• 瀏覽: 50,821
  • 回覆: 642
  • 追帖: 7
引用:
原帖由 pugbb 於 2020-7-1 05:27 AM 發表

【明報專訊】香港回歸23周年前1小時,即昨晚11時,特區政府把全國人大常委會剛通過的「港區國安法」刊憲,即時生效。國安法條例規管的4類罪行:分裂國家、顛覆國家政權、恐怖活動和勾結外國或境外勢力危害國家安全,罪行重大者均可處終身監禁。其中破壞特區政權機關場所及設施,使其無法正常運作納為「顛覆國家政權罪」;破壞交通工具、設施、電力設備等則屬「恐怖活動罪」。根據條例,「特區維護國家安全委員會」的決定不受 ...
恭喜曱甴們成功爭取國安法

回覆 引用 TOP

再打紅綠燈堵路燒銀行塞鐵路包圍立法大樓,判監十年以上,有邊隻曱甴想做烈士?

回覆 引用 TOP

以後冇得係立法會掟蕉做大戲俾冇腦選民睇,冇腦選民唔記得晒呢班演員,點算。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家進擊的弟弟 於 2020-7-1 12:00 PM 發表

中央太仁慈啦!呢啲賤民破壞香港足一年,應該捉返大陸打𤆵,坐監都係浪費米飯
中央盤算過,放生嘏乒蟹將效果好過有追溯期,因爲評估過以往反賊有很多年紀老邁銀髮族,智將記者,盲人監察精英,將近有死老豆老母既草根職工,鳩毛閪毛未出齊既學生,吾想佢地因其他政治因素及政棍疏擺,玩到自盡及死亡事件,會被西方偽民主國藉口被港共逼死(會尖叫大屠殺),依家不作追溯期已向國際社會作個和平交待,總好過惡化效果,今次中央實際已很手鬆,
話比你班反賊及國際社會聽,有今次吾會有下次,有攝震效果,佢地要改,好自為之。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 假如真空的榴槤 於 2020-7-1 10:48 發表

所以話呢個世界根本無所謂既民主,無一個制度可以滿足所有人,民主只係一個籠絡人心既政治手段
呢個我表示異議,呢個世界唔系無民主,只系無架下香港某些人追求所謂o既民主。
其實架下全世界o既民主定義只系被英美綁架,由得距地點up民主定義,將民主變成宗教,如果有能力,你可以去問下架下果班所謂民主追求人士,起碼有9成人唔知道乜嘢系民主,其實距地唔系民主追求者,真實系民主信徒而已。
民主應該系以民眾利益最大化為主,但系呢個最大化就系要協商出黎,就好似距地成日話民主系屬於妥協,講就無敵,但系事實系無一個西方國家有所謂妥協,全部輸打贏要,果頭選出總統/總理,果頭就有遊行反對。

哪有什么岁月静好,只不过是有人在替你负重前行。

回覆 引用 TOP

全世界破壞公共事業都是當恐襲,不是只是香港國安法

回覆 引用 TOP

按程度劃分,可判社會服務令,即係法官話事啦,
頂,一早話左國安法係紙老虎啦

回覆 引用 TOP

支持香港立國安法,唔洗比班黑暴搞亂
我地生活,感謝祖國,香港今日好似有
重見光明既感覺。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Samam 於 2020-7-1 12:00 PM 發表

你條友執生啦!
一個爛屍永遠解答唔到既問題

咩係中國人?

成日話港獨 奪權 香港既中國人去奪北京既中國人既權? 咁究竟係香港既中國人係二等公民 定抑或北京既中國人先係中國人?

一國既意義原來係宗主國同殖民地既關係 當你同北京意見不合 就表示你係叛國 咁仲中咩國人? 是誰在分化大陸人去管香港人? 香港人唔係中國人牙? 咁點解解讀成奪權? 香港的中國人去奪大陸的中國人既權?

咁仲係咩「一國」?

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-7-1 06:00 AM 發表

引人憎恨港府? 咁中聯辦同林奠咪要坐成世囉?
You wash 定個蘿

URL=http://s245.photobucket.com/user/kenny9288/media/mkfung13a_zpsukfqd393.jpg.html][/URL]
睇吓明暴幾時被查封

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]