• 瀏覽: 2,135
  • 回覆: 28
陪審團的設置是希望獲得公眾比較客觀的判斷。但國安法牽涉國家安全,関乎敵我,不存在客觀與否。陪審團的判斷完全視乎個人立場,愛國與反國壁疊分明;到時審判呢只鷹等叛國集團可以隨機找陪審團員;讓國家安全隨機賭一鋪?

定罪看藍黃
隨機禍暗藏
國安唯敵我
大道立康荘

有陪審團不打緊,問題在於陪審團是什麼人,黃人就一定要拒諸門外。

外國審涉及國家機密案有無陪審團?我只知美國捉拿恐怖分子去古巴,連審都唔審

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-6-30 09:52 發表
有陪審團不打緊,問題在於陪審團是什麼人,黃人就一定要拒諸門外。
咁咪等于“唔使審”囉!要陪審團做乜?

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-30 10:01 AM 發表

咁咪等于“唔使審”囉!要陪審團做乜?
做樣,封住班司法界把口。

引用:
原帖由 ivan00000 於 2020-6-30 09:58 發表
外國審涉及國家機密案有無陪審團?我只知美國捉拿恐怖分子去古巴,連審都唔審
依的就系國安法。

當年港英政治部,將疑犯解出境,不但唔使審,更唔使向任何人交代。

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-6-30 10:02 發表

用條七封住佢地把口咪仲舒服。

國安嘛,為公正起見,應該由大陸各省抽簽揀嗰人做陪審團。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-30 09:38 AM 發表
陪審團的設置是希望獲得公眾比較客觀的判斷。但國安法牽涉國家安全,関乎敵我,不存在客觀與否。陪審團的判斷完全視乎個人立場,愛國與反國壁疊分明;到時審判呢只鷹等叛國集團可以隨機找陪審團員;讓國家安全隨機賭一鋪?

定罪看藍黃
隨機禍暗藏
國安唯敵我
大道立康荘 ...
西班牙審加泰 都係用 西班牙人陪審團, 國際標準 應該是由 全中國人做陪審, 而不是香港人。

對,所以國安法應由國安部秘密審判,不需向公眾交代

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-30 10:05 AM 發表

依的就系國安法。

當年港英政治部,將疑犯解出境,不但唔使審,更唔使向任何人交代。
交代?
英國同美國最高法院都冇陪審員。
睇下嘓班人點出聲!

引用:
原帖由 貓男 於 2020-6-30 11:04 發表
國安嘛,為公正起見,應該由大陸各省抽簽揀嗰人做陪審團。
使乜咁煩?我地講效率。你估民主政體乎!

引用:
原帖由 人一王老變殘 於 2020-6-30 12:54 發表
對,所以國安法應由國安部秘密審判,不需向公眾交代
國安涉及國家機密,絕對認同。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-6-30 14:22 發表

使乜咁煩?我地講效率。你估民主政體乎!
國際焦點所在,門面功夫,做足就冇衰。

當然,對於西方國家嚟講,欲加之罪,何患無辭!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2020-6-30 10:02 AM 發表

冇用啦,黃狗要嘅唔係陪審團, 佢哋要嘅係"黃狗陪審團"。 如果要由指定人士做陪審團班友一樣會嘈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]