• 瀏覽: 18,071
  • 回覆: 237
  • 追帖: 3
+6
引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-7-1 09:02 AM 發表
每個人都要對自己的言行負責,作為一個公民,對國家是先行責任而唔係權利,不要在社會製造矛盾🤔🤔
如果班黃絲有你呢種情操,就唔會有咁多曱甴啦。

可惜事實唔係呢

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2020-7-1 09:00 AM 發表
我見住連登仔同FB IG啲人係咁刪post真係笑到卡卡聲

DNLM又話違法達義,又話出武警都唔怕,又話同中共死過,乜都唔怕反而怕國安法

啲黃絲真係好撚Funny:smile_o13 ...
正一廢西

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-7-1 08:47 AM 發表
【明報專訊】全國人大常委會昨早通過「港區國安法」後,外界關注港人在社交媒體及網上討論區發表言論,會否「以言入罪」,其中網上討論區昨不少網民要求管理員幫忙刪帖,亦有網民退出部分facebook群組。有立法會議員說國安法通過後,網絡已掀起白色恐怖,憂慮自我審查風氣會愈趨嚴重。

【明報專訊】全國人大常 ...
連燈都係一班傻柒,懵撚!

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2020-7-1 09:08 AM 發表

如果班黃絲有你呢種情操,就唔會有咁多曱甴啦。

可惜事實唔係呢
曱甴腦袋發熱過度 對正常世界認知不足 😅

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-7-1 08:55 AM 發表

咁奇撚怪。我只感到黑色恐怖。。。
無錯!!乜九都話白色恐怖,我都淨係覺得「黑色恐怖」!

世界上好多地方,販毒會判死、謀殺會判死,我一啲都唔驚,因為我無動機、無意圖、無行動去犯事!同樣,國安法我一啲都唔驚,仲好歡迎,因為我同樣唔會去犯事。咁乜嘢人會驚呢?咪就係啲賣國暴徒囉!就正如毒犯殺人犯怕死刑、驚終身監禁咁囉!

日月報不是好東西,同毒果一起走啦

言論自由?

人地唔認同你就滅聲, 仲有面話言論自由?

説好的……無畏無懼

中央要Cap你地D留言, 都一早留晒底啦.

係呢,佢騷咗未呢?

附件

Screenshot_2020-07-01-09-42-54-1.png(337.46 KB)

「自我審查」便是自我檢討的最佳行為,咪以為話「言論自由」,就可以下爬輕輕,自己的言行要自己負責,呢 d 並非白色恐怖,咪偷換概念!

曱甴正無膽鬼

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-7-1 08:53 AM 發表
死都唔怕,怕坐監??
犯民...不是想濫炒?想濫炒的人怕濫炒

可唔可以舉報香討某會員,領賞金?

自我審查很應該,任何人有任何言論或者進行任何行為之前都應該自我檢查是否合法合理,而不是為所欲為!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]