• 瀏覽: 2,660
  • 回覆: 44
+11

英國首相約翰遜曾堅持可部分使用華為設備,他周四(7月2日)開始改變口徑,指出要在華為的決定謹慎行事,因為政府不希望重要基礎受制於「潛在敵對國家的供應商」。美國加強制裁華為,以及中國實施《港區國安法》後,英國重新評估華為在5G網絡中的可靠度。

美國政府5月加強制裁華為,限制使用美國技術公司向華為供應晶片。英國政府曾於1月決定允許英國網絡使用華為5G技術,引起爭議。

英國數碼、文化、媒體及體育大臣杜永敦(Oliver Dowden)周二(6月30日)在國會說:「考慮到華為受到的制裁,以及制裁的廣泛性,華為作為5G網絡供應商的可行性會受到影響。」
===============================================================================================================

用到「敵國」兩個字,仲行得前過 Donald Trump! 估唔到 Boris Johnson 大病一場,死過翻生,真係覺今是而昨非,大徹大悟!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20200703/s00004/1593753387769/約翰遜稱華為「潛在敵國供應商」

華為5G同香港國安法都拉得埋來講, 證明呢D所謂民主大國都係對人不對事. 

五屎眼國家都是潛在白人至上主義偽善獨裁國家.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-7-3 02:20 PM 發表
五屎眼國家都是潛在白人至上主義偽善獨裁國家.
我以為某東方大國至係添!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-3 02:22 PM 發表

你講北韓啊!

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-7-3 02:26 PM 發表

你講北韓啊!
錯!係印度!

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-3 02:28 PM 發表

錯!係印度!
嘩,原來印度係東方大國!

唔用就唔好用, 係到扭黎扭去, 你有錢用貴價野咪用囉, 唔使吠出聲!

乜嘢敵國呀,依家兩國打緊仗咩

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-3 02:22 PM 發表

西方國家大多數都有根深柢固種族歧視問題, 黑人I can't breathe就是白人獨裁的實情.

有撚辦法咩,又叫佢去做証人喇。。

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-7-3 02:33 PM 發表

西方國家大多數都有根深柢固種族歧視問題, 黑人I can't breathe就是白人獨裁的實情.
香港好多示威者都 can't breathe, 又係種族歧視?

既然敵國,幾時制裁??或者斷交??

咪唔好交易交往囉...屌..

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]