• 瀏覽: 10,728
  • 回覆: 65
+3
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-6 02:27 PM 發表
聽講,所有武器系高原要重新調效,要花好多錢試

代理戰一定花錢

引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-6 10:52 AM 發表
應該不會武直對決。 武直是對方坦克。 防空導彈對付武直。戰鬥機補出動,防空導彈都可以擊落直升機。 武裝直升機多數到對方地盤開戰
雖然時移世易,但都可以睇返下上次中印戰爭。上次雙方都無出動戰機,而印度就急急同美、蘇買武器和直升機,結果直升機未開箱已經被老八繳獲作玩具。

看來而今亦會一樣,印度不敢擴大至空戰,心知肚明衰硬,小巴空軍都能輾壓差三,何況中國。直升機雙方必定會出動,偵查、救援、支援陸軍是無可避免,那時相遇是難免。就算撞到的是老八的靈活海豚仔,阿伯一樣會被玩死,高原傻大笨嘛。

印度軍火件件名牌。 但無系統化。 真正遇到體系作戰就好快被打殘。步兵已經是最無差距

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-5 10:06 AM 發表

阿3鐘意用「名牌」,放T90同阿帕奇上高原😂,以為中國聽到俄美「名牌子」會驚到退兵
用來試打靶咪機會難得
咁美俄以後見到老解咪變貓王?

現代戰爭對決,可能比想像快結束。
如果衛星可以對幾百輛坦克精確定位,使用幾百門制導榴彈炮,30公里外一起發射。 用衛星對所有飛行中炮彈更新目標。 有可能5百顆炮彈命中5百輛坦克

現在科技做唔到
引用:
原帖由 華山掌門人 於 2020-7-6 04:11 PM 發表
現代戰爭對決,可能比想像快結束。
如果衛星可以對幾百輛坦克精確定位,使用幾百門制導榴彈炮,30公里外一起發射。 用衛星對所有飛行中炮彈更新目標。 有可能5百顆炮彈命中5百輛坦克 ...

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-6 04:18 PM 發表
現在科技做唔到
其實赤共已經做到,
最新既PHL-03遠火300mm火箭彈,
可以一次齊射但攻擊各自唔同既目標,
基本上已經係“導彈“
但赤共仍然話佢係“火箭炮“,
其係夠仆街,哈哈哈哈。

但未端仲可以用北斗重新定位?
引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-6 05:22 PM 發表

其實赤共已經做到,
基本上已經係“導彈“
其係夠仆街,哈哈哈哈。 ...

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-6 05:22 PM 發表

其實赤共已經做到,
基本上已經係“導彈“
其係夠仆街,哈哈哈哈。 ...
幾年前, 土共很努力研究無人機蜂群戰術. 目標係數仟架無人機, 各自攜帶炸彈, 對大量分散目標進行轟炸. 用在制導榴彈炮上都不奇怪.

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-7-6 18:14 發表
但未端仲可以用北斗重新定位?

末端已冇北斗既事,末敏彈用光學制導,一支火箭廿幾粒識自動追打車頂,一輪齊射成個車隊就變蜂巢

此外可以用炮彈同航空炸彈投射

你班友咪當機動全自動防空網系流嘢先得啊。開幾臺車過去擺低,一開機,系旁邊一邊燒烤一邊坐住等收屍。講到好似只有飛機可以打飛機咁。

其實, 中國玩無人機, 已出神入化的, 印軍只是有來無回!

戰鬥直升機乜唔係用來對付地面部隊同坦克? 用來互片架咩?
求求其其一隻老爺殲8都打低呢D戰鬥直升機! 阿伯奇嘅裝甲只係用來抵擋地面發射低強度嘅火炮, 絕對無能力抵擋空對空導彈!
若果用得戰鬥直升機就一定有其他戰機掩護, 否則遇到對方嘅戰鬥機就必死無疑!
引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-7-4 10:03 PM 發表
https://www.sohu.com/a/405752294_603765?spm=smpc.mil-home.feed.27.1593870851869TXMQeoc

阿帕奇與武直10,若果單打獨鬥,阿帕奇勝算較高,但若以數量相比,印度從美國所買阿帕奇僅大約三十部左右,武直10在數量上比較有優勢。 ...

阿帕奇屬重型武直,發動機比武直十勁,為了防蘇聯高炮裝甲也更厚(武直十只有附加裝甲片),還有毫米波雷達加持,不要小瞧對手 

高原多山,機動防空車雷達不一定掃的很準,如果印度飛行員技藝拔群還是很有威脅的。不過看他們掉飛機的概率估計很難拔群

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]