• 瀏覽: 1,487
  • 回覆: 16
國安顧問/國安公署/國安法作鎮,就算反對派作特首都玩唔出花

引用:
原帖由 citycat 於 2020-7-1 10:06 AM 發表
真係可以普選特首啦! 過幾個月可重啟政改!

到時看反對派又用咩理由反對, 看下係唔係真係為民主咁簡單 

引用:
原帖由 citycat 於 2020-7-1 10:06 AM 發表

普選也是對的

最緊要係要消除班地產黨既影響力

之前政改話袋住先目的都係咁

講過話將來仲可以再政改, 都唔明泛民反對乜撚野

引用:
不過以香港人的智慧, 普選還是可免則免.

引用:
原帖由 keithyiuchipan 於 2020-7-1 10:57 AM 發表

不過以香港人的智慧, 普選還是可免則免.
師出有名, 言出必行. 只要政治上冇問題, 經濟民生上如果香港人死蠢選個地主代表都係自做自受, 幾年玩一次選舉游戲無妨。。。

引用:
原帖由 citycat 於 2020-7-1 11:04 AM 發表

師出有名, 言出必行. 只要政治上冇問題, 經濟民生上如果香港人死蠢選個地主代表都係自做自受, 幾年玩一次選舉游戲無妨。。。
區議會的結果大家眼看, 真的要衰多次嗎?

未,23條還未完全立法
假新聞,假消息,網絡法律還未完善
國安部的執法力度和效果還未看清

要等個國安體系成熟,各種信息同手段更完備;
然後我覺得可以多管其下, 23條,政改同時推進, 本質上只要確保特首同其班子無能力, 都無膽量係政治上里應外合同中央事事對著干, 或嘗試成為事實獨立實體. 只要係集中精力係經濟民生上, 左一d, 右一d唔係咩大問題.

同樣道理, 新聞只要無關國安, 其它針對政敵真假新聞, 只要香港人鐘意, 就當係游戲一部份啦...

看看西方世界,一人一票選舉制度愈來愈變成財力比併的金錢遊戲。我實在不解爲甚麼還要滿心期望往一條沒出口的路趕。

港豬配普選特首?

張曉明講得清楚, 國安法就係牢牢把握香港局勢發展大方向及主導權的頂層設計, 頂層不出問題, 下面各層就唔會有咩大問題....其它野, 香港人仲有咁多人迷信民主,咁就試下羅...看下世間問題係要實干定係玩換人游戲就能解決..

這是節錄「操弄【劍橋分析事件大揭祕】」一書。看看是怎樣操弄選舉結果的。結論是誰有錢能花錢買廣告、僱用公關加務,誰便勝卷在握了。

「千里達 Do So 運動」(千里達是中美洲島國,人口由印度裔跟非裔黑人組成,各佔一半)。

在當地有兩大政黨,一個是黑人政黨,一個是印度人政黨,由於政治立場連帶種族意識的因素,所有印度人都會投給印度人政黨,至於黑人⋯⋯嗯,他們是黑人嘛。所以只要印度人執政,黑人就會一無所有,等到黑人執政,就會顛倒過來。他們專門互相傷害。」;SCL 公司的主顧是印度裔政黨,「於是,我們跟候選人說,我們只打算做一件事——針對年輕人,所有年輕人,不分黑人跟印度人,只要讓他們更冷漠就可以了。」

於是 SCL 公司想到了一個叫做「Do So」的活動,整個宣傳的重點就是成為「大家的一分子」,非常單純,要大家「一起不投票」;「這個策略之所以這麼棒,是因為我們知道,我們超級確定等到投票那天,黑人小孩都不會去投票,可是印度小孩會,因為印度人會照他們爸媽說的『出門去投票』。」

原來一個精心設計,並充滿利益目的的骯髒選舉策略,竟然被巧妙地包裝成一個充滿歡樂,年輕人一起跳舞、畫畫、歡笑的非暴力不投票運動,以藉此打擊政敵對手。這種表面上看似自由投票的行為,實際上卻是有心者利用不同種族之間的權力結構操弄了他人的投票行為。

引用:
普選?哈哈
黃人還死心不熄?
乜選都好,遲多四至五年先講啦!
當民心歸定,當大多數香港華人認同中央、認同香港係中國其中一個城市及自己係中國人先啦!
.
普選一個中國城市嘅首長係無問題的,但首先要解決整個政治班底及主要官員都係中國籍公民先啦。。。

依家咁快講普選。。。哈哈
做乜咁等唔切呀!?
玩乜政治遊戲其實大部份普通市民都唔介意的,但首先揾掂個經濟民生及未來城市發展先啦!

野野都未學行,就先學跑,仆死都未天光唄!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]