• 瀏覽: 36,195
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
+8
引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-7-2 12:37 PM 發表

好吧.........你可以回去發夢..............靠「宅」可以移民呀...........利害呀年青人........!!
咁逗留權事實係咁.......

黎香港的大陸人,都係可以宅足七年都照做香港永久居民。

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-7-2 12:35 PM 發表

你正正經經移民英國唔得..........非要走去犯國安法之後走去著草.........!!
你是否看電影看出毛病來了...........感覺你對著草有情意結...........這應該是一種變態....!! ...
著草都可以好正經咁入英國,只係「唔多正經咁離開香港。

引用:
原帖由 siu_siu_nei_00 於 2020-7-2 03:09 PM 發表

幾時啫又話通過國安法立即㩒掣個掣吾見左香港同英國有引渡,吾會個個都比政治犯 ...
英國有咁講咩?

好似係美國講,不過美國主要講唔發簽證畀有關官員及最重要........佢屋企人。

引用:
原帖由 繑口巉手 於 2020-7-2 04:18 PM 發表

阿師兄呀....你話我唔識字,你都係喎可以申請入籍呀,唔係都會入到籍,兩樣唔同嘢嚟㗎
「宅」係英國間屋6年,全無貢獻,咁就攞到BC,你未免太天真了
有BC無NI/無交過稅,你唔使諗啜到啲乜福利,睇醫生唔使錢,但要自已買藥.
攞到BC返香港爭公屋,排6/7年噃,前後搞入籍/回流排公屋,十幾年喎.
一把年紀,排骨灰龕仲大機會輪到呀:smile_4 ...
就算外國入籍中國,都無要求一定再有交稅......

唔駛再拗。

引用:
原帖由 繑口巉手 於 2020-7-2 04:46 PM 發表

唔係同你抝甚麽,只係話你知,唔好用香港套福利制度同UK比.
番鬼佬好軍真,你無付岀過,佢唔會接濟你.不過有慈善機構嘅,有食物銀行呢類,有夜間提供地方宿泊,但日間就要踎公園啦.
揸BC....無交過稅係攞唔到福利嘅,如公屋/老人乘車優惠£1任乘/老人金..約£550/月. ...
攞唔攞到福利同入唔籍又係兩件事。

攞唔到福利,對香港其實重大鑊。

因為可以係英國立足的,會係英文比較好,即係水平較低,
剩返水平較低的人係香港搶福利、搶公屋.......錢從那裡來?維穩費?

引用:
原帖由 boymeetsgirl 於 2020-7-2 08:40 PM 發表

不要說笑吧,如你在英國這五年內冇工作冇投資,你估英國會給你伸請機會?
唔該你fact check完再講嘢啦!

香港人唔係用工作簽證去英國,而係英國畀一個逗留權畀BNO(期間有權工作/學習)
全世界絕大多數國家係呢啲情況下,都係住夠若干年就入籍。

包括香港永久居民,大陸人黎香港,住夠七年,
無要求你要有技資。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]