• 瀏覽: 8,755
  • 回覆: 82
  • 追帖: 1
+10
https://china.hket.com/article/2685136/【BNO】絕望真相?港人4口家持BNO居英 6年開支至少485萬港元

本人由於工作關係,曾於2017-2018隻身前往倫敦逗留3個幾月,期間相信記錄了自己在英國倫敦的生活開支以及分享一D 生活技巧,希望幇到欲前往停留6年的港人:其實真心講倫敦的生活費的確系貴,最主要總結系住同行兩方面。我當年住在Pendinton 車站附近離海德公園大約步行3分鐘左右的街區,果邊的租金其實不是太貴,250呎左右的套房月租600英鎊有找,房東系韓國人,系樓下開一間叫北京的中韓餐舘。比起香港果D 樘房來得舒適,有窗,有唔錯的採光,生活設施齊全。唯一不足的系牆身比較薄,有時隔離房夫婦做愛的豬叫聲聽的一清二楚。我有特別去瞭解外國人買倫敦樓的資訊,當年無論你持有特區護照定BNO 都視為外國人,買樓可以不過要負擔額外的稅項,維起上來差唔多比本地人買貴3成。樓價豐儉由人舊樓600呎上下就50萬英鎊到,新屋新樓可以去到好貴,好多中東同俄羅斯有錢佬買。
交通:我系倫敦金融街返工,坐地鐵半個鐘左右,其實都幾難頂,tube 好舊好殘,乘車時習慣轆手機就唔得啦,因為tube 行駛時無網絡信號,上唔到網折情.除非搭到由港鐵系倫敦經營的列車先較新同有網絡信號。另一個不可忽略的因素系鐵路幾乎日日都有壞車問題,隨時唔停某一站或唔去某一站,初頭坐地鐵就真系要自己執生萬一路線cancel 咗就要等到站收到信號再用google map 搵替代路線並cap 低先好。不過後來我自創咗一種交通方式叫做鐵路+單車,英國有款摺車叫Brompton,香港都好興但賣得貴過英國,我鍾意單車所以就買咗架,6速轉波,摺埋就好細件,單手都拎到,遇到鐵路情況時就落車出閘踩住單車前行,倫敦行人路踩單車無人理你,沿途仲可以欣賞風景,印象中倫敦無麽長命斜,地勢平坦都適合踩單車的。鐵路票價的卻系貴,我記得一站路charge成4英鎊左右,所以生活上岩開始最好有架摺車旁身穩陣D. 當然你可以選擇巴士,uber, 至於的士black cab 就真系好少人搭lor,因為堅貴。巴士同uber 塞起車上來其實都唔野少。如果返工的話一日你預起碼15-20蚊英鎊車費來回。
午餐:如果你唔係我咁樣中國人腸胃接受唔到fish & chips的話,其實午餐價錢都接受到,辦公區域果D 三文治餐,沙律餐,hotdog 都系8-10英鎊左右。我要食中式快餐就貴少少大約12英鎊到啦。好多歐洲唔同地方去倫敦工作的鬼佬鬼妹有時會選擇唔食午餐飲杯offcie 免費咖啡堅返D 錢算數,因為收工時間系5點半,唔似香港通常做到夜晚7-8點,所以D 人食下薯片飲下咖啡當午餐無麼不可。
晚餐:我就自由自在出街食,晚餐可以係中東炭燒羊肉抓飯,可以係泰國嘢,韓國嘢,新加坡嘢,平均一餐20英鎊走唔甩,不過聽鬼妹同事講她們合租晚餐超市買返去自己煮食伙食分擔其實好平,覺得我一餐20英鎊好奢侈。
節假日的消遣生活:我鍾意玩攝影,其實倫敦以及周邊地區值得沉浸攝影的地方數不勝數,單係一個海德公園我已經可以每日經過百行不厭,裡邊鴨仔,兔仔,天鵝,鸚鵡,松鼠……都同人類出奇的友好,可以近距離接觸。週末假日去下呢D 公園其實唔駛錢咖,或者去睇下閱兵,horse guard ,倫敦橋風景都幾寫意……我就貪玩,假日有時達火車去劍橋,牛津,溫莎堡,legoland...等地方觀光,咁就貴啦,車費來回你預100蚊英鎊無走鷄。平D 就去帝國博文館免費入場大開眼界,海軍博文館,格林威治公園等都唔遠得去邊。英國成5月中都系會凍,果段時間都有櫻花睇,繡球櫻,垂櫻等系日本寺院裡先可一見的靚品種櫻花就倫敦街頭比較常見。
VAT, 呢個系重頭戲,每買一樣嘢,每食一餐飯,VAT 系附加印象係40%左右,我系英國停留咗3個月因為公司證明係公幹,所以所有票據之後向英國稅局申請退回40% VAT退咗成1500蚊英鎊卑我。所以如果閣下要系英國無福利下生活6年的話VAT系none refundable,自己要計吓數啦。
總之,系生活的話,一個人一個月你預1000-1200英鎊堅堅哋夠,如果有打工收入的話果邊收入唔會高,好多香港年輕人系果邊做緊coffee shop,侍應生等散工幚補生活。想入公司做正職就難D,因為你面臨唔止本土甚至全歐洲人才的激烈競爭。
香港年輕人,有60萬港幣本系手,係香港高不成低不就的,去試下英國生活無壞處,畢竟挨得到6年摞本英國護照點都系值得。一家4口拖兒帶女過去果邊挨6年就真系唔好攪啦,無485萬咁誇張,不過285萬港幣就實系需要,異國他鄉呢6年都會幾系一個考驗。

即係後生仔女, 出去創下, 不是壞事, 做到PR, 回流番香港, 可能好多港男港女想痴埋黎追你?

引用:
原帖由 sure@win 於 2020-7-3 10:26 AM 發表
即係後生仔女, 出去創下, 不是壞事, 做到PR, 回流番香港, 可能好多港男港女想痴埋黎追你?
回流香港而家已經係一個偽命題,香港樓價已唔係年輕人能夠負擔,工作機會睇來受美國制裁會逐步減少,收入就更加唔會好似以前咁,因為中國內地人才平靚正,整體競爭力正在削弱,另一個客觀因素不能忽視系而家內地開始敵視香港年輕人,呢樣嘢同97移民回流潮有本質上的區別,果時大家當自己人,矛盾都系人民內部矛盾,而家大陸當正香港後生仔系敵我矛盾,可遇見的將來回流返來其實意義不大。

英國佬吃埋最後果個血萬頭先至安落, 係英國比錢坐5年監,跟住唔批入藉掉你班豬返香港, 新賣豬仔手法。 我等住恥笑班傻仔。

引用:
原帖由 Retired2019 於 2020-7-3 10:38 AM 發表
英國佬吃埋最後果個血萬頭先至安落, 係英國比錢坐5年監,跟住唔批入藉掉你班豬返香港, 新賣豬仔手法。 我等住恥笑班傻仔。
咁我相信又唔好咁衰,英國佬都系言出必行有口齒,單系卑你呢5年可以工作已經好有邀請你入籍的誠意。之前香港留學生系英國大學畢業系無法搵到打工機會,因為僱主請香港留學生要額外支付稅項,雇傭成本增加咗。而家BNO 人哋新例當正你系自己人,僱主請你唔需要卑extra 稅項,搵工易好多。

樓主你咁老實做乜,我哋呢班愛國愛港嘅真香港人,都不知幾想班死曱甴過去英國,可以令到香港清淨啲

引用:
原帖由 jackytang151 於 2020-7-3 10:44 AM 發表
樓主你咁老實做乜,我哋呢班愛國愛港嘅真香港人,都不知幾想班死曱甴過去英國,可以令到香港清淨啲
國安立法可能都系唔想香港再有黃藍之分,始終年輕人出去闖吓無壞處,況且以我經驗有60萬港元系手,個人來講系風險好低的事情。拖兒帶女果D 就三思啦!

收留你唔會白養你,即是有前設,無錢做鬼 都唔靈

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-3 10:57 AM 發表
收留你唔會白養你,即是有前設,無錢做鬼 都唔靈
我講咗啦,要有60萬先好過去,已經好有誠意!你睇下臺灣卑港人已經叫好好待遇啦都要你投資,系投資150萬先可入籍。英國,你只系自己準備60萬生活費以應不時之需,無任何門檻,算系咁啦!呢個絕對系千載難逢的機遇。

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-7-3 11:03 AM 發表

我講咗啦,要有60萬先好過去,已經好有誠意!你睇下臺灣卑港人已經叫好好待遇啦都要你投資,系投資150萬先可入籍。英國,你只系自己準備60萬生活費以應不時之需,無任何門檻,算系咁啦!呢個絕對系千載難逢的機遇。 ...
曱甴唔用腦亂吹,白人點會白養曱甴😂

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-7-3 10:48 AM 發表

國安立法可能都系唔想香港再有黃藍之分,始終年輕人出去闖吓無壞處,況且以我經驗有60萬港元系手,個人來講系風險好低的事情。拖兒帶女果D 就三思啦! ...
你意思$600000係一年定五年?

引用:
原帖由 jackytang151 於 2020-7-3 11:53 AM 發表

你意思$600000係一年定五年?
叫你60萬旁身以應不時之需,無關1年定5年,你岩去到租樓住買日用品要錢,融入當地社會需要時間,報讀就業課程需要金錢,搵工待業期間需要生活費…當你搵到工安定落來便可自給自足,60萬袋定系身人就自信D.明白嗎?

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-7-3 11:57 AM 發表

叫你60萬旁身以應不時之需,無關1年定5年,你岩去到租樓住買日用品要錢,融入當地社會需要時間,報讀就業課程需要金錢,搵工待業期間需要生活費…當你搵到工安定落來便可自給自足,60萬袋定系身人就自信D.明白嗎? ...
英國鬼擺明水人攞錢過去做低等人,不過都好,曱甴係低智垃圾,好行夾唔送😏

引用:
原帖由 jackytang151 於 2020-7-3 12:02 PM 發表

英國鬼擺明水人攞錢過去做低等人,不過都好,曱甴係低智垃圾,好行夾唔送😏
我自認淺藍,不過都幾不齒你呢種深藍的開口閉口垃圾言論,睇你的口德系香港都屬於低下貧民階層,與暴徒一樣令人厭惡

引用:
原帖由 京都花見 於 2020-7-3 12:05 PM 發表

我自認淺藍,不過都幾不齒你呢種深藍的開口閉口垃圾言論,睇你的口德系香港都屬於低下貧民階層,與暴徒一樣令人厭惡
我都估到你條76又帶風向吹去英國幾好幾好,又係坐喺部電腦面前9up嘅冇腦廢柴,你咁多時間走去商場和你廢啦🤬

主題標籤 #港鐵
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]