• 瀏覽: 4,785
  • 回覆: 38
+4
唔重要,地對地玩得好就好夠。自產自銷,買二送一。批量生產團購價更優。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-2 04:33 PM 發表
中國在中印邊境機場少,又在高原,不能滿油,滿武器起飛。
好奇問一下,
平時戰機隨便可以飛到萬呎高空,
4~5000呎竟然會有問題?
然後,如果中國戰機不能滿油滿武器起飛,
難道印度的就可以?

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-3 02:05 AM 發表

好奇問一下,
難道印度的就可以?
高原空氣稀薄,起飛要很長的跑道來提速和達到上升力。
是否要減磅而影響載油和航程,這個我不知,反正新德里最近邊界只500km,半缸油夠往返了。

最世界第三高的阿里昆莎機場很近印度,4200M。軍民兩用,有J16 和東航A319

地理上中方佔優,如猛虎下山之勢。
印度邊界去成都蘭州要千五丶六公里,很難在人家空域加油。反之從成都起飛,可以在西藏上空加油。

阿差啲彈藥種類多到咁會唔會要搵嫁

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-3 02:05 AM 發表

好奇問一下,
難道印度的就可以?
高原空氣薄,點都會影響引擎爬升力。
好像開車點都撻唔着副引擎,就會試下要乘客落車減輕重量再撻火。

柒頭匪軍只有紙飛機可用!

引用:
原帖由 hohehai 於 2020-7-1 08:00 PM 發表
要睇清楚地形啦!印度阿三打中國要向上爬升才可到達中國  ,而中國戰機只要向下俯衝,就到底印度平原……
你又試下揸架飛機係山頂用機槍大炮打山腰的人,睇下你打唔打到?  
又試下係山腳用機槍大炮打山腰的人,睇下有咩分別。
當然,有導航系統識轉彎的導彃又另當別論。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-3 09:01 AM 發表

高原空氣薄,點都會影響引擎爬升力。
好像開車點都撻唔着副引擎,就會試下要乘客落車減輕重量再撻火。
所以印度既戰機就可以滿油滿武器起飛作戰?

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-3 11:00 AM 發表

所以印度既戰機就可以滿油滿武器起飛作戰?
印度在下面,受限制一定比中國少。

分析嘅好牛掰,阿三就係能扮,回去好好跳舞唔好咩

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-3 11:16 AM 發表

印度在下面,受限制一定比中國少。
Good,呢個係絕對值得討論既課題。

1)攻擊直昇機上到高原有影響我知道,因為攻擊直昇機原設計就唔係要飛到咁高,阿栢奇上到4500呎高度,引擎最少都要跌30%效能,因為美國無預過阿栢奇要飛咁高作戰。所以中國當年買到黑鷹,都係放喺高原用,因為黑鷹設計之初係運輸用,就預左要飛咁高。戰機既然可以係萬幾兩萬米高空高速作戰,區區4500米高原,對佢哋影響有幾大?

2)中印都有高原機場,查過資料,大家都係4000呎,中間果幾十呎呎差距,對雙方戰機既影響,係咪咁決定性?

3)4代機係5代機面前,滿油滿武器與否,係咪決定性?是否說F/22係高原就打唔贏殲11?

一個工業體系完善嘅國家同一個無工業嘅國家如果打上十年,就算對軍事一點都不懂嘅人都應該知會發生乜野事,而且印度本身就有唔小敵人等住送你一程,印度應該係最唔想打嘅國家,除非當權者智商同印度人均智商一樣

引用:
原帖由 子月月 於 2020-7-3 12:38 PM 發表

Good,呢個係絕對值得討論既課題。

1)攻擊直昇機上到高原有影響我知道,因為攻擊直昇機原設計就唔係要飛到咁高,阿栢奇上到4500呎高度,引擎最少都要跌30%效能,因為美國無預過阿栢奇要飛咁高作戰。所以中國當年買到黑鷹,都係放喺高原用,因為黑鷹設計之初係運輸用,就預左要飛咁高。戰機既然可以係萬幾兩萬米高空高速作戰,區區4500米高原,對佢哋影響有幾大?

2)中印都有高原機場,查 ...
印度在中印邊境機場多過中國,高山有,平原有,一打起來,印度自然有利。
中國得幾多架j20?還有引擎性能較差,打起來都是未知之數,大家主力都係俄製戰機,如果印度在近邊境部署S400,中國戰機一起飛,就被瞄準。

引用:
原帖由 wonderful2night 於 2020-7-3 01:36 PM 發表

印度在中印邊境機場多過中國,高山有,平原有,一打起來,印度自然有利。
中國得幾多架j20?還有引擎性能較差,打起來都是未知之數,大家主力都係俄製戰機,如果印度在近邊境部署S400,中國戰機一起飛,就被瞄準。 ...
你好似問非所答噃……
討論緊高度對戰機性能既影響……講講下就去左機場多少問題……

防空問題先唔討論,因為肯定雙方都有,而且暫時先唔好加入太多題材,否則然後又步兵又火箭炮又呢又路,會不停無限loop……

殲20有多少架可以之後先討論,先討論係4500呎既高度對戰機既影響係咪令到殲11有機會打贏F22?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]