• 瀏覽: 997,703
  • 回覆: 72
  • 追帖: 242
+807
引用:
原帖由 smky 於 2020-7-11 10:47 AM 發表

當打完一次大戰後,戰勝國係1919年在巴黎討論點樣瓜分戰利品,當時嘅美國總統Woodrow Wilson係主導晒所有嘅決定咁濟,英國同法國都要死死地氣要照跟,原因係英法為咗一戰借咗美國佬好多錢,美國其實係喺一戰好後期睇定形勢先加入,冷手執個熱煎堆! 詳情可參考這本書:

11358297 ...
錯啦!
第一次世界大戰美國是有人“邀請”她入戰場的,Treaty of Versailles 的chairperson 不是美國。

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-11 01:01 PM 發表

縮功佢哋玩得爐火純青,點會俾機會打爛飯碗?繼續佢哋嘅不做不錯囉!
公務員體系太多冗員,要找方法trim 下

引用:
原帖由 smky 於 2020-7-11 01:49 PM 發表

師姐,我睇你咁多留言,你嘅一貫作風係好實牙實齒,我只係講美國主導晒個和談,無話佢係主席,另外話有人請美國打一戰,佢請就一定要加入?唔洗審時度勢,唔洗計利益? ...
我係話不是美國主導談判。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-11 09:37 PM 發表
所謂西方世界,現在連半句真話也不能容忍了。

孤煙暮蟬 7/11
南華早報的印度籍新聞主編,雲丹·拉圖,因為撰文支持國安法,這兩天收到了死亡威脅,警告他日常生活已被監控,計劃很快就會實施,會保證他會離開他所愛的香港去到一個非常非常遠的地方。之前有同事也收到過類似的威脅。這位主編因為位置很重要,一直以來為了維持報道的中立性,儘量不暴露個人立場。但他表明,現在是説出來的時候了。他自認論勇氣,遠比不上那 ...
他以前在亞視國際台新聞部工作,在香港生活很多年。

引用:
原帖由 smky 於 2020-7-11 10:44 PM 發表

你睇甚麼書話唔係?
梗係唔係中學歷史書啦!!!
你摷下去Versailles 開會D信點寫及賠款。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-12 09:30 AM 發表

係鬼,係佢之前揾唔到黑口罩,被香港黑L買晒,佢覺得唔型所以唔叉帶之嘛。。。🤣🤣🤣
點解Trump唔學下馬克龍乘機做model戴個made in France 口罩,佢可以戴個made in USA,咁開心D未?

引用:
原帖由 smky 於 2020-7-12 10:15 AM 發表

我睇嘅唔係普通歷史教科書,係出名嘅牛津歷史學家Margaret MacMillan寫嘅幾本書加上其他有關嘅書,你講嘅Versailles開會文件同記錄只係事後先記錄返出黎,佢地開會前及作出決定嘅過程係點呢?這個世界好多嘢唔係非黑即白,你睇好多參考書比到你嘅印象巴黎和會唔係美國主導,你可能啱亦可能錯,我睇咁多書就話比我聽美國總統帶埋一大班猶太人去開會就係要攞最大份嘅利益,其餘美國佬唔理嘅利益或 ...
你講野都好實牙實齒,包括你自己冇見過及唔知嘅野。
乜開會文件只有事後㗎咩!

引用:
原帖由 ina_macau 於 2020-7-15 11:44 PM 發表

馬交某醫院特聘醫生資歷。Title 一堆應該可以騎住叫獸吧?🤣🤣🤣
是同一個人嗎?16項裏面,只有5,6項是真正要付出,列出的大部份是甚麼證書或榮譽甚麼,有些是互認的。

引用:
原帖由 ina_macau 於 2020-7-16 08:16 AM 發表

不是。只是睇到袁叫獸咁「勁」既title, 我諗起之前有馬交友問過我呢兩個醫生得唔得,就係一堆title睇黎好勁。
其實做得教授都會有博士及一大堆呢Dtitle,冇乜出奇。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2020-7-16 07:41 AM 發表
有點長,不過分析非常中肯
https://youtu.be/7WxfQ2zKXeA

Ray Dalio - the new paragidm: monetary and debt cycle, the wealth gap, CHINA ()

25:40 / 28:50 (the chinese system) “its a very impressive system, ...
有很多出名的基金或ibank 猛人都不反中甚至喜歡中國,其中一個Blackrock 的老細(忘記了名字)從八九十年代去中國到現在,一直見證中國的經濟崛起及外交政策,他們的眼光及分析比較實際及以事論事,所以現在這些輿論只是政治操作抹黑。

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-17 07:27 PM 發表
咁玩法,老美個局都唔係咁易完!

北京麥子2010 7/17
嗯,美媒還是挖出來了:…索羅斯往“黑人的命也是命”運動砸了2.2億美元(不算之前的3300萬美元),目的是摧毀警察系統…所以,從來就沒有什麼“偶然“的事情能形成運動…
11385527 11385528 ...
唔明乜野目的要毀自己國家。

引用:
原帖由 pureco 於 2020-7-17 08:16 PM 發表

$作怪     
網上search 過,關於索羅斯的陰謀論是在六月時發酵,當時有很多抹黑他的東西,最近的捐款是為黑人平權及扶助計劃,不是如上文所說的目的。

我不是說索羅斯係好人,但也不可以盲目接收資訊,摧毀美國他本人及背後的集團也沒有好處。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-17 09:59 PM 發表
*轉載:*

*香港律師發聲,講清為什麼要走中國道路。*

*👍非常好文!絕對值得花時間一看。*

*~ 國家的宿命*
*作者:一壁殘陽*

很多朋友聽了很多憎恨中國的言論,但又不明白中國為何一黨專政仍可以富強,人民安居樂業,很多比我們更有錢,生活得更好。

以下是一位資深律師發表一段頗長的訊息,深入淺出講了很重要的道理,與我的觀點接近。請耐心花多一點時間細讀,應有所得。

首先不要把中國共產黨定 ...
數月前我也跟一個黃人(五十幾歲本地大學畢業及有份好工)講過,中國的共產黨不是classic 共產主義,而是一種“中國特色的社會主義”,這種political form 可能全世界都冇,中國是唯一。如果將這種制度與西方的多黨制比較,就會覺得是一黨專政,但本身所謂“共產黨”如果看成一班elite,內部有地方代表性,那就是另一種民主選舉制度。美國也是精英統治,總統是可以在多黨制選舉下產生,但政府架構及運作其實是由一班不經選舉的精英操控。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]