• 瀏覽: 54,116
  • 回覆: 642
  • 追帖: 3
+17
強烈反對「港版國安法」!歐盟:正與國際夥伴商討應對措施

〔即時新聞/綜合報導〕中國全國人大常委會今(30日)上午通過《港版國安法》,等同香港「一國兩制」破滅。對此,英國表示感到非常憂心,認為這是「嚴重的一步」;歐盟則強調,強烈反對中方有關決定。

根據《路透》報導,英國外交大臣拉布(Dominic Raab)表示,對於中國已通過「港版國安法」的報導「非常憂心」,強調這是「嚴重的一步」,也說一旦看到完整的法案內容,英方將會發表進一步聲明。

請繼續往下閱讀...

歐洲理事會主席米歇爾(Charles Michel)表示,我們對中方這項決定感到遺憾,強烈反對(deplore)中方有關決定,「這項法律有可能嚴重損害香港的高度自治,並對司法獨立和法治產生不利影響」。

歐盟委員會主席馮德萊恩(Ursula von der Leyen)則指出,歐盟正與國際夥伴商討有哪些應對選項。

英國外交大臣拉布(見圖)表示,中國通過「港版國安法」是「嚴重的一步」。(法新社)

引用:
原帖由 hfceddie 於 2020-7-1 05:51 AM 發表

美事?原來大家都係想攬炒,呢個誤會真係大!

就算一國兩制會死?唉!真可憐!,Can’t you see that it is certified?
不介意,最緊要曱甴人有事

熱烈祝賀港區國安法在港實施

引用:
原帖由 Visita 於 2020-7-1 11:21 AM 發表

沒有一國,便沒有兩制存在。一國是根本,兩制是附屬一國,先要搞定一國,才有得講兩制。任何人講兩制前,必須一國行頭,效忠中國(番鬼無權干預中國內政/憲法一國兩制)。 ...
乜 內地唔係資本主義咩? 😆😆😆

一國既定義係咩呢? 一個宗主國 同一個殖民地? 中國的香港? 即香港係中國的 但一國既意義本來就唔係中國的香港 因為香港同樣都係中國 究竟係邊d人將內地同香港權力區分成中央政府為大 特區政府為小 宗主國同殖民地既關係 為之「一國」?

即香港被中國統治 但香港係中國wo 咁點解係被中國統治? 而香港人要求自治被視為奪權 獨立

咁請問一下 香港人是否中國人? 點解係大陸人先有管治權? 香港人唔係中國人咩?

係呢個邏輯上 一國 中國人 其實只有係大陸人 仲要係黨員 人大常委政協先係中國人 其他果d都係外國勢力! 咁你講咩中國香港人? 又談甚麼香港人是中國人? 中國香港人奪中國大陸人既權?

成日話咩14億中國人 定係北京果一萬幾千個黨員先係中國人? 呢d就係爛屍所指既「一國」

好消息!

好波

引用:
原帖由 pugbb 於 2020-7-1 05:27 AM 發表
【明報專訊】香港回歸23周年前1小時,即昨晚11時,特區政府把全國人大常委會剛通過的「港區國安法」刊憲,即時生效。國安法條例規管的4類罪行:分裂國家、顛覆國家政權、恐怖活動和勾結外國或境外勢力危害國家安全,罪行重大者均可處終身監禁。其中破壞特區政權機關場所及設施,使其無法正常運作納為「顛覆國家政權罪」;破壞交通工具、設施、電力設備等則屬「恐怖活動罪」。根據條例,「特區維護國家安全委員會」的決定不受 ...
所有毒果員工走唔甩!

引用:
原帖由 六月飛釘 於 2020-7-1 05:46 AM 發表
就算一個兩制會死,有你班仆街陪葬都係一件美事。

香港明明好地地,係你哋搞到今日咁嘅樣,而家香港人情願坦克入城都唔想日日活係黃絲暴動嘅恐懼之下。 ...
冇錯,👍

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-7-1 10:21 AM 發表

其實他們如果亂判.........可以用國安法反殺黃官才爽..........!!
特首根據國安法有權力罷免法官。

引用:
原帖由 Sailing_ship 於 2020-7-1 06:16 AM 發表
玩到咁大,條法例是被人迫出來的。
個故事教訓人凡事都要適可而止。
其實絕對絕對唔係玩
反對派係收咗錢做任務
美國要打壓中國掘起嘅威脅
所以利用乜鬼民主嘅幌子操控煽惑黃黑
想先奪香港立法同管治權係真
所以搞佔中只係計好數嘅預演同招攬
老美以為搞到香港大亂中國就仆街
但結果唔係
更加始料不及嘅係美麗嘅風景線持續喺美國遍地開花

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-7-1 06:00 AM 發表

引人憎恨港府? 咁中聯辦同林奠咪要坐成世囉?
你條友執生啦!

今日咪睇下邊個臭黃屎曱甴敢出嚟試下條國安法囉

引用:
原帖由 timoteo 於 2020-7-1 06:47 AM 發表

將來只許州官放火,不許百姓點燈,支持。。。
走啦 仲唔着草?冇水腳呀?

引用:
原帖由 鬼屋明考試 於 2020-7-1 06:18 AM 發表

自由不包括破壞  中央大仁大義 不設追朔期
中央太仁慈啦!呢啲賤民破壞香港足一年,應該捉返大陸打𤆵,坐監都係浪費米飯

引用:
原帖由 Samam 於 2020-7-1 12:00 PM 發表

你條友執生啦!
佢執死就真

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]