• 瀏覽: 26,991
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
+2
處理違泊釀衝突,沙田區議員李世鴻被捕!李世鴻揭發大圍有雜貨店疑將客貨車長期佔路違泊,向有關部門投訴無果。昨午他要求雜貨店方面將車輛駛離,但與負責人爆發爭執,並釀成肢體衝突,雙方在街頭扭作一團,各自報稱手及口部受傷。警方經調查後,以涉嫌在公眾地方打架拘捕兩人,事後兩人同被送院治療。

轉載 ~

指兩客貨車長期佔路李世鴻上周五在社交平台發文,指過去數月,發現金禧花園一間雜貨店持有的兩輛客貨車,全日停泊於毗鄰富嘉花園停車場出入口通道,日間用作擺賣,夜間亦不開走。他多次去信警方及在區議會質詢,但都未能得到妥善處理。昨午一時許,李發現客貨車又違泊,遂到雜貨店要求負責人將車開走。詎料,雙方發生爭執,愈吵愈烈演變成肢體衝突,兩人當街扭作一團,有街坊上前勸解,其後雙方分開,有人報警求助。
警員接報到場,將李及負責人分開調查,李左手被抓傷留下紅痕,對方亦口部受傷。警方經調查後,以涉嫌在公眾地方打架拘捕李世鴻(四十六歲)及雜貨店姓吳(四十二歲)男負責人,救護員將他們送院治理,警員亦向違泊客貨車發出「牛肉乾」(定額罰款通知書),案件由沙田警區刑事調查隊跟進。
事後,李世鴻在社交平台講述事件,聲稱在等候警方到場時遭人襲擊,與施襲者同被拘捕。

警方經調查後,以涉嫌在公眾地方打架拘捕李世鴻(四十六歲)及雜貨店姓吳(四十二歲)男負責人,除咗講恭喜之外,真係唔知講乜好?

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200630/00176_050.html

有片有真相,唔使扮異相。

點解噉講呀?

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2020-6-30 07:54 發表
自己執法咁巴屎閉,最後衰撚到比差佬拉。
如果就噉睇報紙段文字,又唔覺得啲乜?但係再睇埋段片,原來有噉嘅來龍去脈嘅!

引用:
原帖由 golfboy 於 2020-6-30 07:55 發表
真有趣,衣度d評論員個個撐非法霸佔路面車位
喇喇!講嘢唔可以噉講嘅!非法泊車係一回事,公眾地方打交亦係另外一回事。講口唔好講手,而家好喇!喐手喐腳,畀警察拉咗公眾地方打交。

現任香港沙田區議會翠嘉選區議員。前社民連成員,前新民主同盟成員。 

引用:
原帖由 煩Q死 於 2020-6-30 08:09 發表

咁即係三姓家奴.🐶賊一條
我淨係記得,佢地成日喺度搞事嘅嗻!

引用:
原帖由 gakoduck 於 2020-6-30 09:24 發表

『事後,李世鴻在社交平台講述事件,聲稱在等候警方到場時遭人襲擊』……………………

算唔算比假口供同妨礙司法公正?

已完垃圾,知法犯法 ...
點都好啦!睇片兩個人拳來腳往,互有交手,嗰個又喺公眾地方,拉佢兩個公眾地方打交冇錯架。

引用:
原帖由 孤獨的晴朗 於 2020-6-30 08:10 發表

正解
我只係睇報章嘅報導,同嗰條片先至有噉嘅結論。

引用:
原帖由 韓風黃色神童 於 2020-6-30 10:31 發表

你都唔明黃人思維, 你違泊在先, 我打死你都係好應該。 香港樓價高企, 無一人一票選舉, 我刑毀立法會打碎玻璃外牆, 攻入議事廳破壞都係無錯, 錯在林鄭迫佢地咁做 ...
佢哋俾人洗腦!大家喺新聞報導,又或者電視機旁邊,甚至佢啲曱甴自己放上面書的圖片,影片,大家一目了然啦!

引用:
原帖由 cannabisbaby 於 2020-6-30 12:36 發表

你細紅個仆街抵佢死丫……呢句好正
有噉嘅區議員,就有噉嘅選民!

引用:
原帖由 Lancer 於 2020-6-30 23:37 發表

兩邊都係黑衫人。
齊上齊落,一齊被捕。
好事成雙?

主題標籤 #區議會
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]