• 瀏覽: 1,137
  • 回覆: 18
人民銀行副行長潘功勝表示,債券通、滬港通、滬倫通等通過上海聯結,跨境人民幣結算量佔全國比重已經超過一半;在上海的世界500強企業跨境人民幣結算量已超過外匯結算量,人民幣成為在滬跨國企業首選跨境結算幣種。 他在上海陸家嘴論壇上指出,支持上海在金融法律和規則體系建設方面先行先試,加快高質素金融法律供應,...

噢,香港好快玩完!

新聞來源連結:
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1532757-20200618.htm?spTabChangeable=0

我係中央都放棄香港 發展上海啦

引用:
原帖由 dtw 於 2020-6-18 12:43 PM 發表

噢,香港好快玩完!

剩係人仔結算期油,已經係個大數字啦!
只有傻仔話人仔無人要。

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-6-18 01:01 PM 發表

只有傻仔話人仔無人要。
我成日都講
人仔無人要
點解咁多外資仲要走入中國投資做生意
佢地唔係賺人仔 唔通賺緊陰司紙咩

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-6-18 01:04 PM 發表

我成日都講
人仔無人要
點解咁多外資仲要走入中國投資做生意
佢地唔係賺人仔 唔通賺緊陰司紙咩
話無人要嘅,多數係想賺都無本事嘅人。

引用:
原帖由 siutatbo 於 2020-6-18 01:01 PM 發表

只有傻仔話人仔無人要。
俄、伊、非洲、南美都已經用。

做唔到人民幣離岸中心腥港必加速滅亡

引用:
原帖由 dtw 於 2020-6-18 12:43 PM 發表
人民銀行副行長潘功勝表示,債券通、滬港通、滬倫通等通過上海聯結,跨境人民幣結算量佔全國比重已經超過一半;在上海的世界500強企業跨境人民幣結算量已超過外匯結算量,人民幣成為在滬跨國企業首選跨境結算幣種。 他在上海陸家嘴論壇上指出,支持上海在金融法律和規則體系建設方面先行先試,加快高質素金融法律供應,...

噢,香港好快玩完!

新聞來源連結:
htt ...
香港、上海,名司其職,如果香港唔再亂落去嘅話。

沒有香港的事了

債券通、滬港通、滬倫通等通過上海聯結,跨境人民幣結算量佔全國比重已經超過一半.......
即系上海同香港結算,無香港門窗口重結條LUN咩,重J乜上海

引用:
原帖由 dtw 於 2020-6-18 01:12 PM 發表

俄、伊、非洲、南美都已經用。
東盟都有用各自貨幣交易協議

引用:

只有傻仔話人仔無人要。
唔係人仔冇人要,係未完全國際普及化,一帶一路其中一個任務就係令多d國家使用人民幣,當然特郎普好驚世界上多一種國際貨幣同佢爭,因為多一個國際流通貨幣美金會好大獲

引用:

噢,香港好快玩完!

新聞來源連結:
htt ...
大陸唔推國安法,香港就真玩完。因為可以話大陸放棄香港。

但係而家頂住國際壓力同西方指罵都推國安法,香港絕對有運行。

如果香港繼續乖乖地,成大個南海發展,點會小香港份!

引用:
原帖由 虎影俠 於 2020-6-18 01:53 PM 發表

唔係人仔冇人要,係未完全國際普及化,一帶一路其中一個任務就係令多d國家使用人民幣,當然特郎普好驚世界上多一種國際貨幣同佢爭,因為多一個國際流通貨幣美金會好大獲 ...
最主要是人民幣交易系統,獨立於美國所以班傻仔睇住美國D假料,當人仔冇人要!

上海點跨境????

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]