• 瀏覽: 6,927
  • 回覆: 122
政府遲遲未公布「健康碼」詳情,立法會內務委員會今日(3日)召開會議,內會主席李慧琼匯報與政務司司長張建宗會面,指政府就推

政府遲遲未公布「健康碼」詳情,立法會內務委員會今日(3日)召開會議,內會主席李慧琼匯報與政務司司長張建宗會面,指政府就推行健康碼積極進行大量工作,期望可於短期內公布先導計劃,張建宗考慮於7月10日出席內會交代工作進展。會上有多名議員要求港府盡快落實健康碼,並減低檢測費用。
對於張建宗計劃於下周到內會解說,議員何俊賢直言連續數星期於內會討論健康碼很「戇居」,促請張建宗若然出席內會,屆時不要再表示仍然在研究及考慮健康碼安排。

香港人死咗條心喇, 林奠娥呢個濕鳩政府係做唔到嘢, 7月10日光頭宗去立法會又係唸口簧講計劃仍在籌備中, 未上得馬, 即係搞到中秋節都未搞得成.
9月立法會要選舉, 很多長期居住在大陸的香港人要返香港投票, 呢班人大多數都係投建制派.
我建議全體建制派立法會議員組成聯盟, 推舉譚耀宗做代表, 跟深圳政府商議, 在福田口岸設立香港人檢測區, 香港人在檢測區內用大約三百元檢測費作快速測試, 3個小時內有結果後便可以出關返回深圳7日, 回港後憑檢測證明書而在香港免檢.

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200703/bkn-20200703151125416-0703_00822_001.html

張建忠識做嘢個政府就唔會咁廢啦。

在福建安老的耆英,又怎樣安排投票?不如設立投票站在大陸;外國都有海外投票呀。
引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2020-7-3 05:49 PM 發表
政府遲遲未公布「健康碼」詳情,立法會內務委員會今日(3日)召開會議,內會主席李慧琼匯報與政務司司長張建宗會面,指政府就推

?20200703160908

政府遲遲未公布「健康碼」詳情,立法會內務委員會今日(3日) ...

建制講咗佢好多次啦,剛愎自用的佢,只有上面壓落來佢先會做。

由開始吹風話搞健康碼,吹左幾多個周呀!本周本周,就本到夠時間游水去日本個本州。

呢個政府有時真係唔抵爭嘅,一拖再拖又唔交代有乜打算,做國內生意嘅結業,中港家庭家變,跨境番工嘅失業

引用:
原帖由 lttsang888 於 2020-7-3 05:51 PM 發表
張建忠識做嘢個政府就唔會咁廢啦。
最深印象佢在元朗單嘢未搞清楚之前, 第一時間走出來認錯道歉, 警察的士氣俾佢過了一楝

DLLM垃圾 個個星期都話就快
個個星期都冇野UPDATE

引用:
原帖由 醉雞燈神 於 2020-7-3 06:21 PM 發表
建制講咗佢好多次啦,剛愎自用的佢,只有上面壓落來佢先會做。
咁建制唔識向北京投訴?到時輸既係建制,唔係政府。冇建制既票,政府一個議案都使旨意過。建制班人。

引用:
原帖由 hk_yotam 於 2020-7-3 06:27 PM 發表

咁建制唔識向北京投訴?到時輸既係建制,唔係政府。冇建制既票,政府一個議案都使旨意過。建制班人。
建制可能俾人玩緊。…不過依家開都太遲了。

7月10日都係交代進展   真係諗唔明做乜拖咁耐? 大陸有個現成的粵康碼俾你套用, 至於私隠問題, 政府可以叫人簽份聲明, 如不想私隠給大陸嘅, 咪唔好申請囉, 選擇權在申請人度. 老實講, 如果大陸沒辦法核實和追蹤你的行動軌跡, 唔知你有冇去過確診人附近地區, 點樣俾個綠色碼你?

引用:
原帖由 stkwok1985 於 2020-7-3 06:25 PM 發表
DLLM垃圾 個個星期都話就快
個個星期都冇野UPDATE
6月中講到依家都話準備推出

引用:
原帖由 醉雞燈神 於 2020-7-3 06:29 PM 發表

建制可能俾人玩緊。…不過依家開都太遲了。
班友以為有之前建立既鐵票就有用,可以乜都唔使做,躺箸就當選。封關影響既中港家庭唔好話過晒D票比對家。重四六比,隨時輸ㄧ比六呀!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]