• 瀏覽: 2,025
  • 回覆: 24
【駐台記者張偉御報道】壹傳媒旗下的台灣《蘋果日報》及《壹週刊》又因毀人聲譽被判道歉賠償。《台蘋》及《壹週刊》於二○○八年二月間,先後報道台灣女歌手蔡依林假淫照事件時,刊登貌似蔡依林的網絡女模特兒洪慧蓉的內衣廣告照,並在照片旁加註洪女動作「鹹濕又挑逗,像極情色廣告女郎」。洪慧蓉認為名譽受損提告,士林地方法院昨天判《台蘋》及《壹週刊》敗訴,需賠償五十萬新台幣(約十二萬七千港元),並於《台蘋》頭版刊登道歉啟事。
法官在裁決中強調,《台蘋》及《壹週刊》明知洪慧蓉的內衣廣告照,主角並非蔡依林本人,卻任意引用該圖片,照片旁加註的文字易使讀者產生不當聯想,足以貶損洪女人格。裁決又指洪並非公眾人物,也無意進軍演藝圈,毋須受公眾評論。《台蘋》與《壹週刊》以偏激不堪的文字敍述,非屬任意意見表達。法官又斥責《台蘋》及《壹週刊》為求商業考量,以誇張文字表述,以圖刺激報章及雜誌銷量。
《壹週刊》抹黑高雄市長候選人幕僚此外,最新一期《壹週刊》報道稱,民進黨高雄市長候選人陳菊的幕僚洪智坤擁有三棟豪宅,但購屋的三千萬新台幣(約七百六十四萬港元)與收入不相符,質疑洪「護航財團」而「擁豪宅」。
洪昨日駁斥報道不實,強調自己購屋並無任何不法,表示將對《壹週刊》編採人員、引用此事抹黑他的另一高雄市長候選人楊秋興及其競選總部發言人黃明河一併提告。高雄市政府昨特別澄清,對於某建築公司被檢舉違規...
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101104/00176_044.html

又係毒果被人告,賠償兼要在頭版登道歉啟事,
毒果L慢慢欣賞吓啦!

毒果撚同嗰隻黑霉鬼亦一様咁賤格......
嗰官都話以誇張文字表述, 即係老作啦,
已習慣成自然,成日都錯但永不改過!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-3 12:52 AM 發表
國安,冇得老作,
肥泥各安天命

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-3 12:52 AM 發表
毒果撚又幫主子漂白
久不久一次道歉扮知錯有撚用呀?
好似美黑警咁,唔係搞到全球譴責
到今時今日繼續亂久咁殺黑人

引用:
原帖由 mikemike7252 於 2020-7-4 10:24 PM 發表

毒果撚又幫主子漂白
久不久一次道歉扮知錯有撚用呀?
好似美黑警咁,唔係搞到全球譴責
到今時今日繼續亂久咁殺黑人
咪係~鑊鑊搵件毒妓男墊屍底,
好似毒果撚咁釘完一隻又復活!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-5 01:02 AM 發表

咪係~鑊鑊搵件毒妓男墊屍底,
好似毒果撚咁釘完一隻又復活!
回光反照
瀕死先兆

引用:
原帖由 mikemike7252 於 2020-7-5 11:09 PM 發表

回光反照
瀕死先兆
同毒果一樣,
鳩吹唔眨眼,
真係早死早著。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-6 05:34 PM 發表

同毒果一樣,
鳩吹唔眨眼,
真係早死早著。
agree  毒果早死早著

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-7-6 08:26 PM 發表

agree  毒果早死早著
俾毒果L吊住鹽水先....
得閒就整單毒果雞料上嚟,
笑柒下隻還魂狗嘛....
又變新嗱!

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-8 12:27 AM 發表

俾毒果L吊住鹽水先....
得閒就整單毒果雞料上嚟,
笑柒下隻還魂狗嘛....
又變新嗱!
快啦,國安有架步喇,做野

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-7-8 10:22 AM 發表

快啦,國安有架步喇,做野
等班毒果撚一鑊熟。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-9 12:01 AM 發表

等班毒果撚一鑊熟。
寶劍一出,勢必見血

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-7-9 08:07 AM 發表

寶劍一出,勢必見血
毒果還魂狗死唔去嘅,
因為係影子來的...

引用:
原帖由 moyy 於 2020-7-9 08:51 PM 發表

毒果還魂狗死唔去嘅,
因為係影子來的...
等著看呀,好戲上演,
毒果.................

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]