• 瀏覽: 1,187
  • 回覆: 14
+2
去年11月11日「三罷」發起期間,馬鞍山發生火燒人事件。警方當時指出,案中一名57歲男子嚴重受傷。當日下午約12時55分,警方接獲途人報案,指該名57歲男子在鞍駿街一條行人天橋與他人爭執,其後一名涉案人,向該名男子淋潑懷疑易燃液體並點火後逃去。該名男子身體多處燒傷,被送往威爾斯親王醫院留醫,情況一度危殆。案件列作「企圖謀殺」案。事發後,前特首梁振英發起成立的「803基金」,就此案懸紅30萬元,至今仍未有疑兇落網。警方則於今年6月9日發佈懸紅公告:

去年11月11日「三罷」發起期間,馬鞍山發生火燒人事件。警方當時指出,案中一名57歲男子嚴重受傷。當日下午約12時55分,警方接獲途人報案,指該名57歲男子在鞍駿街一條行人天橋與他人爭執,其後一名涉案人,向該名男子淋潑懷疑易燃液體並點火後逃去。該名男子身體多處燒傷,被送往威爾斯親王醫院留醫,情況一度危殆。案件列作「企圖謀殺」案。
事發後,前特首梁振英發起成立的「803基金」,就此案懸紅30萬元,至今仍未有疑兇落網。
警方則於今年6月9日發佈懸紅公告:
任何公眾人士如有關於此案的消息,或知悉兇徒的身分或其下落,請盡速與警方聯絡。現警方提供港幣肆拾萬圓賞格。任何公眾人士如在懸賞通告有效期內報訊,使兇徒落網並遭受滿意檢控,可全數獲得或按比例分配賞格。通告內的「滿意檢控」應理解為,被捕者須要在香港特別行政區的裁判法院、區域法院或高等法院原訟法庭就所處理之案件作出答辯。
檔案編號 : CCB RN 19002410
懸賞通告 : 2020年第2號
通告終止日期 : 2021-06-08
此外,警方亦於馬鞍山區內張貼懸紅公告,昐市民提供案件消息。

港獨恐怖分子以暴力暴亂和恐怖行動去達到目的,使香港人生活在恐懼中

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/突發/489823/馬鞍山火人-事發至今逾半年-警方懸紅40萬元緝兇

拉左個區議員啦,佢肯定有份

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2020-6-24 01:32 PM 發表
拉左個區議員啦,佢肯定有份
識得佢可以篤灰等警察查清楚

差佬應該問西環 點樣捉真兇

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-6-24 03:25 PM 發表

識得佢可以篤灰等警察查清楚
識呢個人篤佢出黎,40萬,快

隨時走左去台灣

引用:
原帖由 team123456 於 2020-6-24 03:38 PM 發表
隨時走左去台灣
99%去左台灣啦

引用:
原帖由 五毛笑死人 於 2020-6-24 03:27 PM 發表
差佬應該問西環 點樣捉真兇
依家的電腦識人臉析別,除非佢唔過海關,否則佢係走唔甩!
仲有有D在旁睇熱鬧的人,要篤佢出嚟!

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2020-6-24 03:39 PM 發表
99%去左台灣啦
同意

引用:
原帖由 tomymt 於 2020-6-24 03:41 PM 發表

依家的電腦識人臉析別,除非佢唔過海關,否則佢係走唔甩!
咁咪係囉!
又話周圍都係天眼&CCTV
有乜可能會捉唔到㗎?點解?
所以我話最好請教西環囉!

引用:
原帖由 開心大少奶^^ 於 2020-6-24 03:44 PM 發表
民建聯你班pok kai都冇理由吾知兇手系邊!!!葛佩帆票源同犯民系同出一路!!!!
單嘢咪同何君堯被人用刀拮一樣

殺人放火!乜都做得出

主題標籤 #梁振英
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]