• 瀏覽: 18,568
  • 回覆: 144
+12
引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-7-5 04:31 PM 發表

美國重振工業,係痛苦,但長遠計係正確方向

行番19世紀的美國政策 美國仲有出路
繼續負債落去買中國貨係飲鴆止喝
成個買賣系統 sustain唔到
改靠本土,重振工業,唔大可行;相信,買下現時的外判商,自行管理,機會大啲~

引用:
原帖由 fedax1010 於 2020-7-5 10:59 AM 發表
人民幣有同美元掛鈎嘅咩
唔講真係唔知
應該無人知

引用:
原帖由 oscarlam628 於 2020-7-5 02:27 AM 發表
美元同人民幣有掛過鈎?
掛勾和固定匯率係兩回事
自從二戰後,全球都同美元排勾,後來美國背信關閉兌換黃金,但仍未脫勾

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-7-4 08:51 PM 發表
好像全面宣戰一樣。
準備戰鬥
準備對方全面開戰
唔好以為遙不可及就鬆懈
當然,做好準備,如果有需要可以主動出擊

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-5 02:28 AM 發表
準備鎖國吧!
美元流通全球、中國貨亦流通全球,睇下你要錢定要貨囉 (買唔到貨既錢,只係普通印刷品)

不過,美國優先、疫情失控,真係隨時變鎖國

開戰在即

引用:
原帖由 starr 於 2020-7-5 05:39 PM 發表

美元流通全球、中國貨亦流通全球,睇下你要錢定要貨囉 (買唔到貨既錢,只係普通印刷品)

不過,美國優先、疫情失控,真係隨時變鎖國
今次疫情估計最少有一半生產線會離開中國,如果中國迫人用人民幣交易只會令更多生產離開中國,你估真係無中國製造唔得咩。邊有國家肯大手長揸人民幣這些垃圾貨幣,美元不是最好,但現時真係無更好貨幣。
我只知現時全球生產線去中國化趨勢大過去美元化,其實全世界一直都亂印銀紙,包括中國,不單止美元。

美國又暴動又肺炎失控,特朗普依然全副精神搞中國,完全唔理美國國事,我認為美國示威者應該集中破壞白宮,特朗普大廈,特朗普嘅所有資產,肺炎亦應該攻入白宮and特朗普大廈,直接搞特朗普,阻嚇力更加強

美國工業本土化,打擊的正是支持民主黨的跨國企業,邊個話浸浸唔理國事,是打擊政敵優先

用一蚊條毛巾,和五蚊條毛巾,都是要生活,只要沒比較,就沒傷害,就是害洗腦能力夠不夠強大

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-7-5 04:59 PM 發表

改靠本土,重振工業,唔大可行;相信,買下現時的外判商,自行管理,機會大啲~
“重振” 話咁易咩...

睇香港做過口罩就睇得出唔係講咁易, 個個話轉營但都係指意人地去轉...

而且商家想既係點賺錢,唔係想冒險,特別係美國果班...

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-5 06:25 PM 發表

今次疫情估計最少有一半生產線會離開中國,如果中國迫人用人民幣交易只會令更多生產離開中國,你估真係無中國製造唔得咩。邊有國家肯大手長揸人民幣這些垃圾貨幣,美元不是最好,但現時真係無更好貨幣。
我只知現時全球生產線去中國化趨勢大過去美元化,其實全世界一直都亂印銀紙,包括中國,不單止美元。 ...
反中白痴的只係FF, 不是估計...

美國成日都要人仔升值, 你見有咩垃圾貨幣可以升值???

只係中國壯大製造業,唔花精神同玩金融戰...

always prepare for us

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-7-5 07:22 PM 發表

美國本身產品出口有限,禁美元流通,只會令美元早日崩潰。
世界各國已經搞緊貨幣互換,兩國交易有一定額度不靠美元, 其實目的就係要擺脫美元

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]