• 瀏覽: 24,260
  • 回覆: 305
+12
【明報專訊】中美近期在多個領域激烈交鋒,有報道稱兩國負責外交事務的最高官員準備見面,可能有助改善緊張的雙邊關係。美國政治新聞網站Politico率先披露,美國國務卿蓬佩奧計劃在夏威夷與中國官員會晤。《南華早報》其後指出,參與會談的中方團隊有望由中共中央政治局委員、中央外事工作委員會辦公室主任楊潔篪率領。如果最終成行,這將是中美高層官員自1月簽署首階段貿易協議以來的首度會面。

係夏威夷見, 堂堂大國中國已經蝕左章, 點解中國會肯呢?

如果見得成, 只會有兩scenario:

一係中國讓少少, 寫條好寬鬆既國安法, 美國中國都有得落台, 無制裁, 咁香港人都唔會有外國居留權

一係反面收埸, 有制裁, 但香港人會有外國居留權

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/中國/article/20200614/s00013/1592073538414/美媒-蓬佩奧「密謀」夏威夷晤華高官-緩解關係-楊潔篪料率中方團隊

希望可以全面反檯唔簽,對大家都好!👌👌

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2020-6-14 11:47 AM 發表
【明報專訊】中美近期在多個領域激烈交鋒,有報道稱兩國負責外交事務的最高官員準備見面,可能有助改善緊張的雙邊關係。美國政治新聞網站Politico率先披露,美國國務卿蓬佩奧計劃在夏威夷與中國官員會晤。《南華早報》其後指出,參與會談的中方團隊有望由中共中央政治局委員、中央外事工作委員會辦公室主任楊潔篪率領。如果最終成行,這將是中美高層官員自1月簽署首階段貿易協議以來的首度會面。

https://fs ...
諗多咗
外國居留權!

緩解關係,我就唔多樂觀嘞,睇佢老美依家仲咁多批評就覺得好難傾得埋啦
佢老美對中國內政出少句聲,不再無理干預,保證惡劣關係立即緩解,唔使會面傾咁麻煩啦

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2020-6-14 11:49 發表
希望可以全面反檯唔簽,對大家都好!👌👌
但中國去黎做乜?咁堅決就唔應該去

千祈不好咁單純,大戰在即⋯⋯

宣戰為實,大家show hand

引用:
原帖由 lkwkenneth 於 2020-6-14 11:59 AM 發表

但中國去黎做乜?咁堅決就唔應該去
求其做個樣,反正比人屈,交吓戲都要!😊

東方26送佢一程

請注意,蓬貝奧喺CIA,撒謊,盜竊,暗殺都是他們的專長,有一套完整課程教授的。

引用:
原帖由 後天難吃的豬豬 於 2020-6-14 12:06 發表

求其做個樣,反正比人屈,交吓戲都要!😊
如果交戲,都應該揾個中立地方。

全部都係"傳聞",美國大選個個都用反華做競選題材,中國點會同佢傾?
分分鐘又係肥佩奧一廂情願

見吓面唔代表乜?紅貝想緩和,楊老點會啋你。
中國人最重要係乜,面子。
你俾面子老習,乜都得。你落老習面,佢俾條毛你。

老尾呢D小人信唔過

應該改係南海人工島上見面 佢肯黎 同佢買多幾噸大豆又點話

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]