要將他們捲入政治,留給他們一個空間研究」。他們稱,該文與政治無關,旨在提出尊重真相、移風易俗。對當中的「手民之誤」引起任何誤會,表示歉意。
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-51957977

「文章表達不適當,用詞甚至有錯誤,並非原意,希望外界不要將他們捲入政治,留給他們一個空間研究」。

你啱啱火星返嚟唔知呢件事?

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-7-8 15:34 發表

咪就係怕咗你班友政治上腦囉
而唔係觀點技術問題囉
你自己貼出嚟冇睇?
「文章表達不適當,用詞甚至有錯誤,並非原意,希望外界不要將他們捲入政治,留給他們一個空間研究」。

唔識中文?
(文章表達不適當,用詞甚至有錯誤。)
呢兩句你唔明係咩意思?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]