• 瀏覽: 23,232
  • 回覆: 14
+6
美國有黑人遭白人警員跪頸致死,事件觸發各地大規模示威抗議警暴和種族主義,案發城市明尼阿波利斯市(Minneapolis )更計劃解散警隊。明尼阿波利斯市警隊或爆發離職潮,最少7名警員不滿沒有警方及市政

美國果真自由,沒有了警察,將會實現自由自在地生活的理想?

新聞來源連結:
https://inews.hket.com/article/2670315?r=cpstni

引用:
原帖由 st105 於 2020-6-15 04:05 PM 發表
有糸唧。人人有槍。自己保護自己就得啦。

有事味自己私了囉。吾使警察😂
黃屍的理想世界🤣🤣

引用:
原帖由 lahuhu 於 2020-6-15 04:07 PM 發表

你條友有冇睇內文㗎?人哋警察辭職係因為不滿政府不支持,唔係因為內疚
我懷疑佢唔識中文字🤭

引用:
原帖由 xshellsolong 於 2020-6-15 04:16 PM 發表

咪係, 警察比暴徒打死無保障, 唔小心打死D暴徒, 就即刻比政府出賣,
所以點會仲有人幫你維護法紀
警察執行職務,首要就是要有比暴徒高一級的武力,否則如何制服暴徒?難道要隻抽咩🤣

引用:
原帖由 ericlkyuen 於 2020-6-15 04:26 PM 發表
某啲警察可能過份左,但下下查都未查就話革職,轉頭被人告埋謀殺,咁嘅工搵你做啦

最可笑嘅係我覺得呢排係咁犧牲班美國黑警絕對同公義無太大關係,反而係政治成份居多 ...
佢哋哩排興玩「政治正確」,都幾多嘢玩㗎🤭

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2020-6-15 04:36 PM 發表
周顯講呢啲叫治安南非化
開始種族隔離?

引用:
原帖由 @賓尼兔@ 於 2020-6-15 04:39 PM 發表

一哥上左場之後真係好左好多,香港人真心要多謝強哥
之前果個已經變了美國人,可想而知!

引用:
原帖由 wsk67 於 2020-6-15 04:44 PM 發表
林鄭政搵外國專家入警監會,放風平亂後獨立調查,可以睇到佢係準備以警察換平暴,唔知係咪中央政府警告佢咪咁做,因為只要警察放軟手腳,變相逼解放軍出手。 ...
淋鄭果班人有幾多個係真心為香港好,中國好?定係為退休移民外國?

引用:
原帖由 零死04 於 2020-6-15 05:16 PM 發表

英國就是咁,有一些黑人社區警察是唔會入去,去到殺人以外其他事都唔理,因怕話種族歧視。
咁好適合bno 黃屍去住,因為無警察,好自由。

引用:
原帖由 真。理性的牛牛 於 2020-6-15 05:37 PM 發表
警察辭職,軍隊補上,內戰一觸即發
諗起都興奮

引用:
原帖由 真。理性的牛牛 於 2020-6-15 05:39 PM 發表

會死人的,何苦
唔好意思,我想起中國被屈辱的時候,一時不能控制自己。

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-6-15 05:57 PM 發表
好可能倒戈, 加入示威行列。 
會唔會示威有糧出?

引用:
原帖由 falconV8 於 2020-6-15 06:42 PM 發表

UC一様有糧出, 仲有OT
做勇者仲有天使服務𠻹

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-6-16 01:05 PM 發表
有新聞話
侵侵要整頓美警
好明顯係想將所有責任推向警察
推卸責任基本上係西方文化,因為自己無錯,就一定係人哋嘅錯。

引用:
原帖由 tam_n 於 2020-6-16 01:27 PM 發表
不會。
有報道說,西雅圖「自治區」局勢混亂,出現了軍閥。
https://www.rt.com/usa/491883-seattle-autonomous-zone-anarchy/
好自然地要強者維持秩序,即是弱肉強食,自治區行森林定律。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]