• 瀏覽: 997,717
  • 回覆: 7,252
  • 追帖: 242
+807
引用:
原帖由 太大星 於 2020-7-5 08:24 AM 發表

英文版好似喺7月3號刋憲
但以中文版為準,呢樣已經係大改變

分享Simon 最近的片提到警隊空手小虎Sir (被液體腐蝕性襲擊)提到希望訂立《辱警罪》。我就十分支持

記得去年年頭發生黑暴之前,同太太係旺角永隆中心等朋友咁啱企係啲阿Sir 隔離,有個中年阿叔路過跟住無啦啦向阿Sir 鬧垃圾廢柴加d粗口,可能我吔比較多係灣區少返嚟香港,我同太太都對望覺得好神奇,香港d阿Sir 咁高EQ又冇理鬼佢。

但係黑暴發生後,暴徒黑記假街仿都不斷利用侮辱前線警員挑起事端,打擊警員士氣。由其現在呢個風氣傳遍大中小學,黃人在網上又亂咁噏,真係覺得有需要幫警隊重拾尊嚴,冇理由依法辦事要受到任何形式上的嚴重侮辱。

https://youtu.be/HaVbDbasMpg

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-5 09:31 AM 發表
個人一向強調武統是必須的,其中一個原因是武統後,中國的安全線可推前五百公里,這個是不得了的。網上有人觀點和我亦相同,轉給大家看!

中國地理上有一個著名的“胡煥庸線”,是一條從黑龍江省黑河至雲南騰衝的一條45度斜線,這條線的東南地區,僅佔國土面積的43.8%,卻容納了中國94.1%的人口。
大家可以看到各種人流量、高鐵車流量圖 ,非常明顯,在線東邊這區域,就是中國人口和經濟 ...
謝分享希望今年內完成統一

引用:
原帖由 kittykatkat 於 2020-7-5 07:58 AM 發表

我係問佢幾時(那年)做手術。
多年前公立醫院是用傳統方法,即割很多粒淋巴核,水腫是必然的,病人要自己做運動及戴壓力衣,護士有教,自己懶唔做足就唔好賴人。我識人五六年前在公立醫院做乳癌手術,她很乖做足運動及戴壓力衣,過了一段時間水腫是可控的。 ...
都有五年嘞,有做重做咗好長時間,我親戚本身係瑪麗退休護理員有呢方面的知識,唔會同自己開玩笑的,佢而家都在家保持做唔係腫得更厲害。

引用:
原帖由 杜仲 於 2020-7-4 10:23 PM 發表

佢地有表態...不過是

東盟10國發表聲明 反對中國宣稱對南海擁有主權
https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%9C%8B%E9%9A%9B/491342/%E6%9D%B1%E7%9B%9F10%E5%9C%8B%E7%99%BC%E8%A1%A8%E8%81%B2%E6%98%8E-%E5%8F%8D%E5%B0%8D%E4%B8% ...
當中國發展到一個好似宜家美國同加勒比海D島國, 又或者好似宜家澳洲同南太平洋D島國咁既情況, 東盟自然會另發聲明.

引用:
原帖由 horse2014 於 2020-7-5 08:12 AM 發表
國安法無英文版,最先嘈係大狀師個鬼佬,點知阿爺啋你都有味!無英文,以後委任法官就完全唔使考慮外國法官,你吹咩。無英文仲有一個好處,就係香港普通法開始自成一家,就係中文普通法,點玩法,再觀察吧!
講開中文國安法,大狀師都要玩變陣,因為鬼佬主席唔識中文,改由二把手個女人講野
阿爺今次就係用中央同中文玩野,to be or not to be,隨便你! ...
"啋你都有味!"

哈哈, 馬先生金句, 記低先.

引用:
原帖由 PhotoEE 於 2020-7-5 10:48 AM 發表

師兄,謝分享。
打杖時黃金只是保命之用。
所以若真有戰事,搾住十箱八箱合味道或公仔麵可能仲值錢過黃金。

引用:
原帖由 frmrom 於 2020-7-5 00:14 發表
日本共同社周六(4日)引述中國內地消息報道,隨着香港實施《港區國安法》,中國政府計劃派遣200至300名武警,以「觀察員」身份常駐香港。

根據《基本法》,香港政府負責維持社會治安,必要時可請求駐港解放軍協助。報道指,今次派遣在中國專責處理暴動的武警到香港,令《基本法》淪為空談,勢對香港市民的心理造成進一步打擊。
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/202007 ...
只係人數重係少左D。

今天中國想去那就去那,想在那停就在那停,誰敢動老子。。。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-5 12:05 PM 發表

所以若真有戰事,搾住十箱八箱合味道或公仔麵可能仲值錢過黃金。
。。。。。。朱古力比較好
不用煮

引用:
原帖由 edenfovwin 於 2020-7-5 12:46 PM 發表

。。。。。。朱古力比較好
不用煮
一排朱古力換一兩小金金

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-5 12:54 PM 發表

一排朱古力換一兩小金金
咁貪心

引用:
原帖由 mickyhon 於 2020-7-5 12:05 PM 發表

當日越南戰爭,朋友家人攞住9箱金條上二架直升機,終於比機師攞住二箱先肯開機。

引用:
原帖由 PhotoEE 於 2020-7-5 01:00 PM 發表

當日越南戰爭,朋友家人攞住9箱金條上二架直升機,終於比機師攞住二箱先肯開機。
EE,你講嘅老友咁似講緊河童呀爺嘅。。。

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2020-7-5 09:36 AM 發表

已有英文版,但以中文版為準.
用英文理解國安法明顯就低了一個level

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]