• 瀏覽: 2,727
  • 回覆: 15
+3

原子鐘亦都係被歐美逼出黎。依家係世界最先進誤差最小。

引用:
原帖由 yeungph 於 2020-7-2 05:42 PM 發表
原子鐘亦都係被歐美逼出黎。依家係世界最先進誤差最小。
以其為基準,就即是無誤差。但都會有Allan deviation。

氫(H)原子鐘比之前的時間標準銫(Cs)原子鐘好100倍。
但好似又有一個新基準出現?比氫原子鐘好100倍。
一般用途,主要都是用銣(Rb)原子鐘啫(例如供應發高燒級CD/SACD機的時脈產生器)。

附件

螢幕快照 2020-07-03 上午1.45.12.png(77.29 KB)

螢幕快照 2020-07-03 上午1.45.12.png

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-3 01:57 AM 發表

以其為基準,就即是無誤差。但都會有Allan deviation。

氫(H)原子鐘比之前的時間標準銫(Cs)原子鐘好100倍。
但好似又有一個新基準出現?比氫原子鐘好100倍。
一般用途,主要都是用銣(Rb)原子鐘啫(例如供應發高燒級CD/SACD機的時脈產生器)。 ...
thx

想知中國製造的氫原子鐘是什麼價位,如果價錢合理,都想買番一台駁Hi-Fi玩吓!

北斗用的 氫原子鐘 已經不是世界最先進的
比美國銫原子鐘 還差點

最先不得不引進歐洲的次等原子鐘..到現在可以自制先進的原子鐘

中國的銫原子鐘 目前能達到 6000萬 不到一秒的誤差 ..雖然比美國差
也算很大進步了

中國計量科學研究院NIM6銫原子噴泉鍾精準度有望達到1億年不差一秒

引用:
原帖由 普陀山 於 2020-7-2 05:08 PM 發表
11328762 11328763

拭目以待,邁向單位數的納米

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2020-7-3 10:04 AM 發表

拭目以待,邁向單位數的納米
芧與盾永遠你追我趕

地球自轉,公轉已經冇原子鐘咁準啦!

引用:
原帖由 普陀山 於 2020-7-3 02:50 PM 發表

芧與盾永遠你追我趕
人類進步嘅動力!

引用:
原帖由 秋風秋雨 於 2020-7-4 04:52 AM 發表

人類進步嘅動力!
一切只為利益
所以就變左地獄

引用:
原帖由 普陀山 於 2020-7-4 05:41 AM 發表

一切只為利益
所以就變左地獄
互聯網,定位系統,通訊衛星
全是軍轉民應用!

無軍事競賽
你我今日都唔會在香討相會

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]