• 瀏覽: 36,338
  • 回覆: 28
  • 追帖: 5
+33
引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2020-7-1 12:14 AM 發表

唔小心?咪玩啦!想踩線又扮無辜無知呀!
其實做梗咩嘢,做嘅人自己心中有數啦!
就條文來說..........如果這間印刷公司長期同反中亂港人士有商業交易....!!
那麼之後的犯罪就不存在唔小心呢.....!!

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2020-7-1 12:21 AM 發表

你好唔滿意國安法咁喎。
絕對支持成立香港國安法......只是給大家介紹.....進行推廣....!!

引用:
原帖由 家英哥 於 2020-7-1 12:24 AM 發表
多謝黃屍暴徒, 曱甴, 犯民狗為香港成功爭取國安法立法!
最不滿是放生他們..........唉..........!!

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-7-1 12:30 AM 發表

我唔信,共產黨夠L膽
你信唔信已經唔重要..........因為現實已經通過成立........恭賀香港國安法成立...........!!

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2020-7-1 12:33 AM 發表

支持國安法都可以有不滿嘅,有D人可能不滿覺得唔夠辣,無得叫判國人士找數咁啦。
香港泛民好似極為不滿.........還大聲夾惡訓斥.......在TVB的新聞之中......泛民極為憤怒....!!

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-7-1 12:37 AM 發表

你都明白?仲叫唔叫人去試?🤭
不明白你想表達什麼.............!!

引用:
原帖由 Sqdai2014 於 2020-7-1 12:39 AM 發表

其實係可以不滿㗎🤭,死都唔怕,怕乜L.?
香港泛民是不是在挑戰中央權威........阻礙中央立法...........!!

引用:
原帖由 er007 於 2020-7-1 12:42 AM 發表
淨係立法都未執法,已見到班貪生怕死,方安生,衆志傻仔,龍門冰室老千,陳雲,陳志雲,老柱名....全部鳩縮割席,真係要好好慶祝
比你都割呢.....錢已收罪已脫.......真係爽YY........!!
仲想點呀........執身彩.......只要之後唔再強出頭就無事....!!

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-7-1 02:31 AM 發表
早就應該一國一制,浪費左香港人23年
又唔算浪費........你想想23年前中國是怎樣的情況........!!
原本都唔想插手........泛民及建制派真的曲線支持香港國安法出台.....!!

引用:
原帖由 edbe 於 2020-7-1 02:39 AM 發表

而家時機岩岩好
黑暴等被清算
追訴期感覺沒有明確的說明.........幾模糊........!!

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-7-1 08:56 AM 發表
請問 :

咁2014年違法佔中79日 以至去年的暴亂,積壓下來未審的案件,如果當中有觸犯國安法的,是否照已生效的國安法判刑 ?
就個人理解............量不變卻質改變.............基本上會原用當初普通法執行........!!
即係沒有什麼不認罪是有悔意的表現判詞出現.........否則法官會被視為有問題.......極有可能被釘上....!!

即係愈早判愈對犯罪者比較有利.........即係未來的判案會比較嚴謹......!!
即使是外國法官........也可以視為勾結外國勢力的懷疑.....!!
畢竟現在說......前事不計.......即係現在個個身家清白.....!!

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-7-1 10:28 AM 發表

有道理,先謝師兄解說...
另外我覺得去年下半年至今年初,暴亂四起,警方多次破獲暴徒軍火庫,起出大量殺傷力物品,其中有真槍實彈,和恐怖份子慣用的高爆炸藥,警方亦說已是恐怖襲擊的級別,
睇返國安法,呢方面有明確條例,所以到審訊這些案件時,應該由國安公署法庭主審... ...
應該不會........拉上北京審的主要對象是外國間諜..........是香港法官不能承擔後果的重.....!!
簡單來說他們沒有這份量........用不上這樣的招待.......!!
同時理解他們的說法......雖然沒有寫明........基本是指7月1日立法之後犯事的人才有可能拉上北京...!!

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-7-1 10:44 AM 發表

國安法有條文,如果起訴某人涉及重大罪行,會參照過去兩年佢地所作所為,國家級情報,追查所及,很可能牽出佢地勾結外國勢力,供應高爆炸藥之類..
其實自從香港警隊升格國家警隊,情報科更加堅實.. ...
即係學校記過..........再犯就煮重你米..........!!
簡單來說........比一次機會你........之後你就要睇路的意思.....!!

例如.....一間印刷公司與反中亂港分子已經合作了兩年.........之後犯罪說是無心之失就不成立....!!
即係過去行為成為了參考........!!

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-7-1 10:57 AM 發表

咁比,差別很大的.......
國安法本身針對的目標人物是外國間諜及漢奸.....!!
法律雖然沒有寫明針對什麼目標人物.........但一定是設定為針對某些人而做....!!
從法律的整體來說......都是拉扯到外國間諜組織為打擊目標.....!!

反為一般市民的平常活動根本不受影響.........即使批評政府都是可以.....!!
只要你的背景不是外國間諜支持........及有計劃地進行一連串的叛國反中亂港基本影響不了你...!!
這法律的尾巴是前兩年的行為會被記錄在案.........!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]