• 瀏覽: 15,060
  • 回覆: 271
  • 追帖: 2
+9
引用:
原帖由 米達麥亞 於 2020-7-1 01:19 PM 發表
咁唔可以講佢錯既,無蘇聯用空間換時間,頂到冬天,德軍都無咁易被擊敗。不過佢唔講下蘇聯係重要工廠區失陷下,佢啲物資係邊個提供比佢?無聯軍係西線,佢咁易突破到德軍? ...
有租借法案

引用:
原帖由 lucis 於 2020-7-1 01:26 PM 發表
學過歷史都知二戰美國最大貢獻係掉咗兩粒原子彈落日本,除此之外根本無做過乜,但戰後及戰時大量吸納歐洲科學家及藝術品,之後仲建北約,北約相當於外國用自己資源幫美國建嘅軍隊,打納粹打得最慘烈的確係俄佬 ...
不是大量吸納, 係大量捕捉/俘虜德國科學家, 圖紙,實物制成品等, 但唔夠蘇聯咁多. (美蘇本約定同日同時操入柏林慶祝占領, 但各懷鬼胎, 各自早幾日潛入柏林搜捕/俘虜德國科學家).
所以蘇聯1959年己先到達月球.

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-7-1 01:27 PM 發表

有租借法案
普京話西方物資佔好少比例,我信,因為北冰洋一直有大量u boat

還歡迎西方解release related documents.

引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-7-1 09:30 AM 發表

你有咩分別
分別係佢唔係人

共產黨都可以話系抗日主力。點解俄軍唔可以話系擊敗德軍力。

英法俾人打到謝皮😂😂,美國先黎執死雞,蘇聯一直主戰,冇停過,普京正確,黃人冇腦唔識歷史好正常

普京又無講錯,當年德軍主力部隊犯左拿破侖一樣錯誤,俾蘇聯死守拖到去冬天,結果幾乎全軍覆末。如果唔係以德軍當時實力,二戰都唔知要打到幾時!

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-7-1 01:19 PM 發表

好似話德軍汽油結晒冰,坦克唔郁得,但照計蘇聯坦克既汽油都會結冰波,唔通蘇聯解決左問題?
德軍大部份係裝備不足水土不服凍死的

佢地諗住打閃電戰又估唔到蘇聯咁鬼凍

呢個係事實,但只不過係兩個邪惡政權係到互鬥,日後東歐各國 東德大量人民受蘇聯迫害 只係進入另一個地獄

引用:
原帖由 明日紅色世界 於 2020-7-1 01:44 PM 發表
英法俾人打到謝皮😂😂,美國先黎執死雞,蘇聯一直主戰,冇停過,普京正確,黃人冇腦唔識歷史好正常
蘇聯幾時一直主戰?
邊個同軸心第三帝國瓜分波蘭

讀歷史都要有譜先

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-7-1 01:57 PM 發表

蘇聯幾時一直主戰?
邊個同軸心第三帝國瓜分波蘭

讀歷史都要有譜先
唔通係美帝國一直主戰??😂

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]