• 瀏覽: 580,452
  • 回覆: 150
  • 追帖: 155
+644
也是一個週年紀念,說的是大叔開始在時政版開帖,時間大約是由去年21/6前後開始的。一年過去,無論世界各國、中國及香港,都經歷著翻天覆地的變化。

過去一整年,曱甴黑暴橫行,差不多每天都發生著以前不曾想過會發生的不平事,身邊很多人都變了,變得道不同不相為謀,更甚的是惡言相向,盡顯人性之惡。多少件令人震驚的大肆破壞,多少人被傷害,多少人的自由被另一批歪理滿口的暴徒打壓了,香港人退化成了愚港人,只用了一年的時間。然而黑暴正狂時,新冠疫情來了,突如其來的冷卻了黑暴,再加上中央出手訂立國安法,無論是黑暴或是YC,都是咎由自取,活該!

在中國,也是前所未有的被瘋狂打壓,貿易戰、5G科技戰、再加上新冠毒疫情,不只是受害人,更被佢老尾甩鍋嫁禍,橫加罪名,世間彷彿不曾有所謂公義公正。如今更打到地區衝突了,阿三在邊境地區偷襲,結果偷雞唔到,更被平頭哥打死數十人,打傷過百,更震攝了自以為是,妄圖稱霸南亞的阿三,更是活該!

今篇是雲起篇的第六篇,亦是雲起篇的完結篇。要說的說話,過去一年基本都說過了,故此,這篇完結後,大叔將會改為不定期出帖(理想嘅係每月出帖不多於2次),敬請留意。

引用:
原帖由 paulaalan 於 2020-6-21 04:46 PM 發表
大叔所講嘅聚會未搞成之前都唔可以歸隱哦
唔係歸隱,只係唔會帖追帖咁出帖,中間會有空檔。

引用:
原帖由 dio1890 於 2020-6-21 05:07 PM 發表
影片報個到,順便分享係拉薩既朋友影嘅今日“日蝕“
嘩,正呀

引用:
原帖由 geometric 於 2020-6-21 07:27 PM 發表
先報個到。

謝謝大叔這一年的付出,也謝謝這帖很多師兄師姐(仲有年輕師妹們)的分享,讓我從中學習到很多知識。

可能最近真的平靜了,連昨天的公投鬧劇也沒有煲大數。雖然明白國安法有震攝力,但連面子大過天的黃絲也沒死撐。
前數天和一位前輩聊過天,他說,禍利匪只是普通人,這個時候明哲保身不會出來的了。但是要提防一群真正曾到過外地接受特殊訓練的代理人。那群人是僱佣形式,也是偶爾在新聞看到 ...
我相信7.1還會有人上街,始終回歸前後都有咁7.1遊行,但估計不會是數以十萬計的人出來。

又睇吓準不準?🤔😏😏

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-6-22 09:41 AM 發表

相濡以沫

煮海南雞飯?

引用:
原帖由 geometric 於 2020-6-22 09:28 AM 發表

拎住盒太陽檸檬茶,心入面唱着「當初相遇時回頭在笑,
望著笑臉感覺像似首詩,
每次見他將心意合成字句,
偷偷的Say 'Hello'」
嘩,你又咁都記得?

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-6-22 10:55 AM 發表

後生嗰陣正正係中國熱,喺桂林碰到一班㗎仔㗎妹大學畢業旅行,當中有一個㗎妹選修中國文學嘅,啲中文造詣好到不得了,普通話標準過我,跟住一眾遊去雲南,沿途係咁捉住我問長問短好有興緻,最弊自已的中史一劈si,如果大橋潺喺度,肯定變咗陽光 ...
㗎妹

有無晚上同人地補習中國歷史?

引用:
原帖由 逑求奇 於 2020-6-23 12:10 PM 發表

上天安排🤕唯有照劇本做
保重呀奇哥

引用:
原帖由 catcrystal 於 2020-6-23 01:03 PM 發表

佢哋既一斤, 係一斤餃子皮, 唔計餡
以前返大陸見到有呢D餃子店, 我哋唔識, 見到D人幾兩幾兩咁叫, 我哋覺得唔夠食, 叫一斤, 點知多到食唔晒
唔係噃,國內食餃子,叫一斤兩斤,係指餃子嘅餡,唔計皮噃。例子,一斤羊肉餃子,就係指用一斤羊肉包嘅餃子咁解,所以一斤通常已經好多,我係國內通常4兩已經飽啦。

引用:
原帖由 catcrystal 於 2020-6-23 04:23 PM 發表

可能係隔太耐, 我記錯咗
但佢哋D餃子好好食, 係D皮厚D, 但D餡好多汁, 好想再去食
又引吓你地先:

舌尖上的中國:
南京草橋清真牛肉鍋貼扁食店
呢餐有朋友請嘅,以下食物係兩個男人嘅份量
攝於2019年12月23日

呢張借用網上圖片,比大家睇吓價錢

引用:
原帖由 請你聼真話 於 2020-6-23 09:56 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=jBKzvJb_kRU
送你一程

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-6-24 06:55 AM 發表

連著名白卡友都黎呢度,証明大叔既帖真係對佢地有威脅,要入黎搞事...
「果條講假話」都好似鼠咗入馬兄帖......馬兄對佢地應該威脅大D.....

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-6-25 07:55 AM 發表

Huawei nova 7 SE - TDHL https://www.tdhl.cc/product/index.jhtml?deviceid=device_441_&colorid=_color21_&logsrc=&share=
最平5g手機
Kirin 820 神U,中階5G無敵。

引用:
原帖由 wpk 於 2020-6-25 08:15 AM 發表

上次選舉個笑話我唸起一次笑一次~
選舉當日希拉莉同克林頓講,今晚就有兩個美國總統訓在同一張床,到晚上頓哥向頓婆說:你想我去侵侵張床定叫侵侵來同我訓? ...
笑咗

我係隔離貼講緊囡囡....

大師回覆我,即係長江以北嘅佳麗唔可以揀
過咗海港島嘅港囡又唔可以揀
直至2046....巧橙呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]