• 瀏覽: 4,763
  • 回覆: 38
+4
引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-3 02:13 PM 發表

你好似問非所答噃……
討論緊高度對戰機性能既影響……講講下就去左機場多少問題……

防空問題先唔討論,因為肯定雙方都有,而且暫時先唔好加入太多題材,否則然後又步兵又火箭炮又呢又路,會不停無限loop……

殲20有多少架可以之後先討論,先討論係4500呎既高度對戰機既影 ...
你係唔係離題?
主題係中國空軍在中印邊境,比較當然係用中印兩國武器和地理,點會用F22比較?
作戰除左戰機性能,人員技術,有時都要講環境地利,例如不能滿油和武器起飛,影響作戰半徑和時間,當你耗盡油或用光武器,飛行技術和戰機性能幾高,都只有挨打。

你忘記了巴基斯坦?,要是真的打起來,完全可以在巴基斯坦部署

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-3 02:30 PM 發表

你係唔係離題?
主題係中國空軍在中印邊境,比較當然係用中印兩國武器和地理,點會用F22比較?
作戰除左戰機性能,人員技術,有時都要講環境地利,例如不能滿油和武器起飛,影響作戰半徑和時間,當你耗盡油或用光武器,飛行技術和戰機性能幾高,都只有挨打。 ...
你講呢啲係軍迷都知既常識,
因為係你話中國戰機係高原唔可以滿油滿載起飛,咁我就好奇問你
1)印度戰機就可以係高原滿油滿載起飛?
然後你話印度機場海拔無咁高,咁我就問網上資料所得,兩軍既機場海拔都係差不多,如何影響中國時又唔影響印度呢?

我再問:
2)戰機設計本身就可以高空高速,4500呎如何影響戰機性能?

而你講到影響好大(但完全無具體數據或相關文章講個影響到底有幾大),我就好奇問個影響係咪大到連5代機都唔夠4代機打?我用F22做例子,係因為印度要面對5代機,如果4500呎能影響到5代機唔夠4代機打既話,係咪即係喺4500呎高原殲11就可以打得贏F22呢?

PS:大家唔好比黑豬樓主先,高原作戰對軍備影響既科普文真係少之又少,所以我話樓主呢個“高原影響中國戰機唔可以滿油滿載作戰“係一個好好既討論題材,暫時我只知高原作戰對炮彈好有影響,所以有樣嘢叫“高原射界“,無呢樣嘢火炮就打問準,暫時所知印度係無既,因為要有完整既縣火炮體系先有。而全球係得中美做到呢種體系,問題係美軍無高原作戰既需求,所以聽說美軍都無“高原射界“呢樣嘢。

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-3 04:54 PM 發表

你講呢啲係軍迷都知既常識,
因為係你話中國戰機係高原唔可以滿油滿載起飛,咁我就好奇問你
1)印度戰機就可以係高原滿油滿載起飛?
然後你話印度機場海拔無咁高,咁我就問網上資料所得,兩軍既機場海拔都係差不多,如何影響中國時又唔影響印度呢?

我再問:
2)戰機設計本身就可以高空高速,4500呎如何影響戰機性能?

而你講到影響好大(但完全無具體數據或相關文章講個影響到底有幾大) ...
1. 我之前講過印度平原也有機場,首都距離中印邊境也不遠,這些在平原機場支援中印邊境前線也可以,相反中國只能依靠高原機場。
2. 之前講左在高原空氣稀薄,一定影響引擎性能,如果中國戰機要滿油,滿武器可能連起飛都起唔到,唯有減輕掛載量才能起飛,我之前用汽車做例子,架車撻火都唔得,點行車。
3. 美國F22係真正5代戰機,加上機師是精挑細選,j20機師質素我不評論,但j20仍有好多問題,都唔知是不是5代機,起碼引擎未達到5代機水準。
其實我之前答左你,只不過你不斷重覆問題。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-3 05:37 PM 發表

1. 我之前講過印度平原也有機場,首都距離中印邊境也不遠,這些在平原機場支援中印邊境前線也可以,相反中國只能依靠高原機場。
2. 之前講左在高原空氣稀薄,一定影響引擎性能,如果中國戰機要滿油,滿武器可能連起飛都起唔到,唯有減輕掛載量才能起飛,我之前用汽車做例子,架車撻火都唔得,點行車。
3. 美國F22係真正5代戰機,加上機師是精挑細選,j20機師質素我不評論,但j20仍有好多問題,都唔知是 ...
嗯,你答左好多常識性既問題,不過可以肯你唔知道,老解解決左高原起飛問題已經20年,相關技術係來自空客A319的CFM56引擎,果套技術已經應用係雄11既AL31既引擎到。

然後如果真係打係上嚟,印度有既多機場優勢赤共會點破解就唔知囉,始終老解有太多反制手段可以做。而中國5代機問題,我就不加評論,係咪真係你講到咁“不是真正5代機“呢,我唔知,但肯定美軍早就摸左底,暫時嚟睇美軍都唔敢睇小呢部殲20。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-3 05:37 PM 發表

3. 美國F22係真正5代戰機,加上機師是精挑細選,j20機師質素我不評論,但j20仍有好多問題,都唔知是 ...
雖然我都唔想打仗,
但又真係好想知道,
中印真係喺邊境大打起上嚟,
過程會係點?結果會係點?
雙方經過幾十年既改進,
究竟仲會唔會好似幾十年前咁,
印軍一打即潰呢?

在山腳向上望山腰, 同在山頂望山腳 邊個 個視界好D?

中方如果出動 飛機, 先要飛越群山頂峰? 印方又是否一片坦途?
飛機 對決, 又在群山中, 什麼重要? 推力, 導彈, 雷達, .... ....
引用:
原帖由 mflyer 於 2020-7-3 11:11 PM 發表
在山腳向上望山腰, 同在山頂望山腳 邊個 個視界好D?

鬥膽小孩鬼遊戲,咁反為打不成

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]