• 瀏覽: 997,474
  • 回覆: 109
  • 追帖: 242
+807
曾經聽過個professor話有個學生係參選人, 覺得好神奇未教過, 印象深刻, 而參選人話過自己鐘意政治.
我心諗一聽到嚟句就應該要提防先真, 有幾多好人係鐘意政治而參選? 你都幾天真下, 太少留意政治.

而我只希望葉劉同工聯會名單快啲出爐, 同埋最好押後選舉, 啲新冠病毒綜合症咁勁, 返咗大陸避黑暴同新冠嘅港人都唔知點算. 唔想投民建聯.

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-7-18 04:52 PM 發表

我嗰邊有何君堯team ,不過超級議席就可能要忍痛投某黨
超區冇得簡, 如果工聯會唔出嚟基本上只有民建聯會選.
除非葉劉戰超區啦.

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2020-7-18 05:38 PM 發表

數月前我也跟一個黃人(五十幾歲本地大學畢業及有份好工)講過,中國的共產黨不是classic 共產主義,而是一種“中國特色的社會主義”,這種political form 可能全世界都冇,中國是唯一。如果將這種制度與西方的多黨制比較,就會覺得是一黨專政,但本身所謂“共產黨”如果看成一班elite,內部有地方代表性,那就是另一種民主選舉制度。美國也是精英統治,總統是可以在多黨制選舉下產生,但政府 ...
簡單嚟講民唔民主同幾多黨上台同有冇普選之類無直接關係.
但係就算藍人都唔一定肯認大陸算得上民主, 民主過英美.

引用:
原帖由 4300dtns 於 2020-7-18 11:33 PM 發表

講真,清瘟入貨看門口無妨,但係真感染真係要去醫院的,點解?要黃醫護忙下都好既。點分出黃醫護? 一定有D襟章,紋身之類既,再吾係既你大叫自已係藍,要打柒曱甴,咁就一定分得出啊🤣😂。 ...
大叫打曱甴你唔怕你首先比曱甴整死咩 🙈

引用:
原帖由 山邊變態的留言 於 2020-7-19 01:48 PM 發表

我新界西,見有周浩鼎,同何君堯team,老實講我上屆係投何生。周係超級議席,當時對佢唔了解同埋係冇得揀先投佢
以何君堯呢1年黎嘅工作露面,付出及犧牲,我相信佢嗰邊會吸引較多人投 ...
後悔投周浩鼎, 應該照計劃投工聯會

今屆? 民建聯只會係冇得簡我先投, 超區應該得佢同工聯會嘅名單簡, 地區有工聯會/葉劉黨我會優先考慮.

不過我成功叫到新西嘅fd投何君堯, 佢話好耐冇投過要投黃X對家

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]