• 瀏覽: 1,273
  • 回覆: 20
【Now新聞台】新型肺炎衝擊中國經濟,接連有內地企業因為外貿訂單取消要倒閉。有東莞的港資企業指,外貿較去年同期大跌三成,要削減人手及搬廠節省開支,預料這場疫情將令東莞製造業進一步萎縮。

前景不明,自然無信心消費;今日阿茂仲叫人洗嗰一萬蚊,去刺激經濟,我就有保留?!

新聞來源連結:

https://news.now.com/home/local/player?newsId=393651&refer=Share

「為免製造廚餘,一係兩餸飯,一係上深圳」
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2020-6-8 01:23 PM 發表
跌三成咁少?
條片淨係計港資廠之接單量,無計其他外資~

“公司在疫情下,要加快轉型,這個設計及開發部較搬廠之前大了,又考慮加入內地網購平台,找內地KOL直播「帶貨」”

外國生意少, 咪轉做國內生意...

引用:
原帖由 阿柒回歸 於 2020-6-8 01:25 PM 發表

條片淨係計港資廠之接單量,無計其他外資~
外國醫病都無錢, 點買野...

証明外國幾窮

引用:
原帖由 閘總智囊 於 2020-6-8 01:29 PM 發表

強國人使能靠港人咩,仆街毒果害人筆錢
係唔洗靠反中白痴...

D反中白痴日日講呢個國家要, 果個國家要...但到而家都仲L係香港得個講字...

東莞重啟返黃業咪得囉!

引用:
原帖由 Maui1234 於 2020-6-8 01:39 PM 發表
東莞重啟返黃業咪得囉!
香港都話搞黃免經濟圈唔怕, 咁大陸又怕咩...

引用:
原帖由 testfriend 於 2020-6-8 01:34 PM 發表
証明外國幾窮
睇醫生都無錢, 佢地政府又由佢擴散, 有咩計...

訂單唔會影響消費架喎
美國人八成人冇儲蓄就會既

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]