• 瀏覽: 21,676
  • 回覆: 223
+6
香港5月底發生「港產洪瑞珍」三文治集體食物中毒事件,共236人懷疑進食有關三文治後, 出現腹瀉嘔吐症狀。衛生防護中心及食環署最近交待調查發展,發現涉事店舖及生產工場,在運送和銷售時出現多項問題,包括員工處理食物時未有戴上手套、在同一工作檯上處理生熟雞蛋、食物沒有印上生產日期,以及會將當日剩下貨物,運往其他分店補貨等。

門市雪櫃約20度遠超安全標準

衞生防護中心於最新一期《傳染病直撃》指,食環署職員前往荃灣南豐中心的「洪家手作-洪瑞珍三明治」門市調查,發現店內用以存放三文治的雪櫃溫度約攝氏19至20.7度,遠高於安全標準要求之攝氏4度以下,同時三文治包裝上亦未列明製造及有效食用日期。

食物工場衛生欠佳 運貨途中未保溫

作為「洪家手作-洪瑞珍三明治」三文治供貨來源,食環處亦曾至位於觀塘開聯工業中心之食物工場調查。職員發現工場內衛生情況欠佳,有員工於同一工作檯上處理生熟雞蛋,部分人工作時未有戴上手套、全部人均以同一毛巾抹手,且抹手毛巾於每日工作結束後才清洗一次。

關於運輸方面,食環署發現用以將食品從觀塘運送至零售店的貨車上, 並無任何雪櫃之類的溫度控制設備,而零售店亦會將部分未能售出的三文治, 運往其他門市作補貨之用。

所有中毒者均曾食含蛋三文治

衛生防護中心指,236名食物中毒病人之中,有7成人曾進食火腿芝蛋三文治、2成曾食火腿蛋三文治,約1成曾食芝蛋三文治,平均在進食後2.5小時出現腹瀉、腹痛、發燒等症狀。中心於部分病人及三文治樣本中驗出沙門氏菌,認為三文治於工場中已發生交叉感染,亦可能在運送途中存放溫度不當所致。中心又指,所有涉事零售店及食物工場自5月21日起已停止出售或製作相關食品。

有冇搞錯架!擺入口架大佬

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2685076/【食環署直擊】港產洪瑞珍中毒案8宗罪 包裝無日期賣剩運其他分店補貨

我估應該是同一位置處理生熟蛋出事,因生蛋殼常有沙門氏菌

呆灣嘢,心照啦。
可能整啲西水落去都唔定。
引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2020-7-3 10:33 AM 發表
香港5月底發生「港產洪瑞珍」三文治集體食物中毒事件,共236人懷疑進食有關三文治後, 出現腹瀉嘔吐症狀。衛生防護中心及食環署最近交待調查發展,發現涉事店舖及生產工場,在運送和銷售時出現多項問題,包括員工處理食物時未有戴上手套、在同一工作檯上處理生熟雞蛋、食物沒有印上生產日期,以及會將當日剩下貨物,運往其他分店補貨等。

https://resource01-proxy.ulifestyle.com ...

老翻店賣垃圾

台狗,邊有良心架?

冇皇管?

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2020-7-3 11:26 AM 發表
呆灣嘢,心照啦。
可能整啲西水落去都唔定。

香港呢間係黑警嫂開。台灣上年已經講左香港呢間係老翻

黃絲店係咁為左賺錢冇良心

開咗咁耐先講,唔係出咗事,呆灣都唔會割席啦。
引用:
原帖由 airair08 於 2020-7-3 11:54 AM 發表

引用:
原帖由 airair08 於 2020-7-3 11:54 AM 發表

飛機三文治
幾年前台灣原裝常溫空運過嚟,都食到中毒啦
問題不在老唔老翻,而係香港人鍾意20度常溫細菌培養三文治,好似芝士咁發酵先夠滑、夠香口。

鬼島產物
質劣價高
根本不值
再講
台灣黑食
舉世馳名
唔係浪得虛名

之前都已經有人講係老翻,但係都仲有咁多人試仲話好好味。問題都唔係老唔老翻,係成個過程都求求其咁做。簡直係攞人命黎玩

依家好多強國黑心冒牌貨
國安法之後肯定會更加多

只係證書香港人做嘢亂咁來,無資格鬧內地人,

引用:
原帖由 五毛笑死人 於 2020-7-3 02:20 PM 發表
依家好多強國黑心冒牌貨
國安法之後肯定會更加多
國安法之後可能像閹國咁禁售潛在敵國產品

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]