• 瀏覽: 998,078
  • 回覆: 7,252
  • 追帖: 242
+807
引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-5 08:12 AM 發表
國安法無英文版,最先嘈係大狀師個鬼佬,點知阿爺啋你都有味!無英文,以後委任法官就完全唔使考慮外國法官,你吹咩。無英文仲有一個好處,就係香港普通法開始自成一家,就係中文普通法,點玩法,再觀察吧!
講開中文國安法,大狀師都要玩變陣,因為鬼佬主席唔識中文,改由二把手個女人講野
阿爺今次就係用中央同中文玩野,to be or not to be,隨便你! ...
呈堂証物什麽狗屎垃圾,狗纜馬纜,當票便條一定要有英文翻譯本,否則就被忽視
國安法可以反轉,只有簡體字翻譯沒有英文翻譯,咁樣唔識中文嘅法官就無資格做

截圖取自是日文匯報網站

http://pdf.wenweipo.com/2020/07/05/a12-0705.pdf

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-5 01:06 PM 發表

EE,你講嘅老友咁似講緊河童呀爺嘅。。。
其實係咪真?

引用:
原帖由 洪瑋7624 於 2020-7-4 09:27 PM 發表

盧寵茂話深圳驗都係200蚊內,仲話可以幫香港引入大陸試劑,成本只要25蚊,如果香港用中國試劑成本可以大減,我即時心諗盧寵茂果然唔係黃屍曱甴C局長嘅人,想死嗎阻人發達等批鬥吧!我中山朋友有身孕產前要驗核酸,費用70人仔! ...
究竟係香港地價貴、人工貴、試劑貴定係醫生費貴呢?  竟然有咁大差別!  咁貴嘅成本,根本就係另另類嘅剝削,想有競爭力都好難。

引用:
原帖由 hanE 於 2020-7-5 01:33 PM 發表

其實係咪真?
唔知㗎,人云亦云。。。
即有人話菜菜子係日本人,陳日軍係佢老母被日軍因姦成孕。。。
更有人講移民美國唔洗入籍都可以享有美國公民福利一樣。。。
河童、豆腐詩呢啲小人物,久唔攞出泥笑吓有乜所謂,who care?。。。

引用:
原帖由 nldw 於 2020-7-4 11:39 PM 發表
想當年好多果農在香港買唉phone ,然後賣返大陸,
今日海南免稅港一推出,愚港僅有的優勢都回不來了
下面是海南唉瘋價錢,折合比港幣平,將來仲有冇人會黎愚港呢
https://wx2.sinaimg.cn/orj360/82d30882gy1ggcu29y99bj20go0a375a.jpg ...
吸引埋香港人去買

引用:
原帖由 放假喇 於 2020-7-5 01:50 PM 發表

究竟係香港地價貴、人工貴、試劑貴定係醫生費貴呢?  竟然有咁大差別!  咁貴嘅成本,根本就係另另類嘅剝削,想有競爭力都好難。
香港的私家醫院根本是想牟取暴利 發疫症財

引用:
原帖由 歸去來兮 於 2020-7-5 01:57 PM 發表

香港的私家醫院根本是想牟取暴利 發疫症財
換個睇法,如果政府可以保證間醫院每日有100客以上,咁價錢可以平好多。

係私家醫院立場,你要佢專登安排人手做測試佢地就要計算成本同利潤。一個人驗又係開一條team,三十個人驗同樣開一條team,醫院保守d係可以理解。

引用:
原帖由 PhotoEE 於 2020-7-5 01:00 PM 發表

當日越南戰爭,朋友家人攞住9箱金條上二架直升機,終於比機師攞住二箱先肯開機。
9箱金條
一箱幾多條?

引用:
原帖由 celiacty 於 2020-7-5 02:21 PM 發表

9箱金條
一箱幾多條?
一箱一千蚊左右

附件

Screenshot_20200705_144921_com.android.gallery3d.jpg(78.39 KB)

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-5 12:54 PM 發表

一排朱古力換一兩小金金
又講到朱古力。真係好好的後備糧食😋
有次喺外國的冬天,凌晨喺露天車站等火車,無諗過咁凍,夜晚又無食飽,當時就靠一排朱古力頂住,但排朱古力好硬。😂

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2020-7-5 02:09 PM 發表

換個睇法,如果政府可以保證間醫院每日有100客以上,咁價錢可以平好多。

係私家醫院立場,你要佢專登安排人手做測試佢地就要計算成本同利潤。一個人驗又係開一條team,三十個人驗同樣開一條team,醫院保守d係可以理解。 ...
打散給私人做自然超貴 而且還牽涉到認可的問題。 內地當局最認可的機構應該就是特區政府的衛生署 公立醫院!所以 原來就是政府應該承擔的社會責任 偏偏政府想卸膊  

引用:
原帖由 celiacty 於 2020-7-5 02:21 PM 發表

9箱金條
一箱幾多條?
聽佢講一箱金買左尖沙咀一層1800呎舊樓

引用:
原帖由 太大星 於 2020-7-5 08:24 發表

英文版好似喺7月3號刋憲
但係好似無聽過有官方英文翻譯本

引用:
原帖由 放假喇 於 2020-7-5 01:50 PM 發表

德國試劑係20-30倍貴過中國試劑,另外仲有醫生診療費,各樣人工雜費加起來就咁貴,不過一海之隔嘅澳門好似都係200幾!(澳門應該都係用中國試劑)!
好奇一問,如果中國首先有疫苗,咁香港醫管局會誤會用?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]