• 瀏覽: 194,050
  • 回覆: 1,437
  • 追帖: 2
+36
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-7-4 06:39 PM 發表

二等公民係他國有米白人
三等公民係歐洲窮鬼白人
四等公民係黑人
五等公民係南美
六等公民係印度人
七等公民見到香港人
有米白人

二等公民不是一個正式的術語,用來描述一個社會體系內對一部分人的歧視或對外來人口的政治限制,即使他們作為一個公民或合法居民的地位。 二等公民雖然不一定是奴隸或罪犯,但他們只享有有限的合法權利、公民權利和經濟機會,並經常受到虐待或忽視。

法律無視二等公民,不向他們提供保護,甚至在制訂法律時可能會根本不考慮他們的利益。劃分出二等公民的行為,普遍被視為一種侵犯人權的行為。 典型的二等公民所面臨的障礙包括但不僅限於(缺乏或喪失表決權):權利被剝奪,限制民事或軍事服務(不包括任何情況下的徵兵),以及限制,語言,宗教,教育,行動和結社的自由,武器的所有權,婚姻,性別認同和表達,住房和財產所有權 。

引用:
原帖由 good103 於 2020-7-2 03:11 PM 發表
用BNO去英國屬勾結外國勢力/投靠外國等同叛國,必須抓返去大陸勞改或槍斃/打把!
慘啦,去左就唔可以再返嚟啦。

引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-7-2 04:52 PM 發表
係英國做水電家居小維修 好撚好搵 上門睇睇個電掣 睇睇個電箱 照幾野望兩下就收你150鎊 通屎坑洗手盤 做兩個鐘收300-500鎊

最賺就係有啲獨居老人 換燈膽光管 要call師傅上門 一換就成屋換 呢啲先執錢

如果我地香港人就更好 識國語廣東話 少許爛英文 做返華人生意 總唔會有餓死一日

唯一怕就係僧多粥少

...
高尚黃屎曱甴點肯做低下工種

希望唔支持中央或唔支持政府的黃人,快d走, 留返d機會比我地想跟政府合作既人係同香港一齊努力發展!!

黃人快d走,無謂阻住地球轉,大家比次機會大家,你地去英國可能做係開心d,發展好d。

英國外交部已經證實,“定製”簽證目前沒有任何配額規定。但是,一名移民律師聲稱該程序缺乏確定性,並且申請人需要向移民局繳納10,000英鎊的費用。這個價格非常昂貴,並且沒有任何保證性。

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-7-2 03:02 PM 發表
英國大把工作機會,每年生活費只須15萬港元,平過香港。

人多走佬,英國佬除時縮沙,立刻通知黃人親友,買單程機票,早走早享受🤭
生活費15萬,唔計物質,淨食同訓,15萬係可以既。
唔吊西唔打機唔睇電視唔買手機

引用:
原帖由 英倫裝修佬 於 2020-7-5 04:56 AM 發表

完場Chelsea 3:0
點呀,比在下插到瞓唔"著"呀?
其實你堅膠,唔係流既wor...

引用:
原帖由 daniel47877 於 2020-7-5 09:49 發表

高尚黃屎曱甴點肯做低下工種
但事實上 好多出黎搞事嘅都係藍領 地盤三行裝修跟車炒散老綜甚至長期遊手好閒