• 瀏覽: 1,751
  • 回覆: 17
中國北斗三號全球衛星系統進入全球組網最後的關鍵時刻,最後一顆組網衛星已進入臨射倒計時,將於近日擇機發射。

北斗系統是中國迄今為止規模最大、覆蓋範圍最廣、性能要求最高的巨型複雜航天系統。

北斗系統首創三種軌道構成混合星座,獨具特色的短報文通信,星間鏈路實現星星互聯、星地互聯。北斗系統集定位導航授時、星基增強、精密定位、地基增強等多種功能於一體,實現實時米級、分米級、厘米級的導航定位增強服務能力。

北斗全球系統建設僅用20多年就走完其他全球衛星導航系統40多年的發展之路,實現兩年17箭29星高密度發射組網連戰連捷,創造了世界衛星導航的奇跡。

六月廿三,北斗收官,完成組網,覆蓋全球

新聞來源連結:
http://news.wenweipo.com/2020/06/14/IN2006140050.htm

勁!

組網完成就全球覆蓋

到時是否所有手機裝咗有關程式便可使用,不另收費

預祝今次成功 !

引用:
原帖由 ansonkpl 於 22-6-2020 22:01 發表
硬件支援安app冇用,國產電話1定支援

好。。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-6-22 10:01 PM 發表
唔洗到時 其實呢家好多都用緊只係唔知

以前叫GPS 呢家手機上面只會叫“定位”

mate 30 pro已收到 北斗 訊號

完成組網,意味漢奸一定走唔甩。

小心佢老美臭西搞鬼...

曱甴見此一定火燒心肝脾肺腎,嬲撚到面紅心急跳,咁我就更加要賀祖國了, 啤一啤佢先。

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2020-6-22 11:22 PM 發表
預祝今次成功 !
預定上午9:43直播

引用:
原帖由 acer2014 於 2020-6-23 01:36 AM 發表
小心佢老美臭西搞鬼...
應該唔會, 美國都要靠佢先安心,GPS已落後多問題唔可靠了。

引用:
原帖由 hatejap 於 2020-6-23 01:51 AM 發表
曱甴見此一定火燒心肝脾肺腎,嬲撚到面紅心急跳,咁我就更加要賀祖國了, 啤一啤佢先。
曱甴會話要用多啲用壞佢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]