• 瀏覽: 2,545
  • 回覆: 30
假如機場特警遲了一秒,飛機已起飛了,怎麼辦?
眼白白就讓疑犯逃脫?

如何攔截和迫降民航客機,是中國空軍需要面對的一個新課題。
實際例子:
以色列曾經成功攔截和迫降一架民航客機,最後上機拘捕疑犯(70年代)。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-7-3 09:23 AM 發表
眼白白就讓疑犯逃脫?

實際例子:
以色列曾經成功攔截和迫降一架民航客機,最後上機拘捕疑犯(70年代)。 ...
我相信會用軍機攔

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-7-3 09:23 AM 發表
眼白白就讓疑犯逃脫?

實際例子:
以色列曾經成功攔截和迫降一架民航客機,最後上機拘捕疑犯(70年代)。 ...
佢塔cp機,政府岩岩先泵273億救cp
俾個電話CEO, 架機就即刻掉頭啦

使Q攔截咩,等佢入左大陸空域,空叫叫佢在鳥魯木齊降落都仲得,我就唔信機師夠膽唔聽。

引用:
原帖由 Golf-16 於 2020-7-3 10:29 AM 發表
你不如睇埋85年美國要動用saratoga航母 , 六架F14 , 加油機,鷹眼予警機, 要幾多人力物力同精準度 ( 該航度出名繁忙 ) 先可以塭到客機
民航機在雷達螢幕有 ID tag。升空便進入珠海空管區。

幾十年前,大韓航空747從阿拉斯加進入蘇聯領空朝軍事基地,叫極吾聽,被戰鬥機擊落。

引用:
眼白白就讓疑犯逃脫?

實際例子:
香港去歐洲航班要經過大片中國空域, 沿線大把機埸, 空域管制叫佢降落就要降落. 個機師又唔係同黨, 又唔係被挾持, 會唔理指示嗎? 唔理指示以後無得撈啦.

如果架機被挾持, 你派戰機去, 都只是嚇下, 刦機係死罪, 估計那刦機份子都係唔會聽, 一係擊落佢, 正路唔會囉. 唯有比佢走, 要求降落地點既軍警處理.

引用:
假如機場特警遲了一秒,飛機已起飛了,怎麼辦?眼白白就讓疑犯逃脫? ...
所有航機都要接受空管,不服從就視為被恐怖分子劫持

自 911 後,喺美國劫機一定會被撃落

引用:
原帖由 ray99hk 於 2020-7-3 10:13 AM 發表

我相信會用軍機攔
一定係用軍機,唔通用民航機咩?
民航機在升空初期,機師要手動控制飛機,期間會一直和控制塔保持聯絡,控制塔應該可以叫機師折返。
不過,有D民航機機長係會在飛機去到三萬呎高空,一切穩定之後就會開「自動駕駛」,之後就可能坐響個位度大覺瞓。
就好像大韓航空民航機在俄羅斯被軍機擊落,可能軍機指示民航機降落或溝通,民航機機師無任何反應,最終被迫要將其擊落。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-4 01:40 發表
一定係用軍機,唔通用民航機咩?
民航機在升空初期,機師要手動控制飛機,期間會一直和控制塔保持聯絡,控制塔應該可以叫機師折返。
不過,有D民航機機長係會在飛機去到三萬呎高空,一切穩定之後就會開「自動駕駛」,之後就可能坐響個位度大覺瞓。
就好像大韓航空民航機在俄羅斯被軍機擊落,可能軍機指示民航機降落或溝通,民航機機師無任何反應,最終被迫要將其擊落。 ...
民航機在巡航狀態下正副駕駛必定有其中一個在駕駛倉當值
而KAL007事件中蘇聯軍機其實沒有對民航機作出指示或溝通,而是直接進行威嚇射擊但卻因為沒有裝備曳光彈而沒效果

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2020-7-3 11:08 AM 發表

香港去歐洲航班要經過大片中國空域, 沿線大把機埸, 空域管制叫佢降落就要降落. 個機師又唔係同黨, 又唔係被挾持, 會唔理指示嗎? 唔理指示以後無得撈啦.

如果架機被挾持, 你派戰機去, 都只是嚇下, 刦機係死罪, 估計那刦機份子都係唔會聽, 一係擊落佢, 正路唔會囉. 唯有比佢走, 要求降落地點既軍警處理. ...
911 美國叫停所有客機
空中如有客機唔聽指示
直接擊落

大韓航空事故是一連串事故引起,笑死人。

偏離航道,最終遠離六百里。全程美國空管無通知。
正副機師個個訓哂教,睇吾到兩隻戰鬥機燈號,機關槍竟然無混合曳光導向彈
飛在它正前上方,引擎火光都嚇醒啩?
雷達冇響警示
冷戰時期,果度係全世界最敏感地區,吾打醒十二分精神?

引用:
原帖由 erkc 於 2020-7-4 02:31 AM 發表

民航機在巡航狀態下正副駕駛必定有其中一個在駕駛倉當值
而KAL007事件中蘇聯軍機其實沒有對民航機作出指示或溝通,而是直接進行威嚇射擊但卻因為沒有裝備曳光彈而沒效果 ...
你係機上唯一倖存者?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]