• 瀏覽: 3,174
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
拘捕持有反港獨旗幟人士,係咪即係香港警察支持港獨,違反國安法。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-1 03:31 PM 發表
拘捕持有反港獨旗幟人士,係咪即係香港警察支持港獨,違反國安法。

就俾你1分。
你好叻呀!你想用你的證據證明所有直播都係造假嗎?

小學雞行為

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-1 03:31 PM 發表

到時同個官咁講囉

海味店両變斤都係細細隻字,問吓海關拉唔拉

引用:
原帖由 阿蓋達 於 2020-7-1 03:58 PM 發表

到時同個官咁講囉
如果香港仲係講法治,法律講證據,白紙黑字(sorry, 係黑底白字)都唔受,即係明屈。
你要明屈,唔講法治,小市民係真係點都冇辦法。

引用:
原帖由 big3624 於 2020-7-1 04:00 PM 發表
你咁講可以試下用商品說明條例叫海關告佢,但唔可以用國安法告佢。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-1 04:03 PM 發表

如果香港仲係講法治,法律講證據,白紙黑字(sorry, 係黑底白字)都唔受,即係明屈。
你要明屈,唔講法治,小市民係真係點都冇辦法。
受唔受係法庭決定
唔係你喎

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-1 04:05 PM 發表

你咁講可以試下用商品說明條例叫海關告佢,但唔可以用國安法告佢。
你認為你啱咪去試吓囉

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-7-1 04:05 PM 發表

受唔受係法庭決定
唔係你喎
真正的以身試法,不值得鼓勵,但係好勇敢。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-1 04:10 PM 發表

真正的以身試法,不值得鼓勵,但係好勇敢。
係戇鳩

引用:
原帖由 kim_12346 於 2020-7-1 04:12 PM 發表

係戇鳩
我又同意你所講係戇鳩,好似當年殺伊籐博文的安重根,一樣係十足戇鳩。

引用:
原帖由 paoon 於 2020-7-1 04:17 PM 發表

我又同意你所講係戇鳩,好似當年殺伊籐博文的安重根,一樣係十足戇鳩。
成王敗寇

引用:
原帖由 big3624 於 2020-7-1 04:00 PM 發表
答得好,想過骨?無咁易呢!

港區國安法:加細字扮「不要」港獨 大律師指難逃法網

執業大律師龔靜儀指出,該男子的行爲只是「掛羊頭賣狗肉」,因港獨旗本來就有港獨意味:「既然不要香港獨立,點解你要袋住支旗,而唔選擇丟咗佢呢?」另外,該男子被捕時正穿着印有「Free Hong Kong 時代革命」的衣服,頗有政治意味,而出現的地方亦是被警方發出反對通知書的遊行集會現場,意圖已非常明顯,即使在旗幟上寫上「不要」二字,亦難令人信服。
至於最終是否會定罪,龔靜儀說,仍要視乎開庭時被告人是否有合理抗辯理由,以及法官是否接納。另外,若在往後的審訊中,發現該等逃避法律責任的行爲,是有組織在背後網上教唆,有關人士也有機會違法。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200701/bkn-20200701160739708-0701_00822_001.html

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]