• 瀏覽: 193,951
  • 回覆: 1,437
  • 追帖: 2
+36
取消中國香港公民資格,入境當外籍人士處理

引用:
原帖由 守法者 於 2020-7-2 03:13 PM 發表
吸水顧問公司都信得過?最好問一問在英國的朋友,將會有不一樣的答案。
諗都諗到,全球失業高企何以英國就業不難,不過等佢地快d走還香港安寧

都好嘅,多條路走,有條件咪行開吓囉,無壞嘅

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-7-2 03:02 PM 發表
英國首相約翰遜今日(7月1日)在國會發言時正式表示,英方將向BNO持有人提供5年的居留許可(leave to remain),他們可選擇工作或讀書,5年後能申請定居身份(settled status),然後再在12個月後申請成為公民。Hopeland Academic教育中心總監姚大衛指出,英國的勞動市場出現人力短缺,包括飲食業、水電裝修、銷售等行業。他估計年輕人到倫敦居住,每年需約15萬港元生活 ...
在英國住5年荷包都干塘啦,到時比你留低都唔敢申請。。

引用:
原帖由 hkgoingup 於 2020-7-2 03:34 PM 發表
包括飲食業、水電裝修、銷售等行業

唔係卦? 要香港人做呢D低等工作?
做英籍三等公民,工種符合,佢地要換取佢哋所講嘅自由空氣,直得架,橫店係香港生活得咁辛苦

引用:
原帖由 時代曱命 於 2020-7-2 03:08 PM 發表
需要大量廉價勞工
黃畜曱甴洗厠所, 賓至如歸

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2020-7-2 03:43 PM 發表

唔好傻啦~
生活費15萬港幣一年?
唔係當地公民, 普通睇次醫生都200英磅起跳呀!
一個唔好彩要入院做手術....無5千至1萬英磅都唔好唸住走囉~ ...
留意英國新冠死亡率發達國家中最高,醫療體系好有問題

引用:
原帖由 matthew1999 於 2020-7-5 08:53 AM 發表
後生時(2x年前)曾經係倫敦住左一年,當時的生活費其實都吾貴,係Bayswater租左間房(共用廁所,廚房),50磅/week,
因為係醫院做training,早午晚三餐都係醫院canteen食,而且是職員價, 早餐磅幾,午餐晚餐都係大約2~3磅,買左張
地鐵月票幾拾磅(Bayswater-Westminster Bridge),好懷念當年窮住倫敦日子 ...
我當年在SOAS上學, 找到一家人的地下室連廁所, 沒有廚房, 有冰箱, 有microwave 和一個 electric coil, 60/星期
差不多250/月....現在至少600鎊/月(現在好像有政府rental property tax 之類的)
有時候頂不住吃個叉燒飯5鎊, 中午supermarket 一個Sandwich冷的 3.25鎊, 晚餐microwave 兩個雞腿...一個月500跑不掉
Tube 忘了多少...幾十鎊...現在>250鎊
電話費+電費...幾十鎊
保險不多...好像200鎊/年...忘了...現在好像600鎊/年
這樣的學生生活沒有算社交費用已經至少1400鎊/月

1250鎊/月就是苦行僧生活

引用:
原帖由 英倫裝修佬 於 2020-7-4 11:28 PM 發表

英國生活不貴的,你住倫敦可能貴。其他城市生活,一定比香港平
其它城市生活指數都好高,可以自己上網查吓交通及租屋價錢就知道

引用:
原帖由 Denningvicki 於 2020-7-2 03:02 PM 發表
英國大把工作機會,每年生活費只須15萬港元,平過香港。

人多走佬,英國佬除時縮沙,立刻通知黃人親友,買單程機票,早走早享受🤭
點平過?15萬應未包住

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-7-5 10:52 AM 發表

點呀,比在下插到瞓唔"著"呀?
其實你堅膠,唔係流既wor...
你呢啲真係鍵盤戰士。同你講都多餘

引用:
原帖由 Rgricky76 於 2020-7-5 02:12 PM 發表

其它城市生活指數都好高,可以自己上網查吓交通及租屋價錢就知道
曼城租屋,2房半獨立或排屋,都只係6千零hkd  .

引用:
原帖由 英倫裝修佬 於 2020-7-5 02:24 PM 發表

曼城租屋,2房半獨立或排屋,都只係6千零hkd  .

咁你仲唔去租??
油錢都比到你仆街杏加橙

🤣過到去,幫中國人打工

引用:
原帖由 經驗老散 於 2020-7-5 02:30 PM 發表

咁你仲唔去租??
油錢都比到你仆街杏加橙
那區去曼城市只是10分鐘車程。油費比香港平,£1.05一公升。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]