• 瀏覽: 8,086
  • 回覆: 92
+6
大家唔好係到虐待64仔啦,其實佢好愛國架
佢清楚國家發展多過你同我,一有咩新技術,條64仔第一個衝出嚟幫手宣傳架

台灣始終都係走唔甩!終會被統一!

引用:
原帖由 機龍 於 2020-6-27 00:44 發表

美國長期靠壟斷專利同高端元件控制市場,當年NEC俾美國告到跪低,ASML實際係美國扶上去所以唔敢反抗

美國根本天真過阿嬌,中國有完整供應鏈而且持續提升產能,真係要多謝川建國同志 ...
不久前,美國又利用法庭,不費分毫又吞了台灣廣明……好笑係,有啲台灣人仲要幫老契爸辯護

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-6-26 05:52 PM 發表

有咩證明?
有邊個外媒証實?
大雞丸

引用:
原帖由 TibetChina 於 2020-6-26 10:25 PM 發表

如果沒有美國芯片,整個中國高科技經濟就會死了,那么美國為什么不僅僅切斷中國所有芯片的供應呢?
如此簡單的策略,如此出色的結果,是沒有人想到過的,這很奇怪嗎?相信我,如果可以做到的話,美國人已經做到了。

早期,蘇聯放棄了承諾,拒絕幫助中國發展核武器。后來,中國自己建立了。
美國拒絕允許中國使用GPS。中國建立了自己的北斗導航系統,該系統比GPS更為先進。
美國拒絕允許中國參加 ...
美國對華為制裁,讓大家知道中國在半導體上最大的軟肋,在光刻機和EDA要全力拼了!

日韓歐洲正常既企業都看在眼裡,去美國化肯定擺上日程

AESA雷達係乜來, 有幾勁?

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-6-26 06:11 PM 發表

事實就係j20有鴨翼根本吾係隱形機,而且仲未服役
炒車了
好慘

呆蛙嘴砲最醒,
_

乜都可以吹得出

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-6-27 03:12 PM 發表

日韓歐都係去中國化得益者,
佢地吾需要一個擁有獨立晶片生產能力嘅中國
答你個白痴都SIDE氣.

台灣夠薑就派架轟炸機深入大陸飛一轉,有埋國產戰機護航,睇吓老解打唔打到?

引用:
原帖由 HEYAYA 於 2020-6-27 09:17 發表

美國對華為制裁,讓大家知道中國在半導體上最大的軟肋,在光刻機和EDA要全力拼了!

日韓歐洲正常既企業都看在眼裡,去美國化肯定擺上日程
中芯老板張汝京又創立了芯恩,專攻cidm 期待。

引用:
原帖由 P_and_PE 於 2020-6-27 03:39 PM 發表
台灣夠薑就派架轟炸機深入大陸飛一轉,有埋國產戰機護航,睇吓老解打唔打到?
咁你就真是強人所難了,台灣的B26都已經千古了半個世紀,不知可以派甚麼轟炸機上天了

台灣大概也明白AESA 的原理及制造方法. 就如我都了解汽車的動力來自四沖程汽缸, 再通過波箱傳到車輸前進. 只係由識做到做到出來, 到打到仗, 仲有10萬8千里.  引型戰機原理都個個知道, 但無幾多個國家做到出來。 

引用:
原帖由 highbury64 於 2020-6-27 03:12 PM 發表

日韓歐都係去中國化得益者,
佢地吾需要一個擁有獨立晶片生產能力嘅中國
日韓歐都係吊64仔老母既得益姐。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]