• 瀏覽: 7,643
  • 回覆: 5
+6

公民黨立法會議員楊岳橋認為港區國安法影響深遠,但至今完全沒有公開任何草案及概念,是極不理想的做法。他說,普通法不會撰寫量刑最低刑期,每宗案件皆有獨特之處,法官可按證據定罪,再視乎被告的悔意及求情因素等量刑。若用法例劃線會少了彈性,等同綁著法官的手。

外界關注條文會否提及追溯力,楊岳橋在本台節目《千禧年代》表示,若參考一個人在法例生效前的行為,並不公義及不公道,與法律邏輯相違背。他又說,若量刑由十年起跳,案件必然在高等法院審理,便一定要有陪審團。

楊岳橋說,香港有獨立司法,有獨立審判及終審權,在香港發生的事應按香港法律原則審理。但港區國安法草案說明提及,內地有管轄權是留有尾巴,關鍵在於有否客觀標準,質疑在甚麼情況下會移送內地,由誰人決定移送,被告有否機會抗辯,以及是否享有香港原有的法律權利等。

呢條唔係普通法,係大陸法
楊岳橋你驚唔驚呀?國安法啱啱過咗喎,要唔要買機票去台灣呢?

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1534827-20200630.htm

引用:
原帖由 半空灰香蕉 於 2020-6-30 10:51 AM 發表
低能仔,你老豆打你要問過你嗎
佢可能會話,只有佢打佢老豆

引用:
原帖由 五毛笑死人 於 2020-6-30 11:08 AM 發表
共產黨最拿手『黑箱作孽』
黑暴居然話人黑箱,共產黨真係唔夠黑暴厲害。

引用:
原帖由 雨中浪漫的老闆 於 2020-6-30 11:37 AM 發表

呢條羊岳橋仲唔快啲着草,遲啲走唔甩架,而家中央國安法出台係針對香港判亂份子包括賣港賣國賊外,你地啲班不斷在綱上或言論煽動群眾搞事,你地繼續反啦,我地良好市民慢慢㖒戲啦😆😆😆 ...
佢叫其他人人生精彩,佢就縮埋一邊,邊使走呀。

引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-6-30 11:42 AM 發表

立法要俾鎮仔爛鬼事務律師知?又作大自己刷存在
要俾佢知架,判決書上會寫得好清楚

引用:
原帖由 甴曱死到絕 於 2020-6-30 11:52 AM 發表

到時判佢咪俾佢知囉
冇錯,仲好詳細列明,佢收到時可以慢慢研究研究。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]