• 瀏覽: 4,072
  • 回覆: 74
+4

「敵人的敵人便是朋友」的概念,戰術上說得過去,但戰略上卻是愚昧的,道義上更立不住腳。

特朗普在美國爆發疫情之後,變了反共先鋒,招招針對我們的習主席,有反對派朋友額手稱慶。特朗普曾經稱習近平是他的最好朋友之一,他的「反共」只是「忽然反共」,是權宜,不是信仰。

白宮前國家顧問博爾頓的新書《The Room Where It Happened》,指特朗普曾經要求中國用經濟手段助他連任,並且對六四和香港反修例持中立態度。

疫情改變了整個抗爭運動的佈局。美國對香港的態度在疫情之前,是希望大事化小,只要北京留有餘手,美國能維持自己道德高位的顏面,也便算了。特朗普也不是恪守原則的君子,心底裏也許還覺得習近平夠牛。但是新冠肺炎將中美衝突提升至冷戰級,特朗普要爭取連任,首先要為疫情諉過,再利用國民的仇中情緒,將矛頭由內轉外,香港的地位亦淪為棋子。

美國看待香港的問題,端看中美關係走到哪個點,美國需要些甚麼。美國要取消《香港關係法》,借此打擊中共,縱使犧牲香港利益它也會在所不惜。

如果我們參考所羅門王的辨別母親智慧:血緣上,中國是香港的生母(這話可能惹來不少人反感),美國只是看不過眼的鄰居,連養父母也不是。道義上,親情上,美國都沒有責任照顧香港(只有英國才是前宗主國)。經濟上,香港的價值對整個美國而言,微不足道。另一方,中國覺得是香港過繼的,13億人才是北京一手扶養長大的親生子,也是維持統治權的關鍵。香港雖然為中國帶來不少的經濟利益,但仍然不及親生子重要。香港爭取獨立或反共,不啻是挑撥母親和親子的感情,一定要制止。

結論是:香港根本沒有親生母親,如果我們不疼錫自己,便沒有人疼鍚我們。

新聞來源連結:
https://hk.appledaily.com/finance/20200622/CK6DAXHK7TWQSWUIFZ6LDG3HE4/

香港開埠到現在百幾年都是靠香港人養活大陸同胞,自己打天下才會成為國際金融中心。到今時今日,大陸仍要靠香港將黑錢轉換,靠在香港上市集資(cap完水之後走人)

根本話自己係中國人個d都on99
你唔數埋對上一千年一萬年
你同美國人印度人都係同一個種ja

香港開埠係大陸養香港呀,用下腦啦
英國打香港就係想同廣州做生意。
廣州城唔比外國人入。清廷只眼開只眼閉,比香港做外商既落腳地,直到鴉片戰爭香港先被迫比英國人做基地。

香港人只係agent咋, 香港地少山多,又無資源, 外國黎香港係同大陸做生意咋。

比人洗腦到,香港立命之所係咩都唔知。
無中國封閉,鬼來香港呀

引用:
原帖由 mooska1825 於 2020-6-22 10:53 AM 發表
甘就講依家咯,身份證話左你係中國人啦
邊個話自己唔係中國人都係發緊夢

畜牲不如曱甴點會認父母呀!

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-6-22 10:49 AM 發表
https://hk.appledaily.com/resizer/la-_cJow9aWgo2Z8Clv2VWhsutc=/1280x853/cloudfront-ap-northeast-1.images.arcpublishing.com/appledaily/MMMHSZAZRJEDALHEQEKZIUJUFI.jpg

「敵人的敵人便是朋友」的概念,戰術上說得過去,但戰略上卻是愚昧的 ...
香港人食屎啦。。。香港要重回真實,變返做漁港。

引用:
原帖由 mooska1825 於 2020-6-22 10:53 AM 發表
你都岸膠。。。一千萬年前有國家咩?有香港咩?

引用:
原帖由 mooska1825 於 22-6-2020 10:53 發表
文化認同與否的問題!
我唔係幾認自己係中國人,但係我想亞洲好,所以幫中共!
我相信中國人同樣有非常好的創造力,有能力帶領人民走向美好的未來。
唔需要好像班黃屎咁暴力既!

戇鳩真係有樣睇。

引用:
原帖由 oyear 於 2020-6-22 10:54 AM 發表
香港開埠係大陸養香港呀,用下腦啦
英國打香港就係想同廣州做生意。
廣州城唔比外國人入。清廷只眼開只眼閉,比香港做外商既落腳地,直到鴉片戰爭香港先被迫比英國人做基地。

香港人只係agent咋, 香港地少山多,又無資源, 外國黎香港係同大陸做生意咋。

比人洗腦到,香港立命之所係咩都唔知。
無中國封閉,鬼來香港呀 ...
以為香港養大陸嘅人都係腦殘。各國資本黎香港因為你香港市場大定生產基地大?
英國霸香港係為左中國市埸。唔要香港要汕頭都一樣,無分別。。。
況且香港係解放前連廣州都不如。廣州唐代就係國際大商埠啦。
憨鳩香港人。。。

引用:
原帖由 a94922905 於 2020-6-22 10:49 AM 發表
香港開埠到現在百幾年都是靠香港人養活大陸同胞,自己打天下才會成為國際金融中心。到今時今日,大陸仍要靠香港將黑錢轉換,靠在香港上市集資...
指鹿為馬
可見香港教育腐爛不堪,必須撥亂反正

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-6-22 10:58 AM 發表

文化認同與否的問題!
我唔係幾認自己係中國人,但係我想亞洲好,所以幫中共!
我相信中國人同樣有非常好的創造力,有能力帶領人民走向美好的未來。
唔需要好像班黃屎咁暴力既! ...
係估人定做殖民奴才嘅問題。

黃屎話:「我地係英國屎奴 - 真香腸人!!!」

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-6-22 10:58 AM 發表

文化認同與否的問題!
唔認同中華民族身份,咪走囉,中國香港人唔會要求美狗.曱甴留低。

引用:
原帖由 dhammika 於 2020-6-22 11:00 AM 發表

以為香港養大陸嘅人都係腦殘。各國資本黎香港因為你香港市場大定生產基地大?
英國霸香港係為左中國市埸。唔要香港要汕頭都一樣,無分別。。。
況且香港係解放前連廣州都不如。廣州唐代就係國際大商埠啦。
憨鳩香港人。。。 ...
為左大香港主義,自已打j, 可以自我老作,催眠自己。
香港可以成為國際大都會就係因為香港有中國既市場。
不論入中國定中國出去海外。

00後都係比人洗腦到傻,唔明通識除左學反政府,仲學識左d咩
基本智慧分析力都無埋,仲學人議政

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]