• 瀏覽: 14,132
  • 回覆: 107
  • 追帖: 2
康文署公布,因應新型冠狀病毒疫情最新情況,將於周六(13日)及下周一(15日)起,重開更多公眾游泳池、刊憲泳灘、圖書館和博物館。署方亦會由周六開始,接受處理部分陸上康體設施及婚禮場地的預訂申請,並於下周一放寬部分球場的隔場/隔枱開放安排。

康文署將於6月13日起,重開3個公眾游泳池,以及6個刊憲泳灘;同日開始接受已重開陸上康體設施8月或之後的預訂申請,以及在5個特定康樂場地舉行婚禮的申請。但署方仍暫停接受室內多用途主場及其他仍然關閉設施的預訂申請。

由6月15日起,康文署會再開放19間分區圖書館的成人及兒童圖書館,以及學生自修室,有關設施屆時將分段開放,並要限制使用人數。早前已重開的中央圖書館和6間主要圖書館,其參考圖書館亦將於6月15日重開。

香港科學館和香港太空館亦將於6月15日起,開放部分展覽設施並實施特別開放時間。康文署表示,鑑於博物館自1月29日起因疫情而暫停開放,署方擬安排受影響的博物館通行證持有人,在所有博物館全面回復正常開放後,於指定期限內豁免入場費,詳情稍後於博物館網站公布。

有關各項康文署設施重開安排,可瀏覽政府新聞公報。

又要請小鳳姐出場!!小朋友大朋友又有地方好去啦!

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200610/s00001/1591799044807/康文署多個泳池圖書館等周六起重開-部分球場隔場開放安排下周一起放寬

點解要急住開..

引用:
原帖由 明日橙色主角 於 2020-6-11 10:23 AM 發表
點解要急住開..
比人投訴到爆

游水高危

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-6-11 10:48 AM 發表

比人投訴到爆
我驚又播疫就大獲...

引用:
原帖由 明日橙色主角 於 2020-6-11 10:23 AM 發表
點解要急住開..
休咗咁耐,仲唔開呀,唔使做咩,人工又加咗喇。

圖書館己經停開幾個月
對於經常使用圖書館人士
特別係老人家
都構成好大不便架
目前有限度開放
既幾間主要圖書館
平日下午一點至開始
每節只限時一小時
使用完離場俾員工清潔
有需要下一節再進場
頗為費時失事!

仲有隱形個案, 去者安全自負

引用:
原帖由 明日橙色主角 於 2020-6-11 11:10 AM 發表

我驚又播疫就大獲...
只要規定
使用者進入圖書館必須戴口罩
及限制人數
場內保持社交距離
相信問題不大既!

希望一切盡快回復平常, . . . 最重要係.. 打死d甴. 唔好再俾佢出黎貢世.

引用:
原帖由 intarsia 於 2020-6-11 11:55 AM 發表
  希望一切盡快回復平常, . . . 最重要係.. 打死d甴. 唔好再俾佢出黎貢世.
蝗蟲最好唔好再黎香港攞著數

球場幾時開

政府公衆泳池非常污漕

一切回復正常最好

小你數簿
快啲開番足球場

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]