• 瀏覽: 2,556
  • 回覆: 30
應該唔使用軍機迫降,香港起飛後,就會進入大陸嘅飛航服務區,塔臺指令到就近機場降落,民航機都會聽。衹要及時通報就走唔甩。

咁其實佢地幾好彩,起飛前比人捉左。如果部機入左大陸就叫停就唔同玩法啦

引用:
原帖由 香港人1號 於 2020-7-4 11:30 AM 發表
咁其實佢地幾好彩,起飛前比人捉左。如果部機入左大陸就叫停就唔同玩法啦
終身在戈壁沙漠勞改營。
替國家建設土木工程,會減刑的。

引用:
原帖由 香港人1號 於 2020-7-4 11:30 AM 發表
個黃乜水變了張子強!

引用:
原帖由 6674 於 2020-7-3 10:59 AM 發表

民航機在雷達螢幕有 ID tag。升空便進入珠海空管區。

幾十年前,大韓航空747從阿拉斯加進入蘇聯領空朝軍事基地,叫極吾聽,被戰鬥機擊落。
班友都無多謝CIA

引用:
原帖由 6674 於 2020-7-3 09:29 PM 發表
自 911 後,喺美國劫機一定會被撃落
响香港呢?

引用:
原帖由 6674 於 2020-7-4 10:45 AM 發表
大韓航空事故是一連串事故引起,笑死人。

偏離航道,最終遠離六百里。全程美國空管無通知。
正副機師個個訓哂教,睇吾到兩隻戰鬥機燈號,機關槍竟然無混合曳光導向彈
飛在它正前上方,引擎火光都嚇醒啩?
雷達冇響警示
冷戰時期,果度係全世界最敏感地區,吾打醒十二分精神?

11334453 ...
yes, 大韓航空 100% 間諜機,  只有天真小朋友信美國偏離航道

唔駛迫降,直接指示佢降落某機場,民航機司唔會唔聽。

引用:
原帖由 chilawytk 於 2020-7-3 09:23 AM 發表
假如機場特警遲了一秒,飛機已起飛了,怎麼辦?
眼白白就讓疑犯逃脫?

如何攔截和迫降民航客機,是中國空軍需要面對的一個新課題。
實際例子:
以色列曾經成功攔截和迫降一架民航客機,最後上機拘捕疑犯(70年代)。 ...
香港飛倫敦,要經內地空域,國泰又係香港的公司,叫佢就要返嚟,最好係飛到咁上下,叫佢降落內地機場

引用:
原帖由 6674 於 2020-7-3 10:59 AM 發表

民航機在雷達螢幕有 ID tag。升空便進入珠海空管區。

幾十年前,大韓航空747從阿拉斯加進入蘇聯領空朝軍事基地,叫極吾聽,被戰鬥機擊落。
個次應該唔係意外

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-4 01:40 AM 發表

一定係用軍機,唔通用民航機咩?
民航機在升空初期,機師要手動控制飛機,期間會一直和控制塔保持聯絡,控制塔應該可以叫機師折返。
不過,有D民航機機長係會在飛機去到三萬呎高空,一切穩定之後就會開「自動駕駛」,之後就可能坐響個位度大覺瞓。
就好像大韓航空民航機在俄羅斯被軍機擊落,可能軍機指示民航機降落或溝通,民航機機師無任何反應,最終被迫要將其擊落。 ...
大韓個次係蘇聯時代,係空對空導彈唔係戰機

引用:
原帖由 montejo 於 2020-7-4 08:08 PM 發表

大韓個次係蘇聯時代,係空對空導彈唔係戰機
咁修正一吓:
「由戰鬥機發射空對空導彈」

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-4 08:34 PM 發表

咁修正一吓:
「由戰鬥機發射空對空導彈」
sorry我打多咗

應該不會攔截吧

南海揰機事件,王偉駕駛殲-8為國捐軀"逼降"偵察機。
二十年過去彈指一揮間,現在輕則飛在它前面用 after burner,或乾脆發射機關炮。偏離航線往大壩,一定飛彈。

KA007 打從飛離阿拉斯加已偏離航線,最終離譜到偏離六百里,持續3千公里五小時的錯誤。期間竟然無校對地面雷達站更新坐標(阿留申群島有)。 
1944年東京大轟炸也沒有飛錯左去南韓吧?每天很多星美日韓班用呢絛航線,為何選中它?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]