• 瀏覽: 997,471
  • 回覆: 174
  • 追帖: 242
+807
引用:
原帖由 放假喇 於 2020-7-14 01:43 發表

諗到一個劇本:
1.  引入內地檢測 (已開始)
2. 發現感染廣泛,加大引入內地檢測
3. 因已廣泛感染,本地醫療瀕臨爆煲,政府引入內地醫護人員及技術
4. 由於本港醫院床位不足,加上市民反對加設臨時醫院在民居附近,港府被迫向中央求助
5. 深圳市獲中央指示接收香港染疫人士作治療
6. 作對比後,發現在深圳治療效果及效率比香港好及便宜
7. 市民要求引入內地醫療體系及人員
8. 內地醫療體系試 ...
咁其實又要中央搵深圳笨,深圳對香港仇恨又升級

引用:
原帖由 4300dtns 於 2020-7-14 07:20 發表

對,這些錢從何來,ICAC從沒有向政棍問過。
因為佢地有ICAC包庇嗎,否則國安委點解無佢地份

引用:
原帖由 ricebuket 於 2020-7-14 09:15 發表

所以大家儘量多出聲,正面啲,俾內地知道香港仲有好多正常嘅,香港人鬧大陸人鬧咗幾十年,唔係人哋講吓都唔俾啩?香港人討厭,上到去都冇話對你有咩唔友善舉動,調返轉,落嚟又鬧陸喱又踢喼又話搶資源又話食貴哂啲嘢,吓吓大香港主義,去到邊都乞人憎㗎啦!! ...
掉追轉,好難怪得人,過往香港對深圳做咁多“好事”,食深圳不少夾棍,好難不令深圳有情緒

香港搞得香港人優先,為何深圳不可以,好難怪人

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-15 14:26 發表
中央大招殺到了!!!

會否在港同步生效

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2020-7-18 08:37 發表

我都好喜歡睇去地4個人的但馬兄如一張名單入左3簡直係太震撼了,4年前朱西票王都帶唔到名單第2位進去,,馬兄其實今次垃圾會可否這樣選全部區全部建制只出一張名單大家再商量排1,2,3,4位,這樣最少確定有43%市民支付又不用我地抓爆頭投比邊個,43%的票最少保到15席加超區2席,去地暴派最多23席加功能10席都拿唔到35+,我都係發夢時諗下的 ...
彩虹名單呢招2004年泛民用過,要三名順利當選要極大量選票先成功做到

反而上屆民建聯拆三隊,個隊集中火力在各自地頭拉票,反而仲有利

引用:
原帖由 bbv 於 2020-7-18 11:51 發表

比例代表制用一張名單唔化算,人家二、三萬可當選,一張名單第二位隨時要幾萬票。所以先要分名單,關鍵如何分配。
一張名單要頭兩名食飽餘額先有得俾第三個
變成用不盡最大餘額,變成其他名單排第一既會贏

拆單就可以用得盡最大餘額,只要多對家一票就已經可以贏

引用:
原帖由 三級警司 於 2020-7-18 22:47 發表
睇緊西葡潮什麼,今集講葡京Lisboa,講到洋娃娃博物館說五十年代葡國好窮,那時候就是薩拉查時代

為什麼不去葡京娛樂場?
因為Stanely不在了

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-7-19 11:52 發表

長遠來說香港的立法會一定要橡皮圖章化 否則行政主導就是空話
咁做要用泰國式處理方法,但係一哥不會,林鄭不敢,中央不同意

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-19 14:12 發表

佢果隊有四個人,唔會太多架,全票俾佢果隊,送四個入去!
要4個入晒最少要90%票,無一隊有可能

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-19 16:38 發表

新界西有9 個位,要取四個就全取 40% 票即可,取 4 個有難度,2 個應該可以。
但係根最大餘額法,要4人全中,即係要頭三名收夠籌,餘額
又夠其他人多先成事

上屆新西總票數約60萬,9席計,要67000票先穩贏一席,三席就己經要20萬票,仲要尾數先夠贏最少要21-22萬票

但係黃藍64比計,要攞到22萬咁要其他建制,鄉事派讓路,呢樣根本無可能成事

不過兩席仲有機會博,前提係要少名單出賽

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]