• 瀏覽: 591,960
  • 回覆: 408
  • 追帖: 163
+350
https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6745420-網民踢爆鍾庭耀講大話-未銷毀受訪者資料-私隱大曝/

曲線叫人呢個星期投票會被洩資料...

引用:
原帖由 賭爸 於 2020-7-9 01:39 PM 發表

咁乜都唔洗中央理會啦
作為中央政府當然要作出協調有咩問題呢
你是否願意真身出來為大家講話呢
若果不怕班癲佬攪佬 起你底傷害你 ...
正路應該係,國安法已經係中央送大禮...
中央職能係要協調各省市同香港的佈局,例如出入境政策,基建協調等,而唔係連民生野都要中央理埋...
隔離既深圳,都係自己搞掂醫療,基建等問題...

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2020-7-9 01:42 PM 發表

如果老解醫療團隊人手不足,要佢專登撥啲人出嚟招呼警察的話,咁可以算係叫阿爺幫手。
如果佢地係有充裕資源而又願意提供服務的話,香港國安人員(政府)真金白銀去購買服務點解係巨嬰? ...
你真係以為老解醫院好得閒

今日又有42單本地確診,相信明天收緊限聚令係一定

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-7-9 02:01 PM 發表
今日又有42單本地確診,相信明天收緊限聚令係一定
據了解,由昨天疫情記者會至今早9時半,本港新增至少16宗本地個案。從7月5日至今,本港共47宗本地感染個案,包括1名診所護士,以及茶餐廳及的士司機群組增16人;安老院群組增14人,分別為10名院友及4名職員確診。;鑽石山及黃大仙各有3名住戶確診;另有10宗個案源頭不明。

hk01 亂咁寫...

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-7-9 02:23 PM 發表

學術自由應該只是做學問的自由 宣傳政治理念 特別是港獨的主張絕對不是什麼學術自由!按照港區國安法 分裂國家的意識主張都是觸犯法例的 ...
佢地當人白痴

引用:
原帖由 geometric 於 2020-7-9 02:37 PM 發表

集體炒車,公海有頭條日報都寫:「確診個案或急升 消息指港增47宗本地個案」

似乎係抄東方標題但係又睇D唔睇D:
「今增最少16宗本地感染 第三波疫情累計47宗本地個案」
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 0709_00822_001.html ...
社會一陣恐慌...

引用:
原帖由 dustin 於 2020-7-9 08:11 PM 發表
選舉果條法例係老廉執法,以前選舉年老廉做好多宣傳教育,叫人唔好賄選,但舊年好似唔多覺有出嚟講。我早兩日先諗,照計呢條法例可以規管到"初選", 大家可以幫手睇實,如果有候選人覺得被人脅逼而退選,都有可能觸犯法例。仲有,由"宣佈"參選果一刻起計,所有宣傳活動都要計入選舉經費,所以有時啲老奸巨遲遲唔宣佈。

果啲什麼飯局飯聚,如果有宣傳候選人或搵佢出嚟講兩句,個司儀唔熟性幫佢拉票,計正成個飯 ...
原則上"勸退參選"已經係陏選行為(選管會已經講明)...

盧總今日也講出我的心聲:

https://www.bastillepost.com/hongkong/article/6748487-為何反對派領袖搞到適得其反,但不用問責?

"事件弔詭的地方在於第一,反對派提出五大訴求,結果得到完全適得其反的加碼嚴厲相反版。第二,《香港國安法》的訂立,無可避免限制了香港人的自由,而妙就妙在,去年黑暴「裝修」、「私了」、放火燒人,令到原本中立的市民十分驚恐,眼見香港無法自行解決問題,唯有接受阿爺訂立《香港國安法》去止暴制亂。

按反對派的邏輯,政府做任何事情出了問題,都要追究到底,要問責落台。然而,他們領導這場運動,不但爭取不到五大訴求,而且適得其反,但為什麼到目前為止,仍未有一個反對派領袖承認失敗、問責落台呢?領導一場徹底失敗的運動,難道不需要負責嗎?外國的反對派領袖,要為選舉失利或推動政策失利等事件負責,但香港的反對派領袖卻面不紅、氣不喘,毫無承擔之心,這真是民主最大的反面教材。"

成班政棍為十萬人工嘛...

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-9 08:50 PM 發表

因為你真心認為香港已經回歸,所以你自然想同國內溶入積極配合大灣區,香港好多既得利益者唔係咁唸,佢哋認為呢個井夠佢哋呢世用就得啦,之後嘅野話之香港死,千方百計借口多多極力阻撓中港溶合發展!香港暗黃嘅比明黃嘅更多更卑鄙! ...
無錯...班暗黃粉腸才是害港,佢地跟本就有晒外國護照,一有唔妥就走人...

"
引用:
原帖由 dustin 於 2020-7-9 09:21 PM 發表

賄賂要有"利益", 無著數純粹嚇到人退選,應該唔算賄選,但選舉條例唔只賄選,舞弊行為都犯法。現實情況通常賄選係俾著數選民"買票", 所以曾經有村代表係酒樓擺幾圍叫鄉理選佢而搞到要坐監。恐嚇脅迫候選人退選,無利益俾人,靠嚇,都犯法。 ...
佢如果退選後有"延後利益"一樣當賄選....

引用:
原帖由 藍色小魚 於 2020-7-9 09:36 PM 發表

內地朋友真係好支持香港警察
如果可以幫到警察係醫療上既問題,我相信內地民心都唔反感,因為香港警察亦係維護緊中國領土既治安,一直係香港呢個戰場同啲外國間諜同叛國份子對抗緊 ...
呢D野自己搞掂點解唔得?
褔利部都已經幫中刀阿sir轉去私家醫院啦....

引用:
原帖由 海邊的快樂小魚 於 2020-7-9 10:13 PM 發表
今日多左42宗個案,本地佔34宗,食肆座位數目要限制最高的6成,限期至7月24日
而我公司7月25日就要去鯉魚門聚餐食海鮮🐟🐙🐚,但是我有兩個細妹是醫護人員,在疫情之下,在我決定出席公司聚餐前,應否考慮到身為醫護人員的兩個細妹之感受 ...
放心,一定會延續多一個月...你餐飯可以取消.......

引用:
原帖由 kylohk 於 2020-7-9 10:21 PM 發表
其實五大年不變其中一個原意係咪等嗰啲大部分回歸後"接受唔到現實"嘅人完全老化、毫無政治恐懼下安享晚年甚至老死哂呢?

嗰班人接受唔到現實係佢地嘅事,何必要荼毒下一代(80、90、00、10後)呢?佢地唔係想啲子孫活得開心、冇心理包袱咩? ...
佢地寧願教班子女做英國人篤屎上既烏蠅都唔想做中國人...

引用:
原帖由 kylohk 於 2020-7-9 10:34 PM 發表

其實阿爸阿媽冇自尊心係咪咁易傳落仔女度?
佢地做慣殖民地奴隸,對住鬼佬完全唔出聲....結果就將呢D思維轉到下一代......

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]