• 瀏覽: 1,200
  • 回覆: 26
+2
香港中文大學劉佐德全球經濟及金融研究所常務所長莊太量認為,若公園重開會有客流,可以如昔日般有收入支撐營運,屆時就未必需要向銀行借錢,但若要借貸,利息一定「唔平」。至於修改《海洋公園條例》,他認為可以考慮放寬出租或出售土地,再成立基金營運,引入市場資金,方便運作,不需再向政府申請撥款。

同賣田賣地吸毒有咩分別 ? 賣完晒之後呢 ??? 之後又可以賣咩呢 ??

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200608/00176_002.html

立咗國安法, 清哂啲仇中L, 大陸同胞就會嚟返支持我地嘅公園.

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-6-8 10:34 AM 發表
香港中文大學劉佐德全球經濟及金融研究所常務所長莊太量認為,若公園重開會有客流,可以如昔日般有收入支撐營運,屆時就未必需要向銀行借錢,但若要借貸,利息一定「唔平」。至於修改《海洋公園條例》,他認為可以考慮放寬出租或出售土地,再成立基金營運,引入市場資金,方便運作,不需再向政府申請撥款。

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200608/photo/0608 ...
好過無盡地補貼一盤蝕本生意。

塊地係香港爾府㗎!

犯民要攬炒㗎,香港越衰越開心㗎

賣地? 
如果賣地收入係好過經營收入,咁點解唔直接關閉海洋公園??
關閉會炒幾千人,但起樓後一樣會創做好多職位

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-6-8 10:42 AM 發表

好過無盡地補貼一盤蝕本生意。
土地有限,蝕本無限

賣地俾田邊有毒蛇兩條肥又大, 專跤耕耘者, 吞食無屍骸...

引用:
原帖由 喜樂無窮 於 2020-6-8 10:54 AM 發表

土地有限,蝕本無限
即使香港恢復自由行, 以海洋公園有限的發展, 也是敵不過內地主題公園無限的發展濳能。

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-6-8 10:37 AM 發表
立咗國安法, 清哂啲仇中L, 大陸同胞就會嚟返支持我地嘅公園.
等果班一千人仔收入呀,巴士都冇錢比呀。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-6-8 10:58 AM 發表

即使香港恢復自由行, 以海洋公園有限的發展, 也是敵不過內地主題公園無限的發展濳能。
所以海洋公園只有兩條路,一係執左佢,一係賣比長隆

垃圾學者,咩地都攞黎賣,咁不如成個香港d地都攞晒黎起樓,唔使搵食

起樓?問過仆街環保撚、仆街黃絲同仆街犯氓未?
又咩集體回憶,又咩屏風,又咩要行山……

傳:多得垃圾已完通過撥款54億(?)俾吸血鬼!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]