• 瀏覽: 2,101
  • 回覆: 18
+2
滙豐及渣打表態支持全國人大制定《港區國安法》,引發英國朝野批評。英國保守黨下議院領袖莫格(Jacob Rees-Mogg)批評滙豐更「親華」...

滙豐與渣打總部位於英國,但業務以中國範圍最廣,並希望在中國擴充業務。在 2019 年,香港佔滙豐銀行稅前利潤的90% ,渣打則為41% ,說明香港對兩間銀行利潤的重要性。

大陰抵割就真係打壓企業自主同自由! 大笨象之前要聽大陰抵割話無撚端端撤回派息已經離狗晒普! 仆佢條街錢就起香港賺, 但要聽大陰抵割話? 大笨象要起香港做生意就唔該遷冊返香港! 否則就要賣返恆生出來同退出香港市場!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1790254/即時-港聞-國安法-滙豐及渣打支持立法遭英朝野抨擊-工黨議員促撤回立場

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-6-8 02:48 AM 發表
滙豐及渣打表態支持全國人大制定《港區國安法》,引發英國朝野批評。英國保守黨下議院領袖莫格(Jacob Rees-Mogg)批評滙豐更「親華」...

滙豐與渣打總部位於英國,但業務以中國範圍最廣,並希望在中國擴充業務 ...
英國擺到明對企業政治施壓~

乜企業無言論自由既咩? 英國好獨裁啊。

孟晚周筆帳都未同你算呀, 陰國佬都仲未知你的匯豐隨時大難臨頭. 仲以為自己好迷人.

Daddy 話:乜「民主大國」咁無人權言論自由㗎咩?
引用:
原帖由 top11 於 2020-6-8 03:10 AM 發表

英國擺到明對企業政治施壓~

英國行緊「黃C9奴才」口中嘅帝制架
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-6-8 03:14 AM 發表
乜企業無言論自由既咩? 英國好獨裁啊。

咁柒巴閉,唔好做香港人生意吖笨,都on99

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-6-8 02:48 AM 發表

滙豐與渣打總部位於英國,但業務以中國範圍最廣,並希望在中國擴充業務 ...
英國政治打壓私人企業。
講乜民主、自由?

太古同國泰有冇表態?

唔使做生意咩

引用:

https://static.stheadline.com/stheadline/inewsmedia/20200607/share_2020060721253119461.jpg

若果收回支持言論, 佢地唔駛再在中港揾食

如果無香港人撐住,匯豐被華為搞到執咗笠N世啦!仲唔感恩幫共產黨赤共打鴨香港人

英國議員
以為自己係神
不食人間煙火

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]