• 瀏覽: 57,187
  • 回覆: 558
  • 追帖: 3
+21
大公網香港新聞頻道

灣仔警察總部去年6月曾遭暴徒包圍,其間大學二年級生王愷銘(19歲)在灣仔警察總部外牆寫上「condom」諷刺警察,事後承認刑事毀壞罪。裁判官何俊堯於6月10日判刑時苦口婆心表示,不想判阻嚇性或懲罰性重刑,最終判感化一年及賠償1200元。
•酒店餐飲接待員鍾嘉豪(24歲)去年10月31日萬聖節晚上,在蘭桂坊附近向警方防線方向拋擲兩個麻包袋襲擊。鍾於6月4日承認參與非法集結罪,何俊堯指被告行為「不算太暴力」,而且「坦白」承認責任「值得鼓勵」,可考慮判處社會服務令。
•去年11月患有亞氏保加症的15歲中四男生向柴灣已婚警察宿舍掟汽油彈,於5月19日承認罔顧生命是否會受到危害而縱火罪,裁判官何俊堯得悉後卻表示:「唯一受傷可能係被告被制服嘅時候。」何官雖稱被告干犯的事件非常嚴重,但續准他保釋至7月14日判刑。

又一黃官審重犯,香港無國安法就真係法治已死。

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2020/0613/462001.html

今日審暴徒刺傷警察嘅法官何俊堯比水法官有過之而無不及 以下係經典判決 大家真係要對輕判甚至告吾入又心理准備
涉 12.9 旺角「私了」 已還柙 4 月有智力問題巴裔男認罪判 12 個月感化
裁判官指鄭家朗等三人非為個人私利 簡單罰款足以懲罰 裁判官說,3名被告都是大學生,是未來社會棟樑,將來要靠他們,應留著血肉之軀,若隨便被判監禁,將失去很多作用及貢獻

•去年11月患有亞氏保加症的15歲中四男生向柴灣已婚警察宿舍掟汽油彈,於5月19日承認罔顧生命是否會受到危害而縱火罪,裁判官何俊堯得悉後卻表示:「唯一受傷可能係被告被制服嘅時候。」何官雖稱被告干犯的事件非常嚴重,最後判罰$1000

黃狗棺

請問香港國安法可唔可以收佢皮? 放生反國家反人疑罪犯!

大公報得

即係呢條狗差唔多玩完啦

中年漢聲稱想阻止示威者破壞公物時反被包圍,遂亮刀自保,判入獄10個月。

引用:
原帖由 港男happy4 於 2020-7-4 09:55 AM 發表
請問香港國安法可唔可以收佢皮? 放生反國家反人疑罪犯!
而家襲警隻曱甴都唔係告佢觸犯國安法, 只係意圖襲擊傷人, 律政處都一定有鬼

引用:
原帖由 tamadabi 於 2020-7-4 09:56 AM 發表
大公報得

即係呢條狗差唔多玩完啦
香港以馬杜立為首, 加埋錢禮, 水佳麗, 同呢個何俊堯, 唔怪得班曱甴咁倡狂

引用:
原帖由 zier2 於 2020-7-4 09:54 AM 發表
黃狗棺
咁能黃, 一定要捧紅佢, 等大陸收佢

假髮枉法
禍港殃民

即管輕判,狗改不了吃屎,以曱甴性格一定會再犯,總有一次碰唔上黃官。

pk又幫人諗藉口放生

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2020-7-4 09:57 AM 發表
中年漢聲稱想阻止示威者破壞公物時反被包圍,遂亮刀自保,判入獄10個月。
呢D仲好快已經判入獄, 曱甴反而排期再審都一段時間, 又睇下黃官點樣判

引用:
原帖由 aasddfgg 於 2020-7-4 10:00 AM 發表
假髮枉法
禍港殃民
法治死系法官手上, 真可笑

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-7-4 10:00 AM 發表
即管輕判,狗改不了吃屎,以曱甴性格一定會再犯,總有一次碰唔上黃官。
今次一定已經要嚴懲佢, 黃官如果放生一定要上訴

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]