• 瀏覽: 24,238
  • 回覆: 611
  • 追帖: 3
+74
引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-6-23 06:43 PM 發表
直線國國王 :
一步一步來:
你的一樓的幽暗處,在這句:“確保這情緒屬高危的少女會否記招后承受更大公眾壓力‘’
同不同意?
唔好講其他地方,凈系呢個論壇已經大把人系度質疑緊個少女所講嘅嘢嘅可信度,呢d唔系壓力系乜?一個情緒有問題,已經三度自殺嘅少女,正常有職業道德嘅人都唔會推佢出嚟面對各種公眾壓力。

咩幽暗處吖,你以為每個人都好似你咁鬼鼠。一味冇證據就話人為中共護航,又唔敢膽承認自己唔會為中共護航,反中共,唔敢答我問題搞到要玩拉黑

根本無人性

引用:
原帖由 食指 於 2020-6-23 09:49 PM 發表

你收皮啦。
呢個論壇系時政文化論壇,可以包括社會、民生、文化、政治,經濟等議題。
你系度代越庖俎,同某鄧姓議員一樣鮮廉寡恥....
不奇怪,他經常把自己的特異習慣(habit),當作社會規範(convention)強加人身,只不過無人理一樓一罷了。

引用:
原帖由 食指 於 2020-6-23 10:05 PM 發表

唔好講其他地方,凈系呢個論壇已經大把人系度質疑緊個少女所講嘅嘢嘅可信度,呢d唔系壓力系乜?一個情緒有問題,已經三度自殺嘅少女,正常有職業道德嘅人都唔會推佢出嚟面對各種公眾壓力。

咩幽暗處吖,你以為每個人都好似你咁鬼鼠。一味冇證據就話人為中共護航,又唔敢膽承認自己唔會為中共護航,反中共,唔敢答我問題搞到要玩拉黑 ...

這是記招上社總求証據。為甚麼要求証據?因為社總手上也沒証據,只在聽少女一面之詞就插警隊嘛!

社工唔係陪事主去報警而係開記招?

即係社工唔需要攞證據去告警性侵?

開記招就可以告警方?(吳傲雪翻版.)
社工幾時取代咗法官?

社工咁做重唔係專業失德?

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-6-23 10:22 PM 發表
社工唔係陪事主去報警而係開記招?

即係社工唔需要攞證據去告警性侵?

開記招就可以告警方?(吳傲雪翻版.)
社工幾時取代咗法官?

社工咁做重唔係專業失德? ...
你講到要點了,社總手上根本沒有証據。

就算社總要拉嗰位九個月自殺三次兼住了一個月精神病院少女開記者,好歹都幫佢黑布蒙頭吧。

我在這插社總是保護緊聽 @持劍衛道 呼籲去「殉道」嘅年青人,社總專業失德保護事主不周全。白老兒不感激我還說我誹謗社總?真係難侍侯

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-6-23 10:34 PM 發表

你講到要點了,社總手上根本沒有証據。

就算社總要拉嗰位九個月自殺三次兼住了一個月精神病院少女開記者,好歹都幫佢黑布蒙頭吧。

我在這插社總是保護緊聽 @持劍衛道 呼籲去「殉道」嘅年青人,社總專業失德保護事主不周全。白老兒不感激我還說我誹謗社總?真係難侍侯 ...
有証據。
那大把律屍,犯民會出頭.

宜家,又係玩釘書豬,用記者會,揭秘形式.
受害人三次自殺,
我替”所謂受害人"家人擔心.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-6-23 09:25 AM 發表
一名17歲少女於去年9月25日於沙田被捕,社會工作者總工會和Stand With You 撐住你召集人吳傲雪召開記者會,指當時遭女警當眾以手「揸」胸。她事後身心受創,更曾三度自殺,最終確診患創傷後壓力症候群(PTSD)。

我不知此事真假,需待當事人報案警方才能開始調查。就算退一萬步少女的遭遇部分屬實,社會工作者總工會推一個未成年、一年內自殺三次、患創傷后壓力症候群的少女開記招面對公眾,能確保這情 ...
望一望佢地公會網頁/宗旨....

除左專業, 重有其他.
人哋自己公會都認參與時政, 都吾知衞道之士話人離咩題(更加未提呢個係時事政治討論區)

一件事、一個人、一個組織本來便可有多重屬性。

如貪曾審判案,他找一大堆名流出庭,法官警告他不要玩護辯花招,用名人效應影響陪審團致有司法不公疑慮。大律師公會不撐法官維護司法公正為第一原則,居然跳出來說指法官不應剝奪貧曾朋友出庭支持的權利。

我認為大律師公會為保証大律師們能繼續使同這名人訴訟策略,把司法公平放一島,砌詞維護團體利益。那你認為這事應放在時政版還是法律版呢?我放在時政版,因為此事既有政治屬性也有法律屬性。

老猴兒可能不喜人批評他的教友貪曾?想不出反駁的理由,便只好一直在我帖撒潑要我移去法律版。現在看我批評黑社工,又只好出同一招瞎纏了。

咁嘅情況,香港唔需要法律,只要社工?
法律係要講證據、社工話係就係。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-6-24 08:27 AM 發表
咁嘅情況,香港唔需要法律,只要社工?
法律係要講證據、社工話係就係。
師兄突破盲點,「唔講証據,我話係就係」不就是白氏style嗎?唔怪得要砌辭捍衛社總啦

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-6-23 10:43 AM 發表
絕世小魚
在原則上,你是否贊成:
1.警察不應該知法犯法,如果有懷疑他們曾經違反就應該調查。如果有足夠證據就應該抓捕。
2. 香港的弱勢社群 需要其他人【譬如一樓說的社會工作者】伸出援手。 ...
你自己的貼無人睬你,就去其他人的貼搞文宣,但又文不對題,只顧搞抹黑。

引用:
原帖由 烈火雄雄 於 2020-6-24 09:20 AM 發表

你自己的貼無人睬你,就去其他人的貼搞文宣,但又文不對題,只顧搞抹黑。
就是人格低劣嘛。別人在白老兒的帖內表示異見,就說人政治宣傳拉黑;轉過身自己卻用分身在別人帖中貼文宣。就算我寬宏大量不會把他拉黑,難道就可恃著年紀大臉皮厚便不羞恥嗎?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-6-23 10:43 AM 發表
絕世小魚
在原則上,你是否贊成:
1.警察不應該知法犯法,如果有懷疑他們曾經違反就應該調查。如果有足夠證據就應該抓捕。
2. 香港的弱勢社群 需要其他人【譬如一樓說的社會工作者】伸出援手。 ...
今時今日
在傳媒前常曝光嗰批
仲衰過邪教洗腦神棍
可能有好多社工依然值得尊重
但唔包括呢類戲子

引用:
原帖由 hwho 於 2020-6-23 11:05 AM 發表
相信呢O的唔係專業失德. 因為唔係真事. 佢地講大話當食生菜. 咩單眼妹唔見左又唔提. 遲O的呢個少女可能又會失蹤, 件事又唔會跟進. 不過對O的小學生洗腦時, 就會搬返呢O的記者會出嚟講, 當開過記者會就係事實.

個吳X雪係咪在中大對住段九話自己被性侵個位. 咁無恥又出嚟講性侵.  ...
其實佢應該係有被迫害妄想症. 社工應該向呢方面跟進病情, 而唔係推佢出黎見大眾囉..
除非...有..目..的...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]