• 瀏覽: 73,531
  • 回覆: 11
  • 追帖: 4
+11
港區國安法正式生效後,英國首相約翰遜(Boris Johnson)表示,將向300萬合資格申請英國國民海外護照(BNO)的香港人,延長現時6個月的「有限居留許可」,讓他們能夠在英國居住及工作,最快6年

爭住去畀五嚿水人哋啦

新聞來源連結:

https://china.hket.com/article/2685136/【BNO】絕望真相?港人4口家持BNO居英 6年開支至少485萬港元?mtc=80010

引用:
原帖由 lwkm 於 2020-7-3 10:49 AM 發表

樓主,一家四口留香港六年開支又要多?
乜你真係覺得支出係一個問題咩?收入呢?

引用:
原帖由 kaman2020 於 2020-7-3 11:06 AM 發表
經濟日報? 乜而加阿爹好驚人走去英國嗎?

人地都講到明可以讀公立學校, 比乜Q6000鎊一學期呀?
如果比錢讀私立學校, 而加伸請student visa 就走得啦, 洗乜BNO呀?

每人每年medical insurance 係400鎊一人, 一家四口1600鎊.  你係香港買醫保, 貴少少既一年都成皮野啦. 

煮過飯既都知, 一人煮飯要200 ...
唔該你返屋企啦, 人哋都冇講過可以畀你讀公立學校, 連登講你就信
仲有, NHS個 IHS 係仲衰過自願醫保。
同埋你知唔知英國收你幾多稅呀?

引用:
原帖由 kaman2020 於 2020-7-3 11:59 AM 發表

家屬定義:參考現時英國政府有關親屬簽證(Family Visa)規定,合資格的家屬包括伴侶(配偶或同居兩年或以上伴侶)、18歲以下子女、需要長期照顧的父母。

教育:可居留超過六個月的簽證,5至18歲子女均可以在公立學校享受免費教育。

醫療:按現時規定,未入籍居英人士每年支付400英鎊,即可享「國民保健服務」(National Health Service NHS)。 ...
人哋個親屬visa係比BC/ILR 呀天才

引用:
原帖由 kaman2020 於 2020-7-3 11:52 AM 發表

係嫁, 英國所有野都好衰的. 所以我地衰特首啲仔, 老公全部都係英藉.
連689啲女同仔都係英藉. 抵佢地係英國受罪.
你係咪咁既意思?
同黃絲討論就會去到咁極端
講事實又唔啱聽

事實係每個地方都有好有唔好但係你淨係將佢嘅好處無限放大咁又有乜意思。你到時過到去俾人bully 你唔好後悔。

班黑暴月薪兩皮嘢都冇,移民乜鬼呀

其實有錢嘅要走一早走咗啦講咁多。

黃絲邊有機會喺外國生活過啊?個個都得個吹字。

最尾又死返來

人哋英國佬只係想要你啲錢, 仲做傻仔。

講咁多做乜?班曱甴快啲去啦。

我唔好明d黃絲仲唔拿拿臨去?
留響香討做乜?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]