• 瀏覽: 43,398
  • 回覆: 676
  • 追帖: 1
+6
有乜國防裝備對付曱甴?

引用:
原帖由 清風水靜 於 2020-6-30 06:12 PM 發表

香港不會再有特權.........即係與內地同步銷售...........水貨無得炒....!!
老美要保持民主大國道德位置,表面制裁中國,暗中留著一個大缺口,叫特殊地位,呢個做法咪叫一箭雙雕,右手向國際喊制裁,左手經香港特殊地位,新佢嘅魔爪入中國呢個大市場。呢個方法,足足玩左40年,凡事都有終結的一日,不要再幻想一生一世了

好撚驚呀

甘有誠意,黑暴坐多幾年濫都值啦

自制防衛武器囉。唔洗同你美國買架。自制黃色雨傘。

引用:
原帖由 寒冬小老闆 於 2020-6-30 06:35 PM 發表

真係呀🤔點解肺炎時要去大陸買呼吸機🥺
呼吸機只係低端儀器, 去大陸買係數量,唔係買製造呼吸機技術

大陸唔會買到(MR Linac)磁力共振導航放射治療機, m6 導航刀等等

成日新聞話本港乜乜醫院引入全亞洲首部乜乜機,引入全亞洲什麼首項技術儀器,以後唔會有

仲有航空系統,金融系統加密程式與技術,要不斷更新與時並進來維持香港所謂的樞紐和中心地位,但係以後唔會有

冇咗呢D設備入口,香港將淪為二流城市

如果冇咗呢D設備和技術都可以維持國際金融中心, 國際data center, 世界航空樞紐,全球醫療體系領先地位,咁大陸沿海城市如泉州,汕頭一早可以做

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-6-30 03:08 PM 發表
真唔知香港有買過什麼美國軍用設備?
大部份差佬用緊美國Smith & Wesson .38 special M-10軍警型號手槍呀,無零件供應更換就廢鐵一件,唔識就咪扮識嘢啦

引用:
原帖由 至愛老輝2 於 2020-6-30 05:26 AM 發表
「港版國安法」立法在即之際,美國國務卿蓬佩奧周一(29日)在Twitter發文,指美國將停止向香港出口,由美國國務院「政

?20200630052415

嘩,好驚呀,你老美臭 !

新聞 ...
想知,有些「國防設備」例如「導彈、火箭、坦克」賣左俾誰人?

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-6-30 09:37 PM 發表

大部份差佬用緊美國Smith & Wesson .38 special M-10軍警型號手槍呀,無零件供應更換就廢鐵一件,唔識就咪扮識嘢啦
左輪手槍不是軍用武器

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-6-30 09:37 PM 發表

警用就相等於「民用」,與「國防」設備有距離。
軍用手槍基本係配給點四五口徑曲尺。

引用:
原帖由 betking 於 2020-6-30 09:11 PM 發表

呼吸機只係低端儀器, 去大陸買係數量,唔係買製造呼吸機技術

大陸唔會買到(MR Linac)磁力共振導航放射治療機, m6 導航刀等等

成日新聞話本港乜乜醫院引入全亞洲首部乜乜機,引入全亞洲什麼首項技術儀器,以後唔會有

仲有航空系統,金融系統加密程式與技術,要不斷更新與時並進來維持香港所謂的樞紐和中心地位,但係以後唔會有

冇咗呢D設備入口,香港將淪為二流城市

如果冇咗呢D設備和技術 ...
好多醫療器材,都是歐洲產品。而且,和「國防」設備風馬牛不相及。
航空系統,飛機⋯⋯除左美國之外,重有其他國家製造,不是美國獨家。
係因為要「全球採購」,美國公司出價最低才中標啫!

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-6-30 09:51 PM 發表

好多醫療器材,都是歐洲產品。而且,和「國防」設備風馬牛不相及。
航空系統,飛機⋯⋯除左美國之外,重有其他國家製造,不是美國獨家。
係因為要「全球採購」,美國公司出價最低才中標啫! ...
高端技術屬於國防,美國已說明包括民用,而我所提及的就是民用

你可以上網check下香港各大醫院引入的新頂尖儀器有幾多唔係由美國研發及製造

並不是你所講的價低者得,絕大部分都係美國研發的技術,本港醫院第一時間引入,當中原因包括本港有足夠handle呢D新技術儀器的醫療專材,呢點已經拋甩新加坡幾條街

就算係歐洲製造的大部份也是引入了美國的研發技術而生產,美國制裁下根本不會售賣到香港

引用:
原帖由 kowloon3388 於 2020-6-30 05:53 AM 發表

有,豬咀,黃背心,眼罩,黃頭盔
諗唔到有第五樣

引用:
原帖由 betking 於 2020-6-30 10:31 PM 發表

你可以上網check下香港各大醫院引入的新頂尖儀器有幾多唔係由美國研發及製造

並不是你所講的價低者得,絕大部分都係美國研發的技術,本港醫院第一時間引入,當中原因包括本港有足夠handle呢D新技術儀器的醫療專材,呢點已經拋甩新加坡幾條街

就算係歐洲製造的大部份也是引入了美國的研發技術而生產,美國制裁下根本不會售賣到香港 ...
美國手上大把牌可以打,求其出兩三招香港國際金融中心地位都玩完,問題只係佢想出牌出到幾盡。成班無知5毛其實同義和團冇分別。

引用:
原帖由 betking 於 2020-6-30 10:31 PM 發表

就算係歐洲製造的大部份也是引入了美國的研發技術而生產,美國制裁下根本不會售賣到香港 ...
咪撚作啦
老美制裁咗古巴幾十年啦
但係古巴強嘅就係醫療陪訓呀
老美醫藥只係冇良心賺到盡嘅世界吸血鬼

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]